Моето здраве,  Факти

Стареенето започва още от началото на живота

Прочетена: 1854
0 0
()
Време за четене:1 минути, 2 секунди

Руски учени заедно с колеги от Харвард, откриха кога започва стареенето на човека въз основа на броя на заболяванията свързани с възрастта, които се появяват в определени периоди от живота.

Има много теории за настъпването за стареенето на човека, още от времето на раждането до достигане на максимални когнитивни физически функции и т.н. Освен това е общо прието, че с остаряването се увеличава и вероятността от смърт. Предишни еволюционни модели предполагат, че човешкото тяло започва да остарява още в зародиш. Скоростта на нашето стареене се обуславя именно от мозъка ни.

Учени от Московския държавен университет и Харвард успяха да опровергаят тази теория. Те анализираха голяма извадка от данни и видяха, че кривата на смъртността има U-образна форма, като през първите години от живота тази цифра е доста висока а след това тя намалява и достига минимума за около девет години. След този период рискът от смърт започва бавно, но стабилно да се увеличава.

„Смятаме, че стареенето се дължи на различни щети, които се натрупват в организма. Поради което постепенно се наблюдава загубата на функция на отделни клетки, тъкани, органи и системи. В работата изследвахме процеса на настъпване на стареенето от тази гледна точка “. Казва авторът на изследването, професорът от Московския държавен университет Вадим Гладишев.

 

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!