Аз готвя,  Празници

Чийз-торта от Шварцвалд

Прочетена: 1510
3 0
()
Време за четене:3 минути, 10 секунди

В навечерието на толкова много светли празници, изненадайте семейството и своите близки с един страхотен десерт.

Много хора обожават вкуса на шоколада в по-нетрадиционни комбинации. И макар, че най-изкусните кулинари използват шоколада не само аз приготвянето на десерти – шедьоври, днес ще се спрем именно на такова предложение.

Когато говорим за сладкиши, няма как да пропуснем факта, че винаги шоколада е най-добрата съставка и тази, която може да превърне всеки обикновен сладкиш в уникално ястие. Черен, млечен, бял. С вкус на ванилия, лакриц или кафе, обогатен със сушени плодове и ликьор, съчетан с круши, ягоди и портокали… Има ли нещо по- неустоимо, по-приятно и по-успокояващо?

Чийз-торта от Шварцвалд

Сладкиш с черешов сироп и черен шоколад, който се появява в Германия през 1930 година. За германците използването на черешов ликьор е задължително, тъй като без него не се приготвя традиционната Schwartzwalder торта. Самото име на тортата идва от планината, където се приготвя този традиционен черешов ликьор. За германците използването на черешов ликьор е задължително, тъй като без него не се приготвя традиционната Schwartzwalder торта.

Необходими продукти:

За блата За пълнежа За заливката
  • 5 яйца (размер M)
  • 150 г брашно
  • 25 г какао на прах
  • 1 щипка сол
  • 100 г масло
  • 50 г пудра захар
  • около 500 г сушен грах
  • 1 буркан компот (720 мл) череши
  • 20 мл. черешов ликьор
  • 1 пакетче ванилия
  • 1000 г извара (40 % мазнини)
  • 100 г царевично брашно
  • 150 г захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 200 г тъмна шоколадова глазура
  • 120 г разбита сметана
  • 20 г кокосово масло

Подготовка:

    1. Намажете с мазнина тавичка с форма (Ø 26 см). Отделете жълтъка от белтъка на 1 яйце. Смесете брашното, какаото, солта и пудрата захар в купа. Добавете жълтъка и маслото на парчета. Замесете тестото първо с миксера, а след това с ръце до гладко тесто. Разточете тестото на кръгла форма (Ø около 26 см) върху набрашнена работна повърхност. Поставете тестото в основата на форма. Охладете за около 30 минути.
    2. Отцедете черешите и изцедете сока. Смесете 4 с.л. черешов сок, черешовият ликьор, царевичното брашно и захарта. Останалият черешов сок се кипва, тенджерата се отстранява от огъня и се добавя сместа от сока постепенно. Върнете отново на котлона, като разбърквате, за около 1 минута. Сложете черешите. Прехвърлете в купа, покрийте с фолио и оставете да се охлади.
    3. Постелете върху тестото хартия за печене. Поставете сушения грах отгоре и печете в предварително загрята фурна (фурна: 175 °C / конверторна фурна с вентилатор: 150 °C) за 12-15 минути. Отстранете сушения грах и хартията за печене и оставете блата да се охлади.
    4. Разрежете шушулката ванилия наполовина по дължина и изстържете с обратната страна на ножа. Смесете изварата, останалите яйца, нишестето, захарта и ваниловата пулпа с помощта на ръчен миксер до гладка смес. Разпределете равномерно половината от сместа със сирене върху късата основа на тестото. С лъжица разпределете компота от череши който вече е охладен след това равномерно разпределете останалата част от сиренето и загладете. Поставете тавата в съд пълен с гореща вода, така че тавата да е на около 2,5 см височина във водата (Водна баня). Печете в гореща фурна на постоянна температура за около 45 минути. Извадете от фурната и оставете да се охлади за около 2 часа.
    5. Нарежете тъмния шоколад на ситно. Сложете сметаната и кокосовото масло да заврат на водна баня. Свалете тигана от котлона. Добавете шоколада и го разтопете, като разбърквате. Извадете тортата от формата, захванете я с ринг за торта и разпределете равномерно шоколадовата глазура върху нея. Оставете тортата в хладилника за около 1 час.

    Внимателно разхлабете пръстена на тортата, нарежете я на парчета и я сервирайте.

  1. Не забравяйте да запазите рецептата за по-късно!
  2. Да ви е сладко!

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.


Източник: по оригинална рецепта

Фото: https://geschmackvoll.net/

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!