Моето здраве,  Факти

Стареенето започва още от началото на живота

Прочетена: 2226
0 0
()
Време за четене:1 минути, 2 секунди

Руски учени заедно с колеги от Харвард, откриха кога започва стареенето на човека въз основа на броя на заболяванията свързани с възрастта, които се появяват в определени периоди от живота.

Има много теории за настъпването за стареенето на човека, още от времето на раждането до достигане на максимални когнитивни физически функции и т.н. Освен това е общо прието, че с остаряването се увеличава и вероятността от смърт. Предишни еволюционни модели предполагат, че човешкото тяло започва да остарява още в зародиш. Скоростта на нашето стареене се обуславя именно от мозъка ни.

Учени от Московския държавен университет и Харвард успяха да опровергаят тази теория. Те анализираха голяма извадка от данни и видяха, че кривата на смъртността има U-образна форма, като през първите години от живота тази цифра е доста висока а след това тя намалява и достига минимума за около девет години. След този период рискът от смърт започва бавно, но стабилно да се увеличава.

„Смятаме, че стареенето се дължи на различни щети, които се натрупват в организма. Поради което постепенно се наблюдава загубата на функция на отделни клетки, тъкани, органи и системи. В работата изследвахме процеса на настъпване на стареенето от тази гледна точка “. Казва авторът на изследването, професорът от Московския държавен университет Вадим Гладишев.

 

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Редактор

Всички права запазени!