Аз готвя

Каква е тайната на сочните кюфтета

Прочетена: 2059
2 0
()
Време за четене:1 минути, 49 секунди

В България кюфтетата са много популярна храна. Но каква е тайната на сочните кюфтета, на които всеки нашенец се радва?

Кюфтетата са вкусни ястия от кайма, лук и подправки. Правят се, като се пържат или пекат на скара. В България кюфтетата се правят от мазна кайма – свинска и телешка, в пропорция 60 към 40. Към мляното месо най-често се добавя намокрена среда от хляб, сол, зрял или зелен лук и яйце, след което каймата се омесва добре, за да не се разпада кюфтето при готвенето.

В зависимост от региона се добавят и различни подправки като магданоз, черен пипер, чубрица и/или кимион. В зависимост от рецептата в каймата може да се добави и ориз, настъргани картофи или кашкавал.

Месото
За да станат сочни кюфтетата, от особено значение е месото, от което ще направите каймата. Пропорциите са 60% свинска месо към 40% телешко. Но за да са сочни, задължително трябва да има и сланина.

Подправките
Друга важна част от рецептата за кюфтетата са подправките. Най-важната от тях е чубрицата. Кюфтета без чубрица за българите не са кюфтета. Може да сложите и черен пипер, кимион, лук.

Бира
За да станат пухкави, има още една съставка, която бихте могли да добавите към всички останали подправки, които слагате по принцип – става въпрос за бира. Може и да ви звучи странно и да мислите, че бирата се консумира само с вече готовите кюфтета, но след като опитате веднъж, ще се уверите, че не сте направили грешка. Когато омесите каймата заедно с подправките и бирата, трябва да я оставите хубаво да поеме подправките. Най-добрият вариант е да постои в хладилник 1 ден.

Скара

Ако правите кюфтета на скара, трябва добре да нагреете предварително скарата. Ако не го направите, рискувате да останат сурови. Ако е прекалено силна скарата, ще ги изгорите отвън, а отвътре пак ще са ви сурови.

Хляб
За повече пухкавост, докато месите каймата за кюфтетата, сложете малко хляб. Използвайте средата на хляба, а не кората, която е по-твърда. Като омесите месото с хляба, го оставете да почине поне за ден на студено, в хладилника. Така ще се получи хомогенна смес, която при пържене няма да се разпада, а ще се получи кръгло кюфте.

Източник: Готвач.бг

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Редактор

Всички права запазени!