Как бързо да се отървете от главоболието

man in blue crew neck shirt covering his face

Причините за главоболие

Повечето хора имат главоболие от време на време. По правило то се появява само временно и в повечето случаи е безвредно. Това често са тензионни главоболия. В случай на по-леко главоболие, можем да се лекуваме сами бързо и ефективно с естествени домашни средства.

Тензионното главоболие е едно от основните главоболия. Това означава, че не се дължат на конкретна причина. Вторичните главоболия, от друга страна, са причинени от друго заболяване. Това може да е например нараняване на главата.

Клъстерните главоболия или мигрена са сред първичните главоболия. Те обаче трябва да се разграничават от тензионното главоболие, тъй като мигрената и клъстерното главоболие често се появяват периодично и могат да причинят по-силна болка.

Какво помага срещу главоболие?

Липсата на течност често стои зад главоболието. Много хора пият твърде малко вода, когато са под стрес. В резултат на това кръвта се сгъстява и снабдяването на мозъка с кислород не е гарантирано. Ако след това пиете много минерална или чешмяна вода, със сигурност можете да прогоните главоболието, свързано със стреса. Минералната вода съдържа, наред с други неща, микроелементите желязо, калий, натрий и фосфат. Те засилват обмена на невротрансмитери. За да прогоните главоболието, количеството, което пиете, трябва да се увеличи до максимум три литра. Това показа и американско проучване с 20 000 участници. Доказано е, че ако пиете повече вода мисловната дейност значително се подобрява.

Маслото от мента помага и при главоболие. С него се намазват слепоочията и челото няколко пъти през интервал от 15 минути. След 20 минути има значително подобрение и интензивността на болката продължава да намалява след около час. Този ефект се основава на различни съставки в ментата.

Вкусното еспресо обикновено се смята за вътрешен лек срещу главоболие. Отдавна се знае защо е така. Учените открили, че кофеинът блокира образуването на специфичен ензим, отговорен за освобождаването на простагландини. Това са хормоноподобни вещества, които наред с други неща, участват в овладяването на болката. Следователно колата или кафето също са подходящи.

Един от най-старите домашни лекове за главоболие е лавандулата. Растението може дори да помогне при мигрена, както е потвърдено от плацебо-контролирано проучване на страдащи от мигрена. При по-леко главоболие пациентът използва чай от лавандулов цвят. Една чаена лъжичка се попарва в чаша вода, покрива се и се оставя да кисне около 10 минути. Този чай има и спазмолитично и успокояващо действие.

Лавандуловото масло има по-силен ефект, когато се прилага чисто. Това може да се използва за постигане на релаксиращ и болкоуспокояващ ефект при всякакъв вид главоболие.

При първите признаци на главоболие се втриват няколко капки от маслото върху горната устна и след това се вдишва аромата.

В същото време няколко капки лавандулово масло могат да се капнат върху кърпа и да се постави на челото. Използваното масло трябва да е естествено чисто и в идеалния случай да идва от биологично земеделие.

Магнезият също е универсално средство срещу главоболие. Минералът активира повече от 300 ензима и значително контролира отпускането и напрежението на мускулите, потиска възбудата на нервите и може да контролира освобождаването и начина на действие на ендогенни хормони. Различни проучвания показват ефективността му при силно главоболие. Но това е възможно само във високи дози. Ето защо, когато започне главоболие, една таблетка трябва да се приема със 120 до 240 или да се добави към водата като ефервесцентна таблетка.

Споделете с нас в коментар какво е мнението Ви за това колко често страдате от главоболие и какви природни методи използвате, за да се справите с проблема. В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Редактор

Всички права запазени!

%d bloggers like this:

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Съгласен съм”, за да приемете използването на тези технологии. Вижте още

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Съгласен съм”, за да приемете използването на тези технологии.

Затвори