Аз готвя

Френска селска торта

Прочетена: 1963
0 0
()
Време за четене:2 минути, 1 секунди

Днес ще Ви представя една небезизвестна и много вкусна торта. И макар приготвянето да не е много бързо около 3 часа, заредете те се с търпение в очакване на вкусния край.

Да запрятаме ръкави, слагайте престилки.

Нужните продукти:

ЗА БЛАТОВЕТЕ:
1 яйце
150 г кристална захар
200 мл прясно мляко
2 с.л. мед
2 ч.л. сода
50 г масло
400 г брашно

ЗА КРЕМА:
1200 г заквасена сметана или 3 кофички х 400 г
12 равни с.л. кристална захар
300 г смлени орехи
бурканче сладко от боровинки или други горски плодове

ВРЕМЕ:
за приготвяне2-3 часа
за изпичане на блатовете5-7 минути за всеки блат
за охлаждане 24 часа в хладилник

Начин на приготвяне:

БЛАТОВЕ:

За да направите блатовете – подгответе сместа за тестото. В по-дълбока тенджерка разбъркайте яйцето и захарта. Добавете меда, содата, прясното мляко и маслото. Сложете на котлона и варете на средна температура около 15- 30 минути в зависимост от силата на котлона ви. От содата сместта увеличава петорно обема си, така че внимавайте да не изкипи. От време на време може да разбърквате. Варете докато сместа придобие приятен карамелен цвят. Махнете от котлона и изчакайте да поизстине малко. След което прибавете брашното и замесете тесто. Разделете на 7 равни по големина топки.

От всяка топка разточете кръгла кора с минимална дебелина (максимум 2-3 мм). Работете върху набрашнен плот. За да оформите кръг използвайте ринг от тава за изпичане или чиния около 26 -28 см диаметър. Блатовете можете да изрежете предварително или след изпичането.

Моят съвет е да изрежите блатовете след изпичането, тъй като при печенето се свиват а изрезките могат да се употребят след натрошаване към декорацията.

Печете върху хартия или незалепваща тава за около 5-7 минути в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор.

КРЕМ:

За да направите крема в купа сложете заквасената сметана със захарта. С получения крем намажете обилно между отделните блатове (задължително изстинали след печенето) също така може да използвате сладкото като редувате ред с крем, ред с сладко. Декорираме с настърганите орехи и натрошените изрезки от блатовете.

Задължително условие за превъзходния й вкус е да оставите тортата да отлежи и да се напои. Трябва да престои 24 часа в хладилник, а на следващият ден става още по-хубава.

В вариянт също може да се използва яйчен крем (изпробван е и този вариянт получи се също много вкусна торта), но тогава вече се отклоняваме от оригиналната рецепта.

Да ви е сладко 🙂

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!