Моето здраве

Чаят и неговите полезни свойства

Прочетена: 2213
1 0
()
Време за четене:3 минути, 9 секунди

През студените зимни месеци енергията потъва в най-дълбоките недра на тялото – костите и най-вътрешните части на органите. За да можем да противостоим на външните атаки на вирусите и другите патогенни фактори, ни е нужна силна имунна система.

Билковите чайове от дълги години се използват като естествени лечители на много болести и състояния. С навлизането на модерната медицина, ние все повече забравяме за полезното им въздействие, а не трябва.

Чаят се счита и за стимулант, тъй като съдържа вещества като кофеин и тианин, които стимулират мозъчната дейност и менталната бдителност. Всъщност чаят се счита за здравословна напитка, която помага за понижаването на холестерола и предпазването от много сериозни заболявания.



Зелен чай – е от чайовете, за които се смята че е най-лечебен и прочистващ. Той расте в Китай и се приема от хора, страдащи от запек, ректални натрупвания, настинка, симптоми на грип и други подобни заболявания. Той е лек и освежаващ и в родината си – Китай, се асоциира с дълголетие.

 

Лайка – чаят от лайка е много ефективен при облекчаването на тревожност и също така, може да бъде използван като „помощник” за по-лесно заспиване или лечение на кашлица. Лайката би могла да се отглежда от семена и освен това е на разположение в многогодишни, а също и годишни сортове.

Чай от коприва – изключително успешно се бори с шлаките в организма, което го прави идеалният боец в борбата с излишните килограми. В състава на копривата има изключително много съставки, полезни за здравето.

Мента – вкусният ментов чай е не само пълен с вкус, но и има много полезни лечебни свойства. Самото растение е лесно за отглеждане (в действителност може да бъде отгледано във вашата градина). Ментата би могла да се използва за облекчаването на задръствания, газ, спазми и треска.

Чай от маточина – изключително лечебен чай, който помага при нервен стомах. Изключително полезен е за хора, които са подложени на непрекъснато напрежение и стресови ситуации. Маточината успокоява гаденето при бременни, стимулира храносмилателните процеси. Действа отлично на нервната система и има болкоуспокояващо действие. Прилага се при нередовна менструация, неврози, мигрена, виене на свят.

Къпина – чаят направен от листа къпина могат да бъдат полезни за облекчавана на болка и облекчаване на някои храносмилателни заболявания. Богати са на витамин С, танини и антиоксиданти. Листата от къпина се използват за направата на чай, който може да бъде много полезен. Трябва, обаче да се внимава с тях, тъй като по-високата консумация на танини може да доведе до увреждане на черния дроб.

Мурсалски чай – ароматната билка се използва от поколения в Родопите при простудни, белодробни, бъбречни заболявания, пие се като общо укрепващо организма средство, при остри и хронични бронхити, трахеити, ларингити, остри колити, хранителни отравяния, хронични гастрити, нефрити, бъбречни уратни камъни и пясъци, рак на простатата, безплодие при мъжа и жената, бъбречна недостатъчност и други. В медиите защитеното растение стана популярно и като “родопската виагра”.

Важно, обаче е да откриете свежи, естествено отгледани билки, които да използвате като съставки при направата на дадения чай.

Ето някои важни правила, които ще направят чая ви още по-вкусен, ароматен и полезен:

  • според някой специалисти най-доброто време за запарване на чая е три минути
  • не „разваляйте“ чая като добавяте мляко – каквото и да било – така няма да пиете чай, а друг вид напитка, която не се нарича „чай“ в Китай и Япония това се смята едва ли не за „престъпление“
  • не пийте чая със захар – ако искате да го подсладите, добавете лъжичка ме
  • никога не претопляйте чая си в микровълнова фурна
  • винаги топлете водата за чай на котлона или в кана за вода, но не и в микоровълнова фурна

Всичките тези билки са полезни и при хора с отслабнали или по-застарели организми, а също и за възстановяване след продължително боледуване, след операция, при слаба имунна защита и психични проблеми, неврастения и страхова невроза.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!