Аз пътувам,  Любопитно,  Факти

Черен туризъм – пътуване до най-ужасяващите места по света

Прочетена: 760
1 0
()
Време за четене:8 минути, 53 секунди

Оказа се, че човешкото любопитство е безгранично… За мен лично, терминът “черен туризъм”, ми въздейства стряскащо и след кратко проучване в интернет пространството, открих че има защо да е така. Все пак, информацията която ще предоставя на вашето внимание е свързана с историята, а това е оправдателната ми присъда, че ще ви занимавам с нещо не толкова занимателно… 

Какво е черен туризъм?

Известен също като туризъм на бедствия, описва пътуване до места, белязани от страдание, болка, престъпления, природни бедствия или смърт. В някои случаи някои паметници осигуряват образователна и историческа основа, докато други също привличат чистото любопитство на туристите. Местните туристически агенции също усещат все по-често възможността да сключват изгодни сделки с ужас или страдание на други хора и да предлагат обиколки на най-ужасни места.

Dark Tourist на Netflix

Темата става все по-популярна, благодарение на документалната поредица Dark Tourist , която се излъчва по Netflix. Там репортер пътува до най-опасните места в света, следва стъпките на убиеца Пабло Ескобар, отива в изоставената зона на ядрената катастрофа във Фукушима и до призрачния остров Хашима, броди из гората на самоубийците от Аокигахара и наблюдава прогонване на демони в Мексико.                                                                                                                                       

В последните няколко години черният туризъм е толкова известен, че в Япония дори издават пътеводител, в който са посочени достъпни за туристите изоставени зони и сгради. 

Причини за феномена черен туризъм

Но защо туристите доброволно плащат понякога високи цени, за да пътуват до военни зони или до местопрестъпленията на най-бруталните престъпления? Да видят тези места със собствените си очи и да усетят потискащата атмосфера помага на много посетители да се поставят на мястото на жертвите, да разберат историите и да засилят състраданието си. Други просто търсят онази специална тръпка между обичайната програма за разглеждане на забележителности. Отчасти за да се поставят в по-добро положение, хората се изправят пред страданието на другите, само за да разберат колко щастливи са те…

10 ужасни туристически дестинации по света

Всяка страна има своята тъмна история, поради което има тъмни места по света, които са били сцени на война и терор. Ще ви покажа няколко примера – десетте най-лоши тъмни места за туризъм.

1. Killing Fields в Камбоджа

До преди малко повече от 40 години Камбоджа беше управлявана от безмилостен режим – Червените кхмери – който искаше да сложи край на целия градски живот. За целта цялото градско население беше прогонено от родината си на брутални принудителни походи към така наречените убийствени полета в провинцията.

“Децата бяха бити до смърт при Дървото на убийството”.
Там всички образовани, учители, лекари и студенти са безмилостно избити . Една трета от населението загина. Бебета и деца също са били бити до смърт на дърво, където все още можете да видите безброй гривни в памет на невероятното престъпление.  Режимът на Червените кхмери е екзекутирал над един милиона души между 1975 и 1979 г. Масови гробове, съдържащи 8 895 тела, бяха открити в Choeung Ek след падането на режима на Червените кхмери. Ужасът пред мемориала е все още поразителен днес: когато вали, множество масови гробове изваждат кости на бял свят отново и отново. 

Бивша овощна градина и масов гроб на жертвите на Червените кхмери – убити между 1975 и 1979 г.
В музея може да се види коридор от стъклени витрини от пода до тавана, пълни с черепите на починалите.

2. Концлагери в Германия

Германия също има ужасно минало, както всички знаете. Интересно е, че се обръща особено внимание на това историята да не бъде забравена, поради което националсоциализмът е тема, която се обсъжда многократно във всеки курс по история. Името на Хитлер на обществени места в Германия, се възприема едва ли не, като думата “бомба” в самолет.

Посещението на концентрационен лагер е задължително и ще ви накара да се замислите. Скоро след идването на Адолф Хитлер на власт през 1933 г. в Германия започват да се появяват първите концентрационни лагери. Целта им е изолация, робска експлоатация и унищожаване на лица, обявени от нацистите за врагове на държавата и на германската нация. Те са институции на германската държава, финансирани от германското правителство чрез централните институции на СС. В основата на създаването на лагерите е „извънредната наредба за опазване на нацията и държавата” от 28 февруари 1933 г. Изпращането в концентрационен лагер става без съдебна заповед и за неопределен период от време. Лагерите са разположени на удобни места, близо до големи производствени предприятия или кариери, където затворниците работят робски.

Първият концентрационен лагер в Германия е създаден на 22 март 1933 г. по заповед на Хайнрих Химлер в Дахау, Бавария, недалече от Мюнхен. Той става модел за всички по-късни нацистки концентрационни лагери. Тук се обучават кадрите на СС.

В лагера важи правилото: човек е номер без стойност. Затворникът бива лишен от име, фамилия – вместо тях получава номер и лагерни дрехи – забраняват му се лични вещи и е подложен на нечовешко отношение.

Лагерът в  Дахау ще ви предаде плашещата реалност.

3. Аушвиц в Полша

Най-големият и известен нацистки концентрационен лагер е Аушвиц Биркенау в Полша, където над милион души, предимно евреи, са били убити или умрели в резултат на глад и болести. Тук са извършвани и ужасяващи медицински експерименти върху живи хора. Мемориалът е една от най-посещаваните дестинации за черен туризъм в света.

