Фото: @vens_kolev
Любопитно,  Моето здраве

Полезно ли е кафето за нас?

Прочетена: 1851
3 0
()
Време за четене:2 минути, 5 секунди

Полезна ли е сутрешната ви глътка кафе? Колко кафе в действителност трябва да пием?

 

Изпитото през деня кафе стимулира концентрацията и повишава вниманието, благодарение на кофеина, но освен това действа положително на настроението заради съдържащите се в течността естествени антиоксиданти.

Ако процесът на печене на кафето е бил извършен правилно, производните вещества от хининовата киселина влияят върху нервните клетки, блокирайки болезненото желание за алкохол или наркотици, повишават самочувствието и премахват склонността към депресия.

Американски изследвания показват, че депресията представлява рисков фактор относно появата на сърдечносъдови заболявания, наред с тютюнопушенето, диабета и хипертонията. Близо 45% от станалите жертви на инфаркт страдат от депресия. Ако депресивното състояние на сърдечно болния пациент не се лекува през годината, която следва инфаркта, рискът от смъртност е четири пъти по-голям отколкото при сърдечно болен, който не страда от депресия.

Честата, но умерена консумация на кафе може да има благотворна роля в превенцията на депресивните състояния и сърдечносъдовите заболявани, показват публикувани наскоро проучвания. Според авторите на изследването, протективните свойства на кафето се наблюдават и при двата пола.

Учените напомнят, че здравословният и тонизиращ ефект се дължи както на кофеина така и на антиоксидантите, съдържащи се в него. Направените проучвания показват, че безкофеиновото кафе не предпазва сърцето и не понижава риска от аритмия, което според изследователите е доказателство, че всъщност кофеинът е предпазващата от аритмии съставка.

Друг известен факт за кофеина е, че влияе пряко на съня, а недоспиването се отразява на физическото и психическото състояние на човек. За да избегнете подобни проблеми, прекратете употребата на кофеин поне 6 часа преди да си легнете. Ако все пак не можете без слетобедната си чаша кафе, опитайте се да я заместите, като излезете на разходка или изпиете чаша студена вода.

Все пак необходимо е да се знае, че препоръчителната максимална доза на ден е 3 или 4 чаши.

Поради генетични вариации, засягащи основни ензими, някои хора, имат затруднения с разграждането на кофеина. Дори малко количество кафе при тях, може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.

Макар че има известни здравословни ползи, все пак е по-добре количеството на кафето да е сведено до една чаша на ден, и то сутрин. Това е така, поради факта, че повечето хора добавят към кафето мляко или някакви подсладители, а тези допълнения подхранват мазните клетки. Например 150 калории не звучат много, но всеки 150 калории над нормалното количество, което трябва да приемате на ден, води до повишаване на телесното тегло, мазнините, а от там и до други нарушения в здравословното състояние.

Снимки: @vens_kolev

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!