Любопитно,  Моето семейство,  Празници

Коледа е празника на 1/3 от населението на света

Прочетена: 1895
2 0
()
Време за четене:4 минути, 14 секунди

На този ден над 2 милиарда души (над една трета от населението на света) ще празнуват раждането на Христос.

Кога е Коледа?

Коледа празнува Рождеството на Исус, което (традиционно, но малко вероятно в действителност) е на 25 декември 1 пр.н.е. 25 декември е официален празник в повечето страни по света.

История на празника

Докато празникът има силна основа в историята за раждането на Исус, много от традициите, които свързваме с Коледа, са се развили от предхристиянските вярвания и със сигурност традициите са еволюирали отвъд чисто християнския празник, за да имат по-широко светско значение.

Празнуването на Коледа в края на декември със сигурност е резултат от вече съществуващи празници, случващи се по това време, отбелязващи зимното слънцестоене.

Най-забележителният от тях е Юл (което означава „празник“), зимен езически празник, който първоначално е бил празнуван от германците. Точната дата на празника Юл зависи от лунния цикъл, но е от края на декември до началото на януари. В някои страни от Северна Европа местната дума за Коледа има по-тясна езикова връзка с „Yule“, отколкото „Christmas“, и все още е термин, който може да се използва за Коледа в някои англоезични страни. Няколко бъдни традиции са познати на съвременното празнуване на Коледа, като например бъдника, обичаят да се изгаря голям дървен цепеник на огъня на Коледа; или пеене на коледни песни, което е изненадващо много древна традиция.

Според Юлианския календар зимното слънцестоене беше фиксирано на 25 декември и тази дата беше и денят на популярния римски празник Сатурналии в чест на Сатурн, бога на земеделието; който по-късно беше заменен от Sol Invictus , ден, който обедини празнуването на няколко базирани на слънцето богове в един лесен за управление празник.

Тъй като християнството започна да се налага в Римската империя и извън нея, датата кога да празнуваме раждането на Христос стана проблем, като бяха предложени няколко различни дати.

Едва през 350 г. сл. н. е., когато тогавашният епископ на Рим, папа Юлий I, определя официалния ден на Коледа на 25 декември. За съжаление Юлий I не показва как е стигнал до тази дата; някои учени по-късно предполагат, че е изчислен като девет месеца след Благовещението (25 март), когато се казва, че ангел Гавраил се е явил на Мария и й е казал, че ще роди Божия син. Каквато и да е причината, ясно е, че точно както ключовите езически места бяха избрани за нови църкви, така и датата беше избрана с намерението Коледа да се превърне в основен празник, като се постави над съществуващите езически празници.

Коледни традиции

Имел

Целувката на някого, който случайно стои под стръкче имел, се смята за традиция, популяризирана във Викторианска Англия. Въпреки това дори тази сравнително модерна традиция има много по-древни корени в това, че имелът дава плодовете си около времето на зимното слънцестоене и предполагаемата му митична способност да лекува и увеличава плодовитостта.

В скандинавската митология стрела, направена от имел, убива Балдер, който е брат на Тор. Фрига, майката на Балдер го върна към живота, проливайки сълзи, които промениха червените плодове на имела в бели. Тогава Фригга благослови имела и обеща целувка на всеки, който мине под него.

Намек за интегрирането на имела от езическите церемонии в коледната традиция се казва, че растението имел е било дърво и дървото му е било използвано за направата на кръста, на който е бил разпнат Исус. След разпятието растението се сбръчква и се превръща в паразитната лоза, която познаваме днес.

Пеене на Карол

Както бе споменато по-рано, традицията за пеене на песни може да бъде проследена до езическите празници преди настъпването на Коледа. Всъщност думата коледа произлиза от гръцката дума choraulein, която означава „древен кръгов танц, изпълняван на музика на флейта“.

Тъй като коледните песни вече са били установен обичай, ранните християни взели хитро решение да интегрират християнските песни в традицията, вместо да забранят пеенето.

Повечето нови християнски песни са написани на латински, който през Средновековието е език, използван само от църквата, което намалява популярността на обичая.

Коледарските песни обаче получават инжекция от популярност, когато Свети Франциск от Асизи започва своите пиеси за Рождество Христово в Италия през 1223 г., които включват песни, написани на езика на местните хора.

Традицията на „модерното“ пеене на коледни песни процъфтява в Англия. Известен като Wassailing, това е шанс за селяните да получат така необходимата благотворителност от своите феодали. Това пеене за пари се развива в обичай, включващ пътуващи музиканти, които посещават богати домове, пеейки с надеждата да получат пари, храна или подаръци в замяна.

Имаше кратко прекъсване през 1647 г., когато пуританите идват на власт след Гражданската война в Англия. Пуританите, под ръководството на Оливър Кромуел, не одобряват празнуването на Коледа. Имаше дори глоба до пет шилинга за всеки, хванат да пее коледни песни. Когато крал Чарлз II се връща на трона през 1660 г., публичното пеене на коледни песни отново е разрешено.

Където и да се намираме по света, Коледата живее в нас, като символ на всяко чудо на този свят, което може да се превърне в реалност…

Весели празници!

Източник: интернет

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!