African American couple spending time on bed
Връзки

Как да разберем дали сме във връзка с “Нарцис”

Прочетена: 524
2 0
()
Време за четене:4 минути, 19 секунди

Нарцисизъмът е личностно разстройство, при което засегнатият е обсебен от самия себе си, своите успехи и качества, като има нужда от постоянно признание и възхвала от околните. Връзката с нарцис може да бъде много трудна, тъй като тези хора са насочени към себе си и своите нужди, без да проявяват интерес към другите.

Той/Тя се обръща към вас само когато има нужда от нещо

Нарцисите често използват другите хора за да получат това, което искат. Ако човекът, с който сте във връзка, ви търси само когато има нужда от нещо, то това може да бъде знак, че той е нарцис. Те са насочени към себе си и могат да бъдат много заети със своите проблеми и желания. Ако партньорът ви не ви слуша и не показва интерес към вас и какво вие желаете, то това може да бъде знак за нарцисизъм.

Хората с голямо его се хвалят за своите постижения

Нарцисите обичат да се хвалят със своите постижения и качества, като търсят постоянно признание от околните. Ако партньорът ви, се хвали постоянно за своите успехи и не спира да ги повтаря, то това може да бъде знак за нарцисизъм. Тези хора много държат на външния си вид и обикновено са много загрижени за това как се възприемат от другите. Ако човекът, с който сте във връзка, е много зависим от това как изглежда външно и постоянно търси признание от другите за това, поговорете с него/нея и се опитайте да разберете дали това е само моментно или винаги се държи така.

Той/Тя се държи като жертва

Нарцисите могат да се държат като жертви и да търсят съчувствие от околните. Те постоянно се оплакват и търсят внимание.

Самолюбеца е много ревнив

Нарцисите могат да бъдат много ревниви те търсят вниманието на другите. Ако във вашата връзка усетите че той/тя е много ревнив/а и постоянно търси потвърждение за вашата любов, то това може да бъде знак за нарцисизъм.

Постигането на здрава и стабилна връзка с хора който на първо място поставят собствените си нужди и потребности е много трудно. Нарцисите могат да бъдат много трудни за разбиране и общуване с тях може да бъде много изтощително. Ако някой от тези знаци са ви познати, може да бъде полезно да потърсите помощ от терапевт или консултант, за да научите как да постъпите в подобна ситуация.

Когато във връзката единият е  самолюбив, то може да се чувствате невидими, неважни и занемарени.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се справите с връзката си с нарцис:

  • Разберете, че проблемът е с нарциса, а не с вас. Нарцисите са склонни да прехвърлят отговорността за проблемите върху другите. Важно е да разберете, че вината не е ваша, че той е такъв, какъвто е. Вие не може да промените нарциса, но можете да промените начина си на мислене и да се научите да се справяте с неговите поведенчески прояви.
  • Говорете за своите чувства. Ако нещо в поведението на нарциса ви притеснява, е важно да говорите за това. Но когато го правите, е важно да говорите за това как се чувствате вие, а не да обвинявате или да критикувате.
  • Не се опитвайте да го промените. Нарцисите обикновено не са склонни да приемат, че имат проблем. Вместо да се опитвате да го промените, фокусирайте се върху своите нужди и чувства.
  • Намерете подкрепа. Ако се чувствате изолирани или подтиснати от нарциса, е важно да намерите други източници на подкрепа и приятелство. Това може да бъде член на семейството, приятел или професионален консултант.
  • Не се пренебрегвайте. Не забравяйте да се грижите за себе си и да правите неща, които ви правят щастливи. Не се пренебрегвайте и не се отказвайте от своите интереси и хобита.
  • Излезте от отрицанието. Един от основните начини, по които нарцисът поддържа контрол върху връзката, е чрез манипулиране на вашия разум. Те може да ви карат да се чувствате виновни или да ви подлагат на внимание. Излезте от отрицанието и признайте, че това е неприемливо поведение.
  • Направете ясни граници и стойте за тях. Ако нарцисът прекрачва границите ви, нека стане ясно, че това не е приемливо поведение и че ще трябва да се вземат мерки.
  • Не се опитвайте да се състезавате. Нарцисите обичат да се хвалят и да се състезават. Но когато влезете в играта им, те могат да ви използват за своите цели. Не се опитвайте да се състезавате с него/нея. Вместо това се фокусирайте  върху себе си и своите цели.
  • Разберете, че може да е необходимо да напуснете тази връзка. Ако нарцисът не е склонен да промени своето поведение и да уважава границите ви, може да е необходимо да се разделите. Въпреки, че това може да бъде много трудно, но това може да бъде единственият начин да защитите себе си и да започнете да живеете здравословно.

В крайна сметка, важно е да помните, че не можете да промените нарциса. Всичко, което можете да направите, е да промените своите решения и да защитите себе си. Не се стеснявайте да потърсите помощ от професионален консултант или терапевт, ако се нуждаете от допълнителна подкрепа.


В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.
Тази статия има информативна цел и не представлява научен труд или доказателство!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!