връзки
Връзки

Защо е толкова трудно да се говори за чувства?

Прочетена: 1801
0 0
()
Време за четене:2 минути, 54 секунди

Да бъдеш откровен за чувствата си може да бъде много освобождаващо. Но мнозина го намират това за трудно – за жалост на партньора си. Добрата новина обаче е, че не е нужно да насилвате подобни дискусии.

“Има ли нещо?”, пита тя. “Не, защо?”, казва той в отговор.

Типичен диалог между двойките, когато става въпрос за чувствата. Все още на мъжете ни е трудно да говорим за емоциите си, и в тази си роля ние се оправдаваме лесно с това клише: че особено мъжете трудно говорят за чувства.

Не само начинът, по който общуваме, но и самите емоции имат еволюционен компонент. Хората имат желание да се свързват, искат да бъдат с някого, да се грижат за него.

Чувства или мисли: За какво всъщност говорим?

Дори бебетата се опитват да установят контакт с най-важните лица, които се грижат за тях. С думите си често твърдим, че комуникираме, но изобщо не го правим това. Особено жените често си мислят, че говорят за емоции, но това, което изразяват са техните мисли.

“Имам чувството, че…”

Точно тези изречения могат да завършат с упреци и обвинения. Което от своя страна създава защитна нагласа в партньора.

На първо място, трябва да възприемате чувствата. След това е важно да ги анализирате и изразите.

 Защо това е безсмислено

Проблеми обикновено възникват, когато единият партньор е недоволен от ситуацията или иска нещо съвсем различно от другия.

И какво тогава?

Нужно ли е да сменим партньора? Или да си замълчим и ситуацията да се задълбочава? Или да разговаряме за проблемите?

Тези, които искат да говорят повече, могат първо да говорят за себе си и за чувствата си. Въпросът е дали очаквате другият да го направи по същия начин. Не е така, че всеки трябва да говори за това със същия богат речник. Важното е да има разбиране от другата страна. Ако ли това не се случва, нужно е да се замислим защо.

Важно

Мотивацията също е от решаващо значение: Искам ли да знам нещо, защото искам да контролирам или защото човекът ме интересува? Това са два много различни модела на взаимоотношения – единият се характеризира със страх, а другият е положително любопитство.

Опитайте се да си обясните и да разговаряте, за да сте на ясно със създалата се ситуация. Чувствата са индикатори за задоволени или незадоволени нужди.

Тогава шансът партньорът да реагира на това е по-голям. Ако искате да се развивате заедно като двойка, имате нужда преди всичко от търпение, откритост и време.

Не говори за всичко, просто мълчи

Когато един от партньорите е имал лош ден и иска да го сподели: Покажете ясно, че партньорът ви трябва само да ви слуша – ако не искате съвет от него или нея, просто утешавайте. Не говорете твърде дълго, правете почивки. Един от съществените елементи за другия човек е да слуша – да не осъжда и да остави изреченията такива, каквито са.
Или мълчете заедно. Защото не всичко трябва да се обсъжда и говори. Чувствата процъфтяват при показването им. Не винаги е нужно да говорите за тях или да работите по написан списък.

И развръзката

Няма значение дали е разходка в гората или съвместен спорт – става дума за общо преживяване. Гледането на приятен филм заедно с партньора, може да донесе страшно много емоции и на двамата, за да се заздрави нишката между двамата. Целувката също е отличен подход.

Споделете с нас в коментар какво е мнението ви за това колко често говорите за чувствата си. В случай че статията ви харесва, и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!