Любопитно

Теория за пътешественика във времето

Прочетена: 2076
1 0
()
Време за четене:2 минути, 18 секунди

Пътешествениците във времето, ако са сред нас, все още не са се разкрили, но учените имат нова идея как да ги изловят – чрез дигиталните следи, които оставят. Това е и насоката на ново изследване, пишат от Space.com.

А началото на идеята за онлайн следите, които могат да оставят „пътешествениците“, е поставено по време на игра на покер. Робърт Немиров, астрофизик в Мичиганския технологичен университет, започва интересна дискусия със своите студенти, а началото е дадено от въпроса: Ако пътешественици във времето живеят сред нас, щяха ли да оставят онлайн следи? За да проведат своето изследване, учените набелязали две събития – избирането на Франциск за папа и кометата ISON. Проследявайки ги, учените са се опитали да открият предварителни споменавания на тези събития. Може би някой пътешественик е бил невнимателен и е определил Франциск за папа в Twitter или Facebook, но още преди това да е станало.

Въпреки че не сме виждали подобни пътешественици, пътуването във времето е теоретично възможно според Общата теория на относителността на Айнщайн. Всъщност учените вече успяха да осъществяват пътуване напред във времето. Е, не на някой човек, а на изключително малките частици мюони, но и това е начало.

Концепцията за пътуване във времето е една от най-привлекателните за писатели и сценаристи.

През 1895 г. излизаМашината на времето“ на Х. Д. Уелс и се превръща в голям хит. Някои от идеите се базират на научни открития или теории, но голяма част от тях са… доста странни, за да не кажем и по-тежка дума.

В „Пак и пак“ фантастичен роман (добре, това не е филм, но може да стане някой ден) на писателя Джак Фини, героят Саймън Морли се превръща в тестов обект в експеримент за пътуване във времето, провеждан от американските военни служби – нещо, което можем лесно да си представим, тъй като през 60-те и 70-те на миналия век военните са експериментирали… доста. Правили са опити с LSD и дали може да даде на хората физически супер сили, а и с химическо оръжие, известно като „гей бомба“, което трябвало да внуши на противниковите войници, че изведнъж, и то много агресивно, имат привличане един към друг. Правителството изпробва хипотезата, че ако могат да убедят човек, че е пътувал във времето, то той наистина ще може да пътува във времето. Морли е изолиран в обстановка, която наподобява Ню Йорк от 1882 г. Експериментът се оказва сполучлив и той наистина успява да пътува няколко пъти до 1882 г. и дори да промени някои събития. Като за роман идеята за самовнушение и автохипноза като средство за пътуване към миналото и обратно е много интересна. От научна гледна точка – не може да се каже нищо. Такова нещо е просто невъзможно.

Холивуд тази машина за забавление на съвременният човек е представила в стотици свой продукции, концепцията за пътешествие в времето.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!