Bild von Security auf Pixabay
Аз готвя,  Любопитно,  Моето здраве

Бързо отслабване с зелева супа: Наистина ли работи?

Прочетена: 1908
1 0
()
Време за четене:3 минути, 10 секунди

Според някои източници още американските войници по времето на Първата световна война са включили в ежедневното си меню точно зелева супа. Но не с цел да отслабват, а за да се справят със скорбута.

  • С помощта на диетата с зелева супа е възможна загуба на тегло от пет килограма на седмица.
  • Освен това не е нужно да гладувате. Звучи почти твърде добре, за да е истина?
  • Диетата може да доведе до загуба на мускулна маса и липса на важни хранителни вещества!

Как действа диетата с зелева супа?

100 грама бяло зеле също съдържат само 25 калории. В същото време съдържа много диетични фибри, които са трудно смилаеми.

Има много рецепти за диета с зелева чорба. Има и два варианта. Докато първият сервира само зелева чорба, вторият също включва плодове, зеленчуци или месо в определени дни.

Няма ограничение за количеството. Можете да ядете колкото искате зелева чорба. Като цяло обаче диетата с зелева чорба не трябва да продължава повече от седмица.

За кого е подходяща тази диета?

С диетата с зелева супа можете бързо да се отървете от няколко излишни килограма, например преди предстоящата лятна ваканция. Принципно няма нищо лошо в няколкодневната диета с зелева супа.

Тази диета е за хора, които не могат да си позволят да отделят прекалено много време в приготвяне на храна всекидневно.

Диетата е подходяща също за хора, които не искат тотално да променят начина си на живот и хранене, но имат повод в близко бъдеще и искат да се чувстват видимо отслабнали и елегантни.

Изключителната консумация на супа, не се препоръчва. При този тип диета липсват важни хранителни вещества, което може да доведе до симптоми на дефицит. Освен това самата зелева чорба съдържа твърде малко калории. Веднага след като се храните отново нормално след диетата, може да се появи страшният йо-йо ефект.

Какво казват експертите за диетата със зелева супа?

Специалистите смятат диетата със зелева чорба за съмнителна. „Не само заради ниското съдържание на белтъчини в зелевата супа, част от мускулната маса може да се разгради“, обяснява проф. д-р. медицински Тил Хазенберг, диетолог в Helios Adiposity Center West в Оберхаузен.

“Диетата също е твърде едностранна, което означава, че доставката на важни хранителни вещества не е гарантирана.” Освен това много хора не понасят зелето, което е трудно смилаемо. “Стомашните спазми и метеоризъм тогава са почти неизбежни.”

Диета със зелева супа – 7 дневен режим

Ден първи – Плодове + Супа

Може да хапвате всякакви плодове, с изключение на банани. И много супа винаги, когато огладнеете.

Ден втори – Зеленчуков + Супа

Може да консумирате всякакви нискокалорични зеленчуци – сурови или задушени. Избягвайте грах, царевица и боб. За вечеря – печен картоф с масло. И отново супа, когато почувствате глад.

Ден трети – комбинация от предните два

Можете да комбинирате плодове /без банан/ и зеленчуци /без грах, царевица и боб/. Без картоф за вечеря, но с много супа.

Ден четвърти – бананов

Можете да се насладите на воля на 8 големи банана. Може да си позволите 2 чаши обезмаслено мляко. И отново зелева супа.

Ден пети – протеини и домати

Включете в менюто си телешко месо, пилешко или риба, общо до 600 гр за целия ден. Яжте и домати – до 6 за целия ден. Не забравяйте да пиете вода, за да елиминирате пикочната киселина. Отново зелева супа при всяко огладняване.

Ден шести – протеини и зеленчуци

През този ден можете да изядете до 3 телешки или пилешки пържоли, до 600 гр. общо дневно. Може да консумирате листни зеленчуци, но не и печени картофи. И отново супа.

Ден седми – прясно изцедени сокове и смутита, зеленчуци и ориз

Можете да си направите микс от различни плодове или просто прясно изцеден сок. Може да хапвате също и варен ориз. И разбира се, зелева супа.

Използвани източници:

  • Интервю с проф. Тил Хазенберг, диетолог в Helios Adiposity Center West в Оберхаузен Германия
  • Netdoktor.de: диета със зелева супа
  • delo.bg: Култовата диета с зелева супа

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!