Любопитно,  Факти

Не спирай да бъдеш любопитен!

Прочетена: 1866
0 0
()
Време за четене:2 минути, 6 секунди

По природа хората сме безгранично любознателни, само че понякога това вродено любопитство се сблъсква с желанието ни да се адаптираме към заобикалящата ни среда.

По-голямата част от нашето време и енергия са посветени на незадоволителни работни дейности и домашни задължения (рутинни занимания, чакане на опашка, поправяне на счупени устройства) или в намаляване на напрежението по начини, които не са способни да доставят удоволствие или да ни предизвикат (гледане на телевизия, консумиране на леки закуски или просто в правене “на нищо”).

Спираме да задаваме въпроси, защото си мислим, че питането ни прави да изглеждаме глупаво. Спираме да поставяме себе си в несигурни позиции, защото това ни прави уязвими.

Ако можем да променим нагласата си и заменим всекидневната рутина с изследване на всичко онова, което привлича нашето внимание, предразсъдъците ни ще изчезнат.

В днешния все по-забързан и натоварен свят, когато времето все не стига, а ние ежеминутно сме поставяни пред нови и нови ограничения, е изключително важно да останем любопитни.

Защо да искаме да знаем повече ли?

Защото това прави пасивните ни умове активни, защото това поддържа съзнанието ни будно, защото любопитството отваря нови светове и нови възможности, защото създава силни усещания в живота ни.

Именно любознателността е липсващата съставка на един пълноценен живот. Но как самите ние да се превърнем в изследователи и да развием активно отношение към всичко, което ни заобикаля?

Ето няколко съвета за това как да преоткриете любопитството си и да превърнете ежедневните занимания в интересни и доставящи удоволствие преживявания:

Зарежете предразсъдъците.

Това е от изключително значение, ако искате да бъдете любопитни. Бъдете отворени да се учите, да забравяте, и да научавате отново.

Задавайте въпроси безмилостно.

Сигурен начин да проникнете дълбоко под повърхността е като задавате въпроси. Какво, защо, кога, кой, къде и как са най-добрите приятели на любопитните хора.

Не поставяйте етикета “скучно”.

Всеки път, когато решите да възприемете нещо като отегчително, затваряте още една врата към нови възможности. Любопитните хора рядко биха определили нещо като скучно. Вместо това, те винаги го виждат като портал към един нов, вълнуващ свят.

Играйте.

Можем да добавим игри и забавление към почти всяко занимание. Преоткривайки го по увлекателен начин, вие естествено ще събудите интереса си към нещата, които ви заобикалят. Важно е да се противопоставим на рутината и да се обърнем към по-любопитната ни природа.

Поемете по ваш собствен път, надхвърлете собствените си граници и изследвайте целия свят от възможности. Защото тогава всъщност правим невероятни открития – големи и малки – когато почувстваме специална връзка със света около нас, и когато сме изпитали най-удовлетворителните преживявания.

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!