Любопитно

Четенето на чужд език мотивира ума!

Прочетена: 2130
0 0
()
Време за четене:1 минути, 46 секунди

-На първо място е концентрацията.

Когато разтворим книга на език, който е различен от майчиния, сме много по-мотивирани. Заедно с това умът ни престава да бяга в различни посоки, защото за него е предизвикателство да вникне в сюжета. Колкото и парадоксално да звучи, по-сложните книги са по-близо до нас, понеже влагаме значително повече усилия да вървим ръка за ръка с героите им. И съответно, обичайното разсейване от външни източници отпада.

-И четенето на чужди книги си има правила.

Важно е да разтворим някоя, която отговаря или малко надвишава нивото ни. Ако е много трудна за нас, нараства и вероятността да я оставим настрана.

-Пет минути дневно.

Това е простичкият съвет на езиковите специалисти. За да можем да четем спокойно след време, е нужно да отделяме най-малко толкова, та мозъкът ни да адаптира видяното и постепенно да свикне с необичайния за него вид на четивото. Просто да си изработи код.

-Според психолозите това го мотивира и така ставаме по-креативни.

-Има и един тънък психологически момент.

Често сме склонни бързо да решим, че дадена книга не е за нас – още при първия неразбираем пасаж. Тук съветът е да продължим напред, защото така ще разберем повече от сюжета. И после може да се върнем към проблемните изречения, да ги изчетем отново и да вникнем вече напълно в тях.

-Важна степен е сюжетът.

Колкото по-скучна и неинтересна изглежда чуждата книга, толкова по-бързо ще изчезне мотивацията да я изчетем. Затова избирайте книги, които искате да прочетете. Просто сюжетът или тематиката им да са привлекателни за вас.

-Разбира се, важна е основата.

Ако сте си свършили работата, когато сте учили как се формират думите в съответния език, граматиката му, ще ви е много по-лесно и да почнете да четете книги.

-И идва моментът със средата.

Ако сте в български условия, разбира се, ще е по-трудно да вникнете в един текст. Но ако сте там, където се говори съответният език, се получава много по-лесно. Обаче опитайте – мозъкът ще ви е благодарен. Умът ще роди повече идеи. Пък и да четеш – на какъвто и да е език, е винаги така специално!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Редактор

Всички права запазени!