4. Призрачно село във Франция

Друго клане на СС се е случило през 1944 г. в Орадур сюр Глан – Франция.  Около 150 войници обграждат селото, чиито жени и деца са затворени в църква и подпалени, докато мъжете от селото са застреляни и също изгорени. Само шестима души оцеляват, докато останалата част от селото е напълно заличена и опустошена . Руините изглеждат изоставени и днес, ръждясали велосипеди и коли стоят наоколо, ще намерите шевни машини и снимки в къщите, за които се предполага, че са в памет на починалите.

5. Вердюн – най-голямото бойно поле на Франция

Вердюн също е във Франция, където преди много години войници се бият упорито в продължение на 300 дни и около 300 000 от тях загубиха живота си. За всеки един от тях напомня море от бели кръстове.

Битката при Вердюн-набор от военни действия на германски и френски войски по време на Първата световна война на Западния фронт, проведени от 21 февруари до 18 декември 1916 г. Една от най-големите, най-кървавите и най-безсмислените военни операции в историята на Първата световна война, известна като месомелачката Вердюн.

За много посетители е важно да видят тихото, потискащо място, за да разберат колко ценен е мирът днес, за разлика от кървавите и безсмислени войни.

6. Ground Zero в Ню Йорк

Много от нас все още помнят кадрите от новините за горящите, срутени кули на Световния търговски център в Ню Йорк , в които загинаха близо 3000 души. Атаката се счита за една от най-големите в историята, поради което мястото на ужаса беше разширено в голям мемориал Ground Zero , който мнозина посещават, когато разглеждат забележителностите в Ню Йорк. Като черни туристи, семинарите тук ви дават възможност да говорите с роднини и оцелели жертви и да разгледате снимки на спасителната работа и останки от офисите.

7. Помпей близо до Неапол

Не само хората могат да бъдат брутални, природните бедствия също отнемат човешки животи отново и отново.

“На метри височина градът и хората бяха погребани под жарава и камъни”.

Гигантското вулканично изригване през 79 г. сл. Хр. убива 16 000 от 20 000 жители на Помпей. Те умират в агония в горещите светещи облаци и са погребани заедно с града на височина от дванадесет до двадесет метра във вулканична пепел и скали. Благодарение на скалния слой Помпей днес е един от най- добре запазените градове от древността, който сега е разкрит при разкопки и е една от най-посещаваните забележителности в Италия. Освободени от вековната защита, сега руините се посещават от многобройни туристи. Интересен факт е, че при разкопки, намерените тела на хора са вкаменени от лавата, която се е изляла в кухините на скалата. 

8. Чернобил в Украйна

Аварията в Чернобил е най-голяма ядрена катастрофа в историята на човечеството. Мястото на бедствието и околностите, наречени чернобилска забранена зона, вече са затворени за обществеността. 

фотограф – Майкъл Захра
фотограф - Майкъл Захра
фотограф – Майкъл Захра

Град Припят, който се намира само на 3 километра от ядрения реактор, сега е предимно призрачен град, тъй като цялото население беше евакуирано, оставяйки всичко зад себе си. 

фотограф – Майкъл Захра
фотограф – Майкъл Захра

Катастрофата в Чернобил беше първата ядрена авария от такъв мащаб, която доведе до сериозни здравословни и фатални последици за много хора. 

фотограф – Майкъл Захра
фотограф – Майкъл Захра

Трудно е да си представя, че туристи биха пътували доброволно до изоставената зона, в която все още има остатъци от радиация. Преди войната в Украйна, въпреки всичко, екскурзоводи предлагаха обиколки на посетителите. Туристите са  развеждани през евакуираните жилищни сгради на призрачния град Припят, организирани са срещи с бивши жители и дори им е предоставян  достъп до забранената зона и атомната електроцентрала.

фотограф – Майкъл Захра

9. Хирошима в Япония

В Япония също имаше ядрена катастрофа, но тя беше предизвикана от хора, които хвърлиха първата атомна бомба през 1945 г. по време на Втората световна война . 200 000 жители загубиха живота си в резултат на експлозията или по-късни последици. Районът вече не е замърсен и тук отново процъфтява оживен град. Днес само руините, така нареченият купол на атомната бомба, напомнят за някогашното разрушение като Мемориал на мира в Хирошима . Потискащо и в същото време поучително място.

10. Гората Аокигахара в Япония

Друго място в Япония, което все повече привлича черни туристи, е призрачната гора на Аокигахара в подножието на планината Фуджи, едно от най- зловещите места на земята . В гъстата, тъмна гора можете бързо да загубите ориентира си и да попаднете на студени пещери в гъсталака.

Според японска легенда гората е прокълната и се предполага, че е обитавана от духове Юрей, които подтикват посетителите да се самоубият и по този начин ги примамват към смъртта. Подобни истории всъщност превърнаха гората в привлекателно място за уморените от живота. Отново и отново се откриват тела в гората, поради което е известна още като „ Гората на самоубийците “.

В заключение един съвет: Ако решите да посетите такива места, трябва предварително да знаете, че повишеното внимание е повече от необходимо, особено на места, където са се случили престъпления…

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Източник – интернет

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!