brazil nuts brazil nut kernels nuts 6582873
Любопитно,  Моето здраве

Колко здравословни са бразилските орехи – и кога не трябва да ги ядете?

Прочетена: 2589
5 0
()
Време за четене:1 минути, 55 секунди

Бразилските орехи се считат за здравословни и често са част от смеси от ядки в различни миксове. Но винаги има несигурност, защото бразилските орехи са радиоактивни.

Съставки на бразилