Любопитно,  Моето здраве,  Моето семейство,  Факти

Колко калории трябва да приемате всеки ден?

Прочетена: 1994
3 0
()
Време за четене:5 минути, 29 секунди

Човешкото тяло гори енергия 24/7, дори по време на сън. Хората получават енергия от храната, която се състои от протеини, мазнини и въглехидрати. Единственият въпрос е от колко енергия се нуждае човек на ден. Много учени са се занимавали с този въпрос и са стигнали до извода, че колкото по-голяма е дневната производителност, толкова повече хората трябва да ядат, като например спортисти и хора, които извършват физически тежка работа.

Какво става с енергията?

Тялото не може да живее без енергия, защото мозъкът, сърдечно-съдовата система, метаболизмът и дишането зависят от храната. Всяко едно движение изисква енергия. Хранителните вещества се разграждат в храносмилателния тракт и след това се отвеждат до клетките на тялото, където се разграждат отново. Междувременно се освобождава необходимата енергия. Количеството енергия се дава в килоджаули (kJ) или в килокалории (kcal). Една килокалория е приблизително 4,184 килоджаула. Калорията е остаряла мерна единица. Ето защо джаулът се използва за научни цели. Повечето обаче използват калориите на езика.

Вече има дори калкулатор на калорийните изисквания, който просто изчислява индивидуалната консумация на калории, като взема предвид личните

Изчислете дневния график. Има много различни калкулатори за калории онлайн. Метаболитен еквивалент (MET) може да се използва за определяне на енергийната консумация на дейности. Няма значение дали е сън или упражнения. Ако седите през цялото време, можете да използвате един MET на час. Това е оборотът в покой. Приблизително 0,95 MET се изразходват по време на сън.

Какво представлява MET?

MET може лесно да се преобразува в калории. 1 MET съответства на около 1 калория телесно тегло на час. Можете да си го представите така: някой, който тежи 70 килограма, изгаря 70 калории за един час, просто седейки. За да разберете колко калории се изгарят на ден, трябва да съберете MET за всяка отделна дейност от ежедневието. Това разбира се е много сложно. Ето защо е изобретен калкулаторът за замразени калории. MET обаче са само средни стойности. Изискването трябва да се разбира само като ръководство. Следователно действителната консумация на енергия може да варира.

Ориентировъчни стойности за енергиен прием през деня:

Някой, който прекарва по-голямата част от деня си седнал с пасивно забавление. Ако се движите повече, трябва да се съобразите с по-високи изисквания за калории.

  • От 15 до 19-годишна възраст мъжете трябва да приемат поне 2500 калории, жените – само 2000 калории

  • От 19 до 25 години мъжете трябва да приемат най-малко 2500 калории, жените само 1900 калории

  • От 25 до 51 години мъжете трябва да приемат най-малко 2400 калории, жените само 1900 калории

  • От 51 до 65 години мъжете трябва да приемат най-малко 2200 калории, жените само 1800 калории

  • От 65-годишна възраст мъжете трябва да приемат най-малко 2000 калории, жените само 1600 калории

В обобщение, една здрава жена се нуждае средно от 2000 калории на ден, а здравият мъж се нуждае от 2500 калории. Но проблемът е, че повечето хора не са средни. Ако искате да отслабнете, трябва да се постараете повече. Ако искате да свалите килограм, трябва да изгорите 7700 калории. Ще трябва да приемате 500 калории по-малко на ден. Ето как можете да свалите килограм за две седмици.

Какво точно е калория?

Калорията е енергията, съдържаща се в храната. Калорията се състои от протеини, мазнини и въглехидрати, от които тялото се нуждае като гориво, за да може изобщо да функционира.

Как всъщност възниква затлъстяването?

Ако ядете повече калории, отколкото можете да изгорите, тогава мастните натрупвания се натрупват по задните части, бедрата и корема. Индексът на телесна маса (ИТМ) е разработен, за да знаете кога сте с наднормено тегло. ИТМ се изчислява от тегло, възраст и височина, което може да разкаже много за човешкото здраве. Стойностите се използват за изчисляване на процента мазнини в човешкото тяло.

Тези стойности са насока, която ви казва дали сте с поднормено или наднормено тегло:

  • Под 18,5 е поднормено тегло

  • От 18,5 до 24,9 е нормално тегло

  • От 25 до 29,9 е с наднормено тегло

  • От 30 до 34,9 затлъстяването е 1 степен

  • От 35 до 39,9 затлъстяването е 2 степен

  • Над 40 степен 3 затлъстяване

Каква роля играят телесните мазнини?

Натрупаните мазнини в областта на корема причиняват здравословни проблеми в дългосрочен план и имат отрицателен ефект върху метаболизма. Следователно има смисъл не само да се изчисли ИТМ, но и да се измери обиколката на талията. Жените с обиколка на талията 88 сантиметра определено трябва да помислят как да отслабнат възможно най-бързо. Жените трябва да имат процент телесни мазнини между 20 и 35 процента, но не повече. Съответните BIA устройства могат да изчислят процента на телесните мазнини.

Какви храни трябва да избягвате, ако сте с наднормено тегло?

Всеки, който е с наднормено тегло, не трябва да консумира повече от 60 грама мазнини на ден. Продукти като маргарин, масло, мас, сметана, бекон и олио са абсолютните убийци на диетата и затова са забранени. Продукти като яйца, месо, риба, колбаси, сирене, мляко, торта, ядки, сладкиши, чипс и шоколад също са строго забранени, тъй като съдържанието на калории определено е твърде високо.

Така че, ако искате да отслабнете в дългосрочен план, трябва да промените диетата си за постоянно и да ядете балансирана диета, като зеленчуци, плодове, бобови растения, зърнени храни, риба, постно месо и здравословни млечни продукти. Ключът към отслабването не е да приемате повече калории, отколкото изразходвате. Затова е важно да намалите мазнините, защото логично мазнините ви правят дебели. Това, което можете да направите обаче, е да използвате растителни мазнини, тъй като те съдържат незаменими мастни киселини. Например за готвене трябва да се използва зехтин, слънчогледово или орехово масло. Трябва да обърнете внимание и на въглехидратите. Въглехидратите са преди всичко източник на енергия и преди всичко засищащо средство.

От съществено значение е и ограничаването на консумацията на захар, която се съдържа основно в плодовите сокове и сладкиши, както и в готовите сосове. Тук е по-добре да използвате подсладители.

Трябва също така да избягвате закуски между тях, тъй като приемате само ненужни калории, които бихте могли да спестите. Ако гладът е твърде голям, все още можете да хапнете ябълка, която може да утоли лошия глад в дългосрочен план.

Най-доброто решение за глада е да пиете достатъчно вода. Трябва да пиете до два литра вода на ден, за да сте здрави. Ако също така се движите много, можете да отслабнете много в дългосрочен план.

Заключение

Като цяло изискването за калории зависи от индивидуалния живот и трябва да се адаптира към ежедневието. Ако искате да отслабнете трайно, трябва да проявите много дисциплина, но където има воля, има и начин.

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!