men and women having a meeting
Любопитно,  Мотивация

Никога не трябва да казвате тези думи на колегите си

Прочетена: 803
2 0
()
Време за четене:6 минути, 48 секунди

Работата в екип е много важна в много компании

„Екипните играчи“ със социални умения и съпричастност отбелязват особено добри резултати в процеса на работа и са предпочитаните работници от шефовете на фирмите. За щастие повечето работодатели вече са разбрали колко важна е добрата работна атмосфера в компанията и какви негативни последици могат да имат токсичните колеги.

Само един недоволен, вечно хленчещ и социално некомпетентен колега в екипа може да бъде достатъчен, за да повлияе негативно на работата и удовлетворението на останалите служители.

Ти такъв токсичен колега ли си?

Ако използвате следните фрази, вероятността е много голяма.

Важно ли е да сме популярни в нашият екип? Или не е толкова важно?

Особено фокусираните върху кариерата си, хора често съзнателно стоят настрана от екипа. Вие играете вълк-единак, фокусиран само върху собствената си кариера и смятате, че манталитетът на самостоятелен играч в крайна сметка ще ви отведе до професионалните ви цели. За съжаление, това е голяма грешка, тъй като вашето представяне не е единственото нещо, което има значение при вземането на решения за повишение, нито можете да избегнете социални контакти в една компания.

three men laughing while looking in the laptop inside room

Напротив: да имате правилните връзки с колегите и да им направите положително впечатление е най-важното за всяка успешна кариера.

Малко самомаркетинг, добър имидж и внимателно поддържане на контакти – това е ключът към успеха. Не можете просто да се справите без колегите си само защото не са в изложена позиция. В крайна сметка никога не знаете кои контакти кога можете да използвате. В допълнение, важен фактор за успех в повечето компании е адаптирането. Ако се държите като самотник и не се вписвате в „стадото“, се оказвате непредсказуем за вземащите решения ръководители и те вероятно ще предпочетат за повишение друг колега, който се е утвърдил в екипа.

Социалните контакти са важни на второ ниво

Доста успешни хора са „оптимизирали“ социалните си умения до степен, в която могат съзнателно да манипулират средата около себе си и по този начин да получат предимство. Отвън те обикновено изглеждат очарователни, симпатични и някак завладяващи, докато под повърхността се крие манипулативен, егоистичен и хладнокръвен психопат или нарцисист. Концепция, която за съжаление изглежда работи, но в дългосрочен план носи само недостатъци за всички засегнати и за компанията.

Да притежаваш високо ниво на социална компетентност обаче не означава да можеш отлично да манипулираш и експлоатираш хората. Вместо това трябва да създадете истински приятелства на работното място и да подхранвате хората във вашата професионална среда. Атмосферата на реципрочност, отдаденост и подкрепа е от полза за всички във вашето обкръжение в фирмата и не пречи на кариерата ви – ако се стремите към такава. Също да се възползвате от по-добра работна атмосфера, повече забавление на работа и социална подкрепа, когато преминавате през труден етап от живота.

Как се става “популярен” в отбора?

Всъщност желанието да бъдеш популярен е дълбоко вкоренено във всяко човешко същество. В крайна сметка ние сме социални същества и сме могли да оцеляваме само в групи. Тази основна потребност не се е променила и до днес. Въпреки това, разбира се, има по-социални и по-малко социални хора. Някои се раждат с черти като харизма , привлекателност и социални умения и са естествено популярни сред хората около тях. Други имат по-големи трудности със социалните контакти и често правят гафове или се представят като прекалено интровертни. В този случай може да поработите малко върху собствените си комуникативни умения.

Ако искате да бъдете популярни, като начало просто не се правете непопулярен. Звучи логично нали? Затова избягвайте следните осем твърдения, които бързо ще ви направят аутсайдер в отбора – това е половината от битката. И ако след това усъвършенствате и емоционалната си интелигентност, нищо не пречи на вашата популярност и следователно на кариерата и щастието ви.

person holding green flower bud

Осем фрази, които абсолютно трябва да избягвате

Така в този момент искаме да се съсредоточим върху това, което не трябва (!) да казвате, за да не станете непопулярни сред колегите си.

1 Надявам се, че…!

