Мака
Любопитно,  Моето здраве

Мака или женшен от Перу, една супер храна

Прочетена: 2041
1 0
()
Време за четене:4 минути, 20 секунди

Съвсем на скоро се сблъсках и аз с тази супер храна, Мака е изсушен и стрит на прах корен от растението, което принадлежи към семейството на ряпата и се отглежда в планините на Перу. Понякога e наричан “Перуански женшен”, като ползите от неговата консумация са познати отдавна и ценени.

В нашето съвремие отново се преоткрива тази супер храна използвана от древните перуанци и вече е важна част включена в здравословен хранителен режим на бодибилдъри и много активно спортуващи, консумирайки я под формата на хранителни добавки или прах, добавен към вкусни хранителни рецепти – шейкове, пудинги, салати, напитки.

Растението Мака (Maca) расте от хиляди години високо в Андите в областта на Перу. Наричат го “Жен-шен от Перу” или “Виаграта от Перу”, “Растението чудо” или “Храната на 21 век”. Природата ни е надарила с тази храна, която днес е почитана като супер храна заради основните си хранителни вещества, включително витамини, минерали и фибри.

Здравословни ползи от Мака на прах

Нормализира симптомите на менопаузата при жените – Изследванията показват, че високата плътност на хранителните вещества и фотохимичните съединения в мака са отговорни за облекчаване на симптомите на менопаузата при жени като горещи вълни, безсъние, тревожност и депресия. Използва се широко като хормонален балансьор. Оказва се, че коренът от мака може да има положителен ефект върху здравето на костите, запазвайки здравината им, което е особено важно при жени в менопауза.

Повишаване на либидото – Има много фактори, които участват в сексуалните дисфункции на жените като възрастта, начина на живот и медицинския и хранителен статус като основен компонент. Множество проучвания разкриват, че мака може да помогне за засилване на женския полов нагон и значително подобрява сексуалните дисфункции дори при жени в менопауза.

Поддържа настроението и енергията – Редовната употреба на Мака на прах отчита повишаване на издръжливостта, което ви кара да се чувствате будни, освежени и заредени с енергия. Тя също така повишава енергийното ниво без треперенето, което получавате от високо ниво на кофеин. Способността на Мака да поддържа положителна енергия води до подобряване на настроенията, което предотвратява депресията. Дори спортисти и любители на фитнеса използват корен от Мака за увеличаване на силата и издръжливостта и засилване на енергията.

Увеличава плодовитостта – тя е често срещана грижа както за мъжете, така и за жените. Приемането на мака на прах за осем седмици показва подобряване на подвижността и качеството на спермата, което е фактор за плодовитостта при мъжете. Също така, способността на мака да повишава серумния лутеинизиращ хормон в хипофизата помага и за плодовитостта на жените.

Помага на тялото да се адаптира към стрес – Мака по естествен начин спомага на тялото да се адаптира към стреса си и в крайна сметка намалява стреса и безпокойството, които често са свързани с натоварен график, тежка работа и хронични заболявания.

Подобрява паметта – Изследванията показват, че приемът на Мака на прах може значително да подобри концентрацията и паметта. Счита се, че може да забави прогресията на когнитивни заболявания свързани с възрастта, като Болестта на Алцхаймер или деменция което е дегенеративно заболяване на клетките на главния мозък..

Мака е отличен източник на протеини, минерали, витамини, фибри и есенциални мастни киселини, включително витамин С, мед и желязо. Съдържа също аминокиселини и много фитонутриенти. Освен това е с ниско съдържание на калории.

Какви дози са нужни и как се взима?

В Перу, родното място на растението, се препоръчва консумация на 6 до 10гр сух екстракт дневно. Редно е да споменем, че в Перу Мака се третира като обикновена храна, а не като хранителна добавка.

Препоръчва се, приемът на дневна база да се приема с храна. Мака може да се консумира сготвена или разбъркана в мляко (както я употребявам аз), но се препоръчва да се предпочитат рецепти без варене. Топлинната обработка може да унищожи някои полезни вещества. Съвсем спокойно може да я включим в шейкове, смутита и всякакви тонизиращи напитки.

Ако не харесвате този начин на хранене, има мaка под формата на таблетки, съдържащи всички хранителни вещества и е чудесно решение за вас.

Препоръчителната доза Мака за спортисти е според индивидуалните нужди от 1500-3000мг дневно.

Чували ли сте вече за тази чудотворна билка? Или може би вече я приемате? Споделете с нас в коментар какво е мнението ви за корена на Мака. В случай че статията ви харесва, и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!