map, paper, vintage
Любопитно,  Факти

15 забавни факта за Европа

Прочетена: 769
3 0
()
Време за четене:2 минути, 38 секунди

Има почти 200 държави в нашия свят, така че можете да се натъкнете на интересни забавни факти за страни, които ви карат да се усмихнете или да повдигнете вежди в изумление. Събрах най-странните от тези факти за вас.

15 забавни факта за Европа

• Албания : В Албания хората кимат за „не“ и поклащат глава за „да“.
•  Германия : Най-дългата публикувана някога дума на немски е: Donaudampfschifffahrtselektrisierthauptbetriebswerkbauunteramtengesellschaft.
• Франция : В Париж има само един знак Стоп, но има и Статуя на свободата и можете да се ожените за мъртви хора, както и Айфеловата кула. По закон не можете да кръстите прасето си Наполеон.
• Гърция : Гърците са много суеверни. Ако получите комплимент за красотата или здравето си, смятате, че “злото око” ви гледа. За да предотвратите това, плюете три пъти към лицето, което трябва да поздравите – но само символично. Освен това в Гърция никога не трябва да предавате нож директно, тъй като суеверието гласи, че това предизвиква сбиване. Предпочитайте да оставите ножа на масата, за да може другият човек да го вземе за себе си.
• Австрия : В строежа на катедралата Свети Стефан във Виена е използвано много вино, но не и за пиене. Вместо просто да изхвърли лошата реколта, тя беше рециклирана, за да се угаси негасената вар.
• Сан Марино : Няма официален граничен контрол между Сан Марино и Италия. Срещу малка такса можете да подпечатате паспорта си като сувенир в туристическия офис.
• Монако : Цялото Монако може да бъде прекосено пеша за 52 минути от север на юг или за 45 минути от изток на запад.

white boat on water near city buildings during daytime

За по-малко от час прекосявате Монако пеша.
• Хърватия : Вероятно най-малкият град в света се намира в хърватския град Хум с общо само 30 жители.
• Лихтенщайн : Държавата джудже е основният производител на изкуствени зъби. Особено популярни: черни протези за страни като Индия, където черните зъби се считат за идеал за красота.
• Черна гора : В Черна гора германската марка беше официалната валута дълго време. След това, когато се появи еврото, страната просто прие валутата, въпреки че изобщо не беше член на ЕС.
• Финландия : Размерът на глобата зависи от доходите на водача за превишена скорост над 20 км/ч. Във Финландия понякога може да достигне петцифрени суми.
• Латвия : В Латвия има много специален хотел. С „бъди затворник за един ден” Кароста рекламира „хотел затвор” и се отнася към своите гости по съответния начин. Преди да влезете в килията, подписвате, че сте съгласни да бъдете третирани като затворник.
• Румъния : Тук ще намерите водопада, който мнозина смятат за най-красивия водопад в света: Cascada Bigar. Освен това най-колоритното гробище в света се намира в село Сапанта в румънския регион Марамуреш.
• Швейцария : В Швейцария има статуя на почти 500 години, която показва фигурата на фонтана, която яде деца: Kindlifresserbrunnen. Някога фигурата е използвана за сплашване на непослушните деца.
• Исландия : В Исландия има така наречени „елфически комисари“, които докладват на строителните компании веднага щом смятат, че дом на елфи ще бъде разрушен по време на строителството.

trolls, gnome, troll

Исландия – страната на елфите

Всяка държава има своите странности. Но, за жителите на тази държава странните сме ние… Светът е интересен.

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Източник – интернет

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Редактор

Всички права запазени!