Вие сте човек, който се надява много и прави малко? Надеждата е добър спътник, но няма да ви помогне много в професионалния живот. Вместо това хората, които поемат инициативата и прилагат целите си на практика, са по-успешни. Непопулярни, от друга страна, са служителите, които се надяват много, в идеалния случай също се оплакват много, но в крайна сметка просто въртят палци и чакат да видят какво ще се случи. Затова се опитайте да изтриете изречението „Надявам се, че…“ от ежедневието си.

2 Сигурен ли си?

Като питате дали вашият колега е сигурен, вие поставяте под въпрос неговата компетентност. Той чувства, че не го приемате на сериозно и може дори да тълкува поведението ви като арогантно. Приемете, че другият човек е сигурен, когато каже нещо или даде инструкция. Питайте за подробности, причини, срокове и други – но никога, дали някой е сигурен.

3 Не ме интересува!

Ключовата дума „лична инициатива“ вече беше спомената. И вашият работодател, и вашите колеги искат служител в екипа, който е ангажиран, печели от благосъстоянието на социалната среда и компанията и мисли заедно с вас. Ако просто не ви пука от нищо, ще лазите по нервите на колегите си , а в най-лошия случай дори ще застрашите работата си.

4 Разбира се, няма проблем!

Познавате ли онези хора, които винаги прекалено мотивират отговора „Разбира се, няма проблем“ – и след това имат проблем? Дори ако тази услужливост на пръв поглед е добро качество за всеки член на екипа, трябва да отделите секунда, за да помислите наистина върху въпроса и да поемете задачата само ако тя всъщност не е проблем за вас.

Това показва самоувереност и е по-благоприятно за вашата кариера, отколкото “винаги готово отношение”. Мотивацията е важна, но не позволявайте и на колегите ви да се възползват от вас, в противен случай рано или късно уважението им към вас ще бъде загубено.

5 Имате ли минута?

В това изречение честотата има значение. Определено не е лоша идея да попитате колегата си дали има минута, преди да започнете дадена задача. Но не придобивайте навика непрекъснато да прекъсвате екипа си и да се опитвате да компенсирате с учтивото „Можете ли за минутка?“ Трябва да можете да работите самостоятелно и да усещате точния момент, когато възникнат въпроси или имате нужда от помощ. Ако побутнете колега по рамото по време на телефонен разговор и след това учтиво попитате „Имате ли минутка?“ това неучтиво прекъсване може да ви навлече само негативизъм от страна на колегата ви.

6 Това не работи!

Реализмът може да е похвално качество в бизнеса, но не бъдете вечният песимист. Ако отхвърлите всяка идея на колегите си на срещата с „Но това не е възможно!“, вие не само се превръщате в спирачка за иновациите в компанията, но и в страшилище в екипа. Така че, ако сте убедени, че дадена идея не може да бъде осъществена, покажете признателност към колегата си и аргументирайте мнението си по разбираем начин. Кажете например: “Това е наистина добра идея. За съжаление според мен това не може да се осъществи, защото ни липсват кадри, как мислите осъществим проекта?”

7 Но…!

Познавате ли онези хора, които отговарят на всяко ваше твърдение с „но“? Тогава вероятно знаете колко много може да ви лазят по нервите. С едно „но“ заставате на пътя на себе си и на своя екип. Винаги намирате причини защо нещо не работи – както в точка #6 – и превръщате всяка дискусия в напрегнат акт с контра речта си. Затова, за себе си и за вашия екип, опитайте се да изтриете думата “но” от вашия речник.

8 Имам важна среща!

Много сте заети, винаги сте забързани и при целия стрес не ви остава време за досадни въпроси от колегите ви или за други задачи? Разбира се, можете да казвате „не“ от време на време – всъщност трябва – но ако винаги бързате, разпространявате трескаво настроение сред колегите си и когато бързате от една „важна среща“ към друга, вие съсипвате работата атмосфера а това може да доведе да станете непопулярен за нула време. В крайна сметка вие не сте „по-важни“ от другите си колеги и следователно трябва да отделяте толкова време за срещи, дискусии или клюки на кафе, колкото и останалите. В противен случай бързо ще бъдете етикетиран като арогантен и превърнат в аутсайдер.

 

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.


Фотоматериал: Unsplash, Pixabay, Pexels

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!