Любопитно

Мистериозни радиосигнали засечени от далечния космос

Прочетена: 1853
1 0
()
Време за четене:1 минути, 8 секунди

Астрономи съобщиха за засечени мистериозни сигнали, излъчвани от много далечна галактика в космоса, предаде Би Би Си. Сигналите са били уловени от център за изследване, разположен в Канада. Точното естество и произходът на излъчванията на радиовълните са неизвестни.

Става дума за 13 бързи радио излъчвания, наричани FRB (fast radio bursts), засечени от телескоп на центъра. Сред тях бил и много необичаен повтарящ се сигнал, идващ от същия източник, разположен на около 1,5 милиарда светлинни години от Земята. За подобно събитие е докладвано досега само веднъж, от друг телескоп.

“Имайки предвид, че и преди е имало такова нещо, предполагахме, че някъде там има такива неща. С повече ретранслатори и повече източници за изследване, ще може да разгадаем тези космически пъзели – откъде са и какво ги причинява”, коментира Ингрид Стеърс, астрофизик от Университета на Британска Колумбия.

Сигналите са засечени от обсерваторията CHIME, разположена в долината Оканаган на Британска Колумбия. Обсерваторията се състои от четири полуцилиндрични антени с дължина от 100 метра, които всеки ден сканират цялото северно небе.

Една от теориите какво предизвиква засечените сигнали е, че става дума за неутронна звезда с необичайно силно магнитно поле, която се върти много бързо. Според други учени е възможно излъчванията да идват от сливането на две неутронни звезди.

Така наречените FRB излъчвания са ярки изблици на радиовълни, които се появяват идвайки от много далече, от другия край на вселената.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!