man and woman holding hands together
Връзки,  Любопитно,  Моето семейство

Тайната на дългата връзка: Защо няма универсален вариант – и какво наистина има значение

Прочетена: 1844
1 0
()
Време за четене:3 минути, 35 секунди

Кой не желае дълго любовно щастие?! Но когато погледнете процента на разводите, това наистина изглежда като изкуство за оцеляване на една връзка.

Когато има криза в брака или връзката, решение взимат трудно много двойки. Често двамата партньори живеят заедно или се разделят. Изходът от тази криза често е по-лесен, отколкото си мислите. Да, дори трябва да се чувствате добре в края на краищата и двамата искат да бъдат по-щастливи, а не по-нещастни. Изтощителните разговори за проблемите, които могат да завършат само с изблици на гняв и сълзи – всичко това може да бъде спестено. В една връзка целта е една – и двамата партньори  трябва да се чувстват добре заедно, защото ако липсва този синхрон се губи тръпката на съвместният живот. В нашият динамичен и забързан свят, се оказваме хванати в капана на ежедневието, забравили за партньора, за нуждата да бъдем заедно, за споделянето на хубаво и лошо…

Основна рецепта за дълга връзка

Всъщност съществува ли такава рецепта!? Може би е мит… И все пак, можем да помислим защо се случват някой събития.

И двамата партньори трябва да си зададат един и същи въпрос:

 Все още ли съм в крак с това, което засяга партньора ми? Наистина ли я/го познавам?

Основна грешка във връзката, е липса на приятелство и липса на взаимно доверие между двамата. Любопитсвото и опознаването на половинката в началото на връзката, след определено време е заменено с усещането за даденост и дълбокото убеждение, че човекът до нас “в кърпа ни е вързан”… Ако, гледаме на партньора си, като на необятна Вселена за изучаване, тогава отношенията ще се надграждат и заздравяват, а емоционалното усещане, че винаги си във фокуса на любимият, ще разгъре нови хоризонти в любовният свят на двойката. Дребните детайли свързани с половинката, на които акцентираме в ежедневието, я карат да се чувства забелязана и важна за нас. Спрем ли да обръщаме внимание  на привидно “незначителните” неща, връзката е опасно застрашена.

Ключова дума за дълга и щастлива връзка: любопитство

man and woman holding each others hands

Всеки, който се измъчва в една връзка, трябва да се раздели с достойнство и уважение, но ако иска да остане с партньора си, трябва да остане любопитен към него!

Опознайте другия човек наново. Лесно е да се каже, трудно се прави!

Ако, двама души са загубили поглед един към друг, като влюбена двойка и виждат другия само като партньор за разговори, трябва да се запитат:

  1.   Кои бяха нещата, които ни доставяха радост заедно?
  2.   Има ли все още емоционална връзка между нас?
  3.   Чувстваш ли се обичан/а и желан/а към този момент?
  4.   Какви нови интереси са се появили при теб?

Това са част от въпросите който трябва да обсъдим с партньора си. Ако няма отговор на тях или отговорите са незадоволителни, трябва да се помисли на къде отива тази връзка. Дали това не е краят и, и има ли шанс да бъде заздравена отново.

Разграничаване на решими от неразрешими проблеми

Последните думи всъщност трябва да бъдат подчертани в червено. Защото партньорът, който има чувство на неудовлетвореност, евентуално води и вечни битки срещу чертите на характера на другия, които никога няма да промени. Не започвайте такава битка, защото не можете да промените друг човек.

В една връзка се научете да различавате решими от неразрешими проблеми

Различните възприятия за ред и хаос са пример за нерешими проблеми. Двамата могат само да го приемат и да търсят решението по различен начин. Всеки проблем е разрешим, когато се изкаже гласно: “Например, ако не съм доволен от разпределението на домакинската работа, или искам да спя в друга спалня, защото партньорът хърка.

Формула за щастие и защо винаги имаме избор

Няма точно правило за щастие между партньорите, но колкото и травиално да звучи водеща роля се пада на доверието, правилната комуникация, поддържане на интереса към другия и разбира се взаимните компромиси. И за финал да се доверим и на мъдростта на българският народ, който казва “И малкото камъче, може да обърне каруцата.” В нашият случай става въпрос за дребните детайли и жестове към половинката, които могат да преобърнат връзката в положителна посока – букет цветя, нежна дума и всичко онова, което ще подсказва за взаимна свързаност и любов…

Споделете с нас в коментар какво е мнението ви за това имали формула за – Щастлива и дълга връзка. В случай че статията ви харесва, и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите ви, подкрепете я чрез споделяне.

 

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!