Тайната на дългата връзка: Защо няма универсален вариант – и какво наистина има значение

man and woman holding hands together

Кой не желае дълго любовно щастие?! Но когато погледнете процента на разводите, това наистина изглежда като изкуство за оцеляване на една връзка.

Когато има криза в брака или връзката, решение взимат трудно много двойки. Често двамата партньори живеят заедно или се разделят. Изходът от тази криза често е по-лесен, отколкото си мислите. Да, дори трябва да се чувствате добре в края на краищата и двамата искат да бъдат по-щастливи, а не по-нещастни. Изтощителните разговори за проблемите, които могат да завършат само с изблици на гняв и сълзи – всичко това може да бъде спестено. В една връзка целта е една – и двамата партньори  трябва да се чувстват добре заедно, защото ако липсва този синхрон се губи тръпката на съвместният живот. В нашият динамичен и забързан свят, се оказваме хванати в капана на ежедневието, забравили за партньора, за нуждата да бъдем заедно, за споделянето на хубаво и лошо…

Основна рецепта за дълга връзка

Всъщност съществува ли такава рецепта!? Може би е мит… И все пак, можем да помислим защо се случват някой събития.

И двамата партньори трябва да си зададат един и същи въпрос:

 Все още ли съм в крак с това, което засяга партньора ми? Наистина ли я/го познавам?

Основна грешка във връзката, е липса на приятелство и липса на взаимно доверие между двамата. Любопитсвото и опознаването на половинката в началото на връзката, след определено време е заменено с усещането за даденост и дълбокото убеждение, че човекът до нас “в кърпа ни е вързан”… Ако, гледаме на партньора си, като на необятна Вселена за изучаване, тогава отношенията ще се надграждат и заздравяват, а емоционалното усещане, че винаги си във фокуса на любимият, ще разгъре нови хоризонти в любовният свят на двойката. Дребните детайли свързани с половинката, на които акцентираме в ежедневието, я карат да се чувства забелязана и важна за нас. Спрем ли да обръщаме внимание  на привидно “незначителните” неща, връзката е опасно застрашена.

Ключова дума за дълга и щастлива връзка: любопитство

man and woman holding each others hands

Всеки, който се измъчва в една връзка, трябва да се раздели с достойнство и уважение, но ако иска да остане с партньора си, трябва да остане любопитен към него!

Опознайте другия човек наново. Лесно е да се каже, трудно се прави!

Ако, двама души са загубили поглед един към друг, като влюбена двойка и виждат другия само като партньор за разговори, трябва да се запитат:

  1.   Кои бяха нещата, които ни доставяха радост заедно?
  2.   Има ли все още емоционална връзка между нас?
  3.   Чувстваш ли се обичан/а и желан/а към този момент?
  4.   Какви нови интереси са се появили при теб?

Това са част от въпросите който трябва да обсъдим с партньора си. Ако няма отговор на тях или отговорите са незадоволителни, трябва да се помисли на къде отива тази връзка. Дали това не е краят и, и има ли шанс да бъде заздравена отново.

Разграничаване на решими от неразрешими проблеми

Последните думи всъщност трябва да бъдат подчертани в червено. Защото партньорът, който има чувство на неудовлетвореност, евентуално води и вечни битки срещу чертите на характера на другия, които никога няма да промени. Не започвайте такава битка, защото не можете да промените друг човек.

В една връзка се научете да различавате решими от неразрешими проблеми

Различните възприятия за ред и хаос са пример за нерешими проблеми. Двамата могат само да го приемат и да търсят решението по различен начин. Всеки проблем е разрешим, когато се изкаже гласно: “Например, ако не съм доволен от разпределението на домакинската работа, или искам да спя в друга спалня, защото партньорът хърка.

Формула за щастие и защо винаги имаме избор

Няма точно правило за щастие между партньорите, но колкото и травиално да звучи водеща роля се пада на доверието, правилната комуникация, поддържане на интереса към другия и разбира се взаимните компромиси. И за финал да се доверим и на мъдростта на българският народ, който казва “И малкото камъче, може да обърне каруцата.” В нашият случай става въпрос за дребните детайли и жестове към половинката, които могат да преобърнат връзката в положителна посока – букет цветя, нежна дума и всичко онова, което ще подсказва за взаимна свързаност и любов…

Споделете с нас в коментар какво е мнението ви за това имали формула за – Щастлива и дълга връзка. В случай че статията ви харесва, и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите ви, подкрепете я чрез споделяне.

 

 

Редактор

Всички права запазени!

%d bloggers like this:

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Съгласен съм”, за да приемете използването на тези технологии. Вижте още

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Съгласен съм”, за да приемете използването на тези технологии.

Затвори