Любопитно,  Моето здраве

Сутрешни навици, който не трябва да правите

Прочетена: 1903
3 0
()
Време за четене:1 минути, 59 секунди

Някои от тези неща експертите съветват да правим вечер, за да спим по-дълбоко.
Малцина са щастливците, които се будят сутрин, пълни с енергия за новия ден. Обикновено леглото е като магнит, към който сме силно привлечени, алармата е най-големият ни враг, а понякога дори кафето не помага да се събудим.

Една от причините да се чувствате много сънливи дори след ставане от леглото и любимата чаша кофеин, може да се крие в сутрешните ви навици, които всъщност ви пречат да събудите напълно.

Ето и кои са те и защо трябва да скъсате с тях:

  • Излежаването. Според експертите, за да се събудите най-бързо, трябва да станете от леглото веднага щом чуете алармата. Всички онези “само още 5 минути” не помагат на тялото ви, а всъщност го залъгват с малко допълнителен и абсолютно недостатъчен сън, който то продължава да търси и иска през целия ден.
  • Горещият душ сутрин. Със сигурност сте чували “спах като къпано бебе” – идеята на горещия душ е да повиши телесната ви температура, да отпусне тялото ви и оттам мускулите, за да може организмът да се подготви за сън. По-добре заложете на топла, дори леко хладна вода рано сутрин, която понякога може да ви събуди по-добре и от чаша горещо кафе.
  • Тежките въглехидрати. Случвало ви се е малко след като хапнете пица, паста или друга висококалорична храна, да усетите как ви се доспива? Причината е, че цялата енергия на организма е фокусирана върху обработката на приетата сложна храна. Ако сутрин закусвате твърде много тестесни продукти, ще ви се спи през целия ден. Заменете ги с леки храни, богати на протеин и фибри.
  • Дехидратацията. Една от основните причини да не може да се събудите сутрин е, че не доставяте на организма си необходимата хидратация, която той е загубил по време на сън. Не забравяйте, че кафето към което посягате сутрин, също дехидратира. Постарайте се да приемете поне 1 чаша вода на гладно и преди кофеина, за да сте максимално свежи.
  • Отпускащите чайове. Ако не сте почитатели на кофеина и залагате на топлия чай рано сутрин, поздравления! Внимавайте само какъв чай приемате, защото лайката, лавандулата и маточината действат отпускащо, а не ободряващо на организма. Изберете зелен или черен чай, които съдържат малко количество кофеин и ще ви събудят.

Веднага след събуждане отваряйте щорите или завесите. Проучванията сочат, че слънчевите лъчи в ранната сутрин засилват метаболизма и помагат на тялото да се събуди.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!