Аз жената

Спорт и бременност

Прочетена: 2051
0 0
()
Време за четене:1 минути, 45 секунди
  • Много жени смятат, че спортуването по време на бременност е с единствената цел да запазят формата си и да не напълняват прекалено, но това са второстепенни причини. Според специалистите раждането е тежко физическо натоварване, което може да се сравнява по усилия например с 30 километров маратон. А никой не лежи на дивана девет месеца, преди да отиде на маратон.
  • Спортът трябва да ви бъде препоръчан от лекар. Ако имате проблемна бременност, предлежаща плацента, кървене или предишни спонтанни аборти, най-добре е да не извършвате каквито и да е физически натоварвания, които не са ви разрешени.
  • От първия до последния ден на бременността може да практикувате ходене пеша, плуване и йога за бременни, водена от специалист. Техните на дишане, които ще усвоите,
  • Трябва да внимавате с джогинг, каране на колело, танци, аеробика и с колективните спортове. При някои бременни те не създават проблеми, но са рискови за други, затова имайте едно на ум. Основното правило е, ако сте тренирали дълго време някой от тези спортове, може да продължите и през бременността, но с по-малко натоварване и ако ви разреши лекар. Не е добра идея тепърва да се заемате с нов натоварващ спорт.
  • Какъвто и спорт да практикувате, предупредете инструктора, че сте бременна, за да ви дадат програма или натоварване, специално за бременни. В групите по йога за бъдещи майки например, не само ще поддържате тялото си, но и ще намерите нови приятелки.
  • Раздвижване на краката – може с ходене или просто леки махове във въздуха, но без да усещате напрежение в корема. Така ще се предпазите от рисковете на разширените вени.
  • Ако се чувствате съвсем отпаднала и дори от мисълта за спорт ви се завива свят, се заемете само със задължителните упражнения – тези на Кегел. Състоят се в свиване на мускулите на тазовото дъно. Първоначално се започва с повторения, после и със задържане по 10 секунди и след това отпускане. Могат да се правят по няколко пъти на ден, дори по сто повторения. Тези упражнения ще ви подготвят за по-лесно раждане и ще ви помогнат за по-бързо възстановяване след това.
    • Източник: http://www.mila.bg/article/5976455 © www.mila.bg

    Колко полезна беше тази публикация?

    Кликнете върху звезда, за да я оцените!

    Средна оценка / 5. Брой гласове:

    Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

    Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

    Последвайте ни в социалните мрежи!

    Редактор

    Всички права запазени!