Любопитно,  Моето здраве

Каква е тайната на дълголетието

Прочетена: 1962
2 0
()
Време за четене:2 минути, 14 секунди

В света има около 450 души, които са прехвърлили 110 години, твърди изследване на учени от Атланта, САЩ, съобщава zdrave.bg. Много повече са тези, които са “ударили стотака” – според Бостънско проучване столетниците в световен мащаб са над 100 хиляди.

Това съвпада с дългогодишните изследвания на учените, а именно: дълголетието в известна степен е под наш контрол. Казано просто, това означава, че можем да се грижим по-добре за себе си, да се поддържаме активни, любознателни и уверени в себе си, че нещата ще се получат.

Тайните на дълголетието, според учените, са следните:

  • Гени: Най-малко 50% от столетниците са имали родители, роднини, баби и дядовци, които са живели до дълбока старост. Фактически, учените напредват все повече в изследванията си за гените, които управляват дълголетието.
  • Хранене: Много малко столетници са били някога с наднормено тегло. Изследванията са показали, че ограничаването на храната наистина може да забави процеса на остаряване. Правилното хранене има отношение и към издържливостта на организма на стрес и така допринася за предпазване от редица болести, сред които заболявания на сърцето и рак.
  • Тютюнопушене: Много малко от столетниците са пушили някога. Както тютюнопушенето, така и наднорменото тегло се свързват с животозастрашаващи болести като инфаркт и рак. Ново проучване показва, че пушенето и пълнотата ускоряват стареенето, защото увреждат вид хромозоми в организма, съдържащи ДНК. Тези хромозоми естествено намаляват с остаряването, като нормална част от този процес, а пушенето и наднорменото тегло ускоряват още повече този процес.
  • Стрес: Столетниците се справят по-добре от повечето хора със стреса. Учени твърдят, че виталността на човека е част от този механизъм за борба с проблемите в живота. Изследванията показват, че хормонът на стреса “кортизол” влияе негативно на имунната система, като увеличава риска от инфаркт, удар и други животозастрашаващи заболявания. Добрата обществена подкрепа намалява този риск, както и медитацията и молитвите, слушането на музика и масажът на тялото.
  • Оптимизъм: Столетниците имат добро чувство за хумор и способност да поставят нещата в переспектива. Те също така имат много причини да живеят. Изследователите казват, че хора, които продължават да имат цели в живота, живеят по-дълго. Никога не е твърде късно да бъде започнато нещо ново. Целите и оптимизмът ще ви дадат причина да ставате всяка сутрин, ще ви помогнат да се чувствате в добро психическо и физическо състояние.
  • Физически упражнения: Те също поддържат тялото и духа в добра форма. С остаряването здравината на костите и мускулите намалява, което води до редица проблеми. Изследванията показват, че с редовни упражнения възрастните хора могат да натрупат мускулна маса и да заздравят костите си. Освен това физическите упражнения влияят за подобряване на настроението, тъй като спомагат за отделянето на ендорфин – вещество в мозъка, което влияе на доброто настроение.

[widgets_on_pages id=”2″]

Източник: News.bg

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!