woman wearing hoodie while holding cigarette
Аз жената,  Любопитно,  Моето здраве

Превръща се в мъж… Учените разкриват ефекта на никотина върху женския мозък

Прочетена: 1957
0 0
()
Време за четене:5 минути, 12 секунди

Шведски биолози установиха, че никотинът блокира производството на естроген, женския полов хормон. Според учените това обяснява част от “мъжкото” поведение на жените пушачки. За молекулярните механизми на промените в мозъка под въздействието на тютюна и техните последици за здравето – в материала на РИА Новости.

Метаболизъм на пушач

Ефектът на никотина върху хората е добре проучен. Известно е, че продължителната употреба на цигари причинява заболявания като хипергликемия, артериална хипертония, атеросклероза, тахикардия, аритмия, ангина пекторис, коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и инфаркт на миокарда. В комбинация с катрана, никотинът допринася за развитието на рак на белите дробове, езика и ларинкса. Пушенето също така намалява притока на кръв в тялото, което от своя страна уврежда нервите. Димът съдържа и свободни радикали – молекули, които атакуват всички органи и тъкани на тялото.

Като цяло физиологичните ефекти на никотина върху тялото не зависят от пола, но има някои разлики. Известно е, че жените бързо свикват и по-трудно се отказват от пушенето. Това обикновено се отдава на по-мобилна психика и зависимост от настроението, както и тревожност от напълняване при отказване на цигарите. Учените обаче смятат, че причините са по-дълбоки – на нивото на метаболизма.

Никотинът се метаболизира в черния дроб чрез серия от биохимични реакции. Приблизително 80 процента се превръщат в котинин, който се запазва в плазмата до 16 часа, а останалата част в други метаболити, които се екскретират в урината. Преди няколко години американски учени установиха , че женските хормони ускоряват метаболизма на никотина, поради което токсините напускат тялото по-бързо. Благодарение на това жените понасят по-лесно ефектите от тютюнопушенето и зависимостта им възниква по-рано.

Авторите обясняват и други различия между мъжете и жените по въпросите, свързани с тютюнопушенето, с особеностите на хормоналните реакции. По-специално, жените са по-устойчиви на никотинова заместителна терапия, по-често изпитват рецидиви, когато се опитват да откажат пушенето, а факторът на наследствеността е по-ясно изразен. Освен това те са изложени на по-голям риск от развитие на заболявания, пряко свързани с употребата на тютюн, като рак на белите дробове и сърдечни заболявания.

Стига до мозъка

Известно е, че никотинът влияе негативно на мозъчното кръвообращение, предизвиква образуването на кръвни съсиреци, нарушава защитната функция на кръвно-мозъчната бариера и ендотелните клетки, покриващи стените на кръвоносните съдове, което причинява възпаление. При жените, в допълнение към тези често срещани вредни ефекти, пристрастяването към никотина понижава нивата на половия хормон естроген. Това води до нарушаване на нормалната периодичност на менструалния цикъл, ранно настъпване на менопаузата и други хормонални смущения.

Има три вида естрогени: естрадиол, естрон и естриол. Те се образуват в тялото от андрогени – мъжки полови хормони, произвеждани от тестисите при мъжете и яйчниците при жените. Под действието на ензима ароматаза, който се произвежда в таламуса (отдел в централната част на мозъка), мъжкият хормон тестостерон се превръща в женски естрадиол, а андростендионът в естрон. От тях на следващия етап се образува третият женски хормон – естриол. При мъжете таламусът произвежда значително по-малко ароматаза, отколкото при жените, така че синтезът на естроген при тях не е активен.

Под влияние на ензима ароматаза (естроген синтаза), произвеждан от таламуса, мъжките полови хормони андростендион и тестостерон преминават в женските полови хормони – естрон и естрадиол.

Наскоро шведски учени за първи път установиха в експеримент с хора, че никотинът потиска производството на естроген в женския мозък. Те представиха резултатите на 35-ия конгрес на Европейския колеж по невропсихофармакология (ECNP), проведен през октомври 2022 г. във Виена.

„Ефектът може да се наблюдава дори след еднократна доза никотин, еквивалентна на една цигара, което показва колко тютюнопушенето засяга мозъка на жената“, цитира ръководителят на изследването, доцент Ерика Комаско от университета в Упсала, в прессъобщение на колежа. Може би намаляването на производството на естроген се разпространява и върху други функции, като женската репродуктивна система.”

Авторите са работили с група от десет здрави доброволки. Те са инжектирани интраназално с доза никотин, която пушачите обикновено консумират, а с нея и радиоактивен маркер в състава на молекула, която се свързва с ароматазата. Благодарение на това учените, използващи методите на магнитен резонанс (MRI) и позитронно-емисионна (PET) томография, успяха да проследят какво количество от ензима се произвежда и в коя част на мозъка.

Сканирането показа, че преди началото на експеримента ароматаза присъства в различни части на диенцефалона – таламуса, хипоталамуса и амигдалата. Тези области на лимбичната система са важни центрове за контрол на ендокринните процеси и много основни телесни функции. След въвеждането на никотина количеството ароматаза в таламуса рязко намалява. Така за първи път учените директно видяха къде се произвежда ензимът, необходим за синтеза на естроген, и получиха потвърждение, че никотинът потиска образуването му.

Игра с хормони

Оказва се, че в хормонално отношение с всяка цигара жената се превръща в малко човече, тъй като по-малко количество мъжки хормони се преобразува в женски. Това, според учените, може да обясни появата на мъжествени черти в поведението на жените пушачки, както и някои физиологични промени – например груб глас.

Преди това учените са установили , че невронните мрежи, отговорни за настроението, агресията и сексуалното поведение, са свързани с експресията на ароматаза. В експерименти върху примати експертите наблюдават как поведението и неврофизиологията на животните се променят след инжектиране на доза никотин.

Ролята на естрогените не се изчерпва с това. Известно е, че женските полови хормони осигуряват нормално кръвообращение в мозъка, така че жените са много по-малко податливи на инсулти, а отслабването на тяхното производство прави мозъка по-податлив на исхемични увреждания.

Но има и добри новини. Ако спрете да пушите навреме, хормоналният фон се възстановява. Вярно е, ако промените не са отишли ​​твърде далеч. Освен това е малко вероятно всичко да зависи от един единствен фактор.

„Пристрастяването към тютюна е сложно разстройство, пише Вим ван ден Бринк, почетен професор по психиатрия и наркология в Академичния медицински център на Университета на Амстердам, в коментар за изследването.“ Малко вероятно е специфичният ефект на никотина върху таламуса и производството на естроген обяснява всички наблюдавани разлики в развитието, лечението и резултатите между мъже и жени пушачи, но това със сигурност е път за по-нататъшно проучване.”
Естествено възниква въпросът: възможно ли е да се попълнят запасите от естроген с хормонозаместителна терапия (ХЗТ)? Лекарите не препоръчват да правите това, поне без консултация с лекар, поради риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Освен това ХЗТ е несъвместима с тютюнопушенето. Така че все още трябва да се разделите с лошия навик.

Источник – РИА Новости

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!