Любопитно,  Моето здраве

Медитация: Спокойни и устойчиви на стрес в ежедневивто

Прочетена: 2210
0 0
()
Време за четене:1 минути, 35 секунди

Тези, които медитират редовно, стават по-спокойни, внимателни и фокусирани. Има много начини да започнете – включително книги, приложения и компактдискове. Експертите съветват начинаещите да бъдат придружавани от опитен учител, по време на първите медитации.

Дали в йога студио или у дома на възглавницата, Медитацията е широко разпространена – все повече хора констатират положителните ефекти. Медетирането е възможно по всяко време, дори без никакъв духовен опит.

“За начинаещи най-добре е да увладеят дишането”, казва Келсанг Репа, учител в Медитационен център Кадампа в Щутгарт. “Първото нещо е да се съсредоточим вниманието върху входящия и изходящия въздух.”

Според нея е особено полезно в началото да се съсредоточим върху обект – като собствения си дъх – докато трае медитирането. Така че, медитиращите да имат нещо, към което могат да се връщат отново и отново, когато мислите им започнат да се разконцентрират.

Нещо повече, това упражнение е подходящо за всеки – независимо от подхода, с който подхожда към медитацията. “Медитацията на дишането е безсмислена, така да се каже,” обяснява Келсанг Репа.

Медитацията не е предварително състояние на сън

Алтернатива на дишането може да бъде мантра, конкретни повторения или визуализация, върху която се фокусира медитиращият. Както много експерти, Келсанг Репа съветва начинаещите да бъдат придружавани от опитни учители. “Има и много добри книги за медитация и компактдискове, но те само помагат на определено ниво, защото не могат да предоставят индивидуална обратна връзка.”

“Много участници първоначално имат проблеми с постоянното разсейване”, казва учителят по медитация. “Вие се придвижвате в състояние преди сън и не трябва да мислите много за него, за да се почувствате спокойни и да останете в концентрирано състояние.”

В курсове по медитация учителите могат да помогнат, за да може по-лесно да медитирате по-късно сами. “Страхотно е да имаме редовни упражнения по медитация”, казва Келсанг Репа. Важно е да не се прекалява като начинаещ: “10 до 15 минути е добро време за започване”, казва учителят.

Очаквайте продължение: Видове медитация за начинаещи

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Редактор

Всички права запазени!