Linseed in wooden spoon (dt. Leinsamen)
Любопитно,  Моето здраве

Ползи от ленено семе

Прочетена: 1931
2 0
()
Време за четене:4 минути, 18 секунди

Лененото семе е зърнено растение, естествен източник на омега-3, антиоксиданти, витамини и минерали. Родината му е Египет, но се използва по целия свят. Можете да го откриете под формата на масло, хапчета, цели или смлени семена.

Как да консумираме ленено семе?

Когато става дума за здравословна и питателна храна, първият продукт, за който се сещаме през последните години, е лененото семе. Лененото семе, което е много полезно, когато се консумира в премерени количества и с правилни рецепти, дава възможност за кратко време за излекуване на много заболявания, особено сърдечно-съдови. Известно е, че е култивирана храна, особено за балансиране на кръвната захар. Въпреки че лененото семе обикновено се консумира с кисело мляко, то може да се използва в други много здравословни и вкусни рецепти. Тъй като лененото семе е богата на фибри храна, то е полезно за много заболявания, особено за правилното функциониране на храносмилателната система. Приготвено по няколко здравословни рецепти, лененото семе помага и на тези, които искат да отслабнат трайно и бързо.

  • Лененото семе е чудесен източник на диетични фибри.
  • Точно тези разтворими фибри му позволяват да регулира кръвното налягане, да намалява нивата на кръвната захар, да помага при възпаления и да защитава бактериалната флора, така че да усвоявате по-добре хранителните вещества.
  • Лененото семе съдържа омега-3 – основна мастна киселина, изключително важна за здравето. Съдържа и гама-линоленовата киселина, която е незаменима мастна киселина, която играе ключова роля в оздравяването и поддържането на стави и хрущялни тъкани киселина, също така образуват противовъзпалителни ейкозаноиди от групата на липидите, предпазващи от артрит, екземи и астма.
  • Една от най-известните употреби на лененото семе е срещу запек. Ако страдате от запек, приемайте смляно ленено семе с много течности.
  • Изследвания сочат, че лененото семе помага за лекуването на дивертикулит в ранен стадий.
  • То е отлично средство за пълна детоксикация и помага за прочистване на червата.
  • Лененото семе понижава холестерола и защитава от съсирвания, спуквания на кръвоносни съдове и аритмия.

10-те най-здравословни семена на земята

Смес от кисело мляко и ленено семе

Добавете 1 чаена лъжичка ленено семе към 1 купичка кисело мляко, разбъркайте добре и след което може да си похапнете тази чудотворна смес. Тази рецепта запазва здравето на червата, като помага на храносмилателната система да работи по-бързо. Консумирането на смес от ленено семе и кисело мляко редовно всеки ден помага на тези, които искат да отслабнат, да отслабнат по-бързо и трайно.

Салата с ленено семе

Добавете го към салати, ястия или пък го разтворете във вода/ сок и пийте преди закуска. Добре е да знаете също, че лененото семе може да бъде заместител на яйцата в много рецепти, само добавете една супена лъжица ленено семе към три супени лъжици вода – тази смес се равнява на едно яйце. Важно е да запомните, че когато използвате ленено семе вместо яйце, времето за печене трябва да е по-кратко.

Към салатата от спанак добавете няколко парчета ананас, пилешко, орехи и малко лимонов сок. Отгоре поръсете с една супена лъжица смляно ленено семе. Среща се и употребата на ленено семе като дресинг, както споменахме по-нагоре, то съдържа много повече калории, когато е под формата на масло. Запомнете: за да се насладите оптимално на страхотните ползи от консумацията на ленено семе, най-добре е да го приемате смляно.

Ленено семе срещу запек

Най-препоръчваните начини за употребата на ленено семе срещу запек е да се сложи едно добро количество от семената в чаша с вода през цялата нощ.

На следващия ден, се пият водата и семената на празен стомах. Ако ще си правите тази процедура и текстурата, с водата ви стане неприятна (прекалено гъста), ви препоръчваме да вземете семената и да ги смесите с:

прясно мляко, плодов сок, кисело мляко, а дори и салати.

Това ще ви помогне да ги ядете по-лесно, поради богатия вкус на храната, с която сте ги смесили.

Напитка приготвена от ленено семе

Напитка, приготвена от тях, помага в борбата с кашлицата и бронхит, също така е естествено отхрачващо средство.

Ако сте решили, че това е вашата диета, ето и как да си приготвите напитката у дома.

Необходими са 200 грама ленено семе и вряща вода. Залейте 1 с.л. от семената с 2 чаши кипяща вода, налейте в термос и оставете да престои 1 нощ. Сутринта на гладно изпийте 1/2 чаша от течността – това ще ускори метаболизма и процеса на разграждане на мазнините. През целия ден пийте по 1/2 чаша от напитката преди хранене. Не е необходимо да спазвате диета, просто се придържайте към здравословното хранене. Като за начало се препоръчва да пиете ленената напитка в продължение на 1 седмица. След месец може да свалите до 5 см от корема и 5 кг от теглото си.

За седмица ще се подобри обмяната на веществата, ще се отървете от натрупаните шлаки в организма. Излишните килограми ще останат в миналото без особени усилия. Ленено семе може да намерите във всяка аптека, но имайте предвид, че употребата му е противопоказана при холецистит, стомашна язва и холелитиаза.

Задължително се консултирайте с вашия лекар преди започване на диетата.

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.


Източник: /dpa

Фото: https://www.flickr.com

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!