ice cream with vegetable on plate
Любопитно,  Полезно за дома,  Празници

Петна по празниците, ужаса на всяка домакиня

Прочетена: 2087
3 0
()
Време за четене:4 минути, 36 секунди

По време на празничната веселба, често се случва върху дрехите ни да попаднат пръски червено вино. Докато се забавляваме не усещаме как ръкавът на ризата се е докоснал в чинията със салата… А още по-неприятно е когато се окапем с нещо мазно.

Ето няколко съвета от Veilend за бързо справяне с неприятните следи от петна.

Петната по дрехите, създават безпокойство и могат да са предизвикателство. Веднага се попитайте кой е най-добрият начин да премахнете петното върху дрехите си?

Най-добре е петна да се третират веднага

Шоколад. Червило. Салата. Без значение за какво петно става дума, най-важната стъпка е да предотвратите превръщането на петното в леке.

Петна от червено вино

В зависимост от произхода и вида на гроздето, едно червено вино може да съдържа висок брои наситени пигменти.

wine, wine glass, red wine

Поръсете със сол, оставете да подейства. Изчакайте, докато виното попие в солта, след това я отстранете и сложете нова. Повтаряйте това, докато солта спре да абсорбира виното. Избършете солта, изперете и изплакнете.

Петна от кафе

Много често се случва петната да се окажат трудни за отстраняване.

person pouring coffee into glass

Избършете с гореща вода и нанесете сапун за отстраняване на петна. Изчакайте около 30 минути и накрая изплакнете. За предпочитане е дори да оставите дрехата под водната струя за 10 – 15 минути, за да може студената вода да почисти остатъците от кофеиновата напитка. От време на време може да потърквате, за да улесните процеса.

Петна от масло/олио

Много е трудно да премахнем мазните петна от дрехите!

person holding fork and knife slicing vegetable on white ceramic plate 

Ако петното от мазнина е прясно, действайте бързо, за да го премахнете по-лесно. Покрийте петното с обилно количество сол. Тя ще абсорбира мазнината и ще предотврати нейното проникване в тъканта. След като изсъхне, с помощта на четка, премахнете солта и след това изперете дрехата.

Петна от кръв

Първо изплакнете със студена вода. След това добавете сапунена вода, изперете и изплакнете.

Петна от червило/козметика

Омекотяват се с глицерин или евкалиптово масло. Изчакайте да подейства. Избършете внимателно и изплакнете.

red lipstick on white table

Друг метод е с лимон и сода за хляб

Използването на тези продукти е най-нежният метод от премахването на червило от дрехите у дома. Той е идеален за използване върху рокля или блуза, изработена от нежни материи. Компонентите са винаги под ръка, така че лесно и бързо можете да премахнете появилите се дефекти.

Метод на почистване:

  1. Изстискайте лимоновия сок в малък съд. Половината плод е достатъчна за приготвянето на сместа.
  2. Добавете сода за хляб към сока и разбъркайте добре. Трябва да имате консистенция на целулоза.
  3. Поставете получената смес върху петно ​​и оставете за 10-15 минути. Леко втрийте суровината в мръсотията.
  4. Изплакнете под течаща вода и измийте продукта по обичайния начин.

Петна от шоколад

Както при повечето петна, ключът към премахването на шоколада от дрехите е да действате бързо. Друго важно нещо, което трябва да запомните:

Някои тъкани изискват специални грижи.

person holding chocolate ice cream

 

Първо премахнете излишния шоколад, изстържете с нож и нанесете смес от алкохол, глицерин и жълтък. Сложете тъканта незабавно в пералнята. Добавете нормалния си препарат и не забравяйте да използвате студена вода, тъй като топлата или горещата вода може да запечата петното. Не поставяйте дрехата в сушилнята.

Ако не може тъканта да се пере в пералня, използвайте домашен разтвор за петна от 1 супена лъжица течен сапун, смесен с 2 чаши хладка вода.

Използвайте чиста четка за зъби, за да намажете внимателно повърхността на петното със сместа. Не търкайте. Втриването може да доведе до по-нататъшно зацапване на дрехата. След всяко мазане изплаквайте четката за зъби с вода и я потапяйте обратно в разтвора, преди да се върнете към петното. След това попийте препарата за петна със светъл плат или хартиена кърпа. Натиснете върху повърхността и попийте.

Прочетете още: Десет трика за почистване на дома

Подръчни средства за справяне с петна

Талк на прах / Бебешка пудра

Когато направите петно върху дрехата, преди да я изперете е добре да го третирате по подходящ начин. Хубаво е да използвате талк или бебешка пудра върху петното. Посипете малко от сухата консистенция и натъркайте леко със суха гъба или кърпа. Талкът трябва да се втрие добре в материята, за да бъде премахнато успешно мазното петно. След това може да изперете дрехата с перилен препарат.

Сол

Често се използва, когато в ресторант накапете дрехата си с нещо мазно. Обикновено обилно поръсвате петното със сол. Може да я използвате самостоятелно или да я смесите с малко количество спирт или водка. Нанесете получената смес върху материята като нанасяйте по посока на нишките, за да предотвратите накъсване на материята. С помощта на кърпа или гъба леко разтъркайте върху петното.

Сода

Содата бикарбонат е една от съставките, използвана широко за премахване на замърсяванията включително и на мазните петна. Подходяща е за бели дрехи, тъй като има леко избелващо действие. Поставете малко количество от нея върху петното и разтъркайте с мокра гъба или кърпа. Оставете да подейства 15-20 минути и изперете дрехата в перална машина.

Оцет

Също изпитан метод за почистване на мазни петна и освежаване на материи и помещения, в които го използвате за почистване. За да премахнете мазните петна, поръсете няколко капки оцет върху тях и оставете да действа около 10 минути като от време на време леко потърквате петното. За да получите още по-добри резултати може да добавите и малко сол.

И не забравяйте, че бързата реакция може да спаси дрехата и да предотврати неприятното леке!

Весели празници!

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.


В тази статия са използвани материали от: www.actualno.com, https://saveti.framar.bg/, www.az-jenata.bg, /dpa

Фотоматериал: Unsplash, Pixabay, Pexels

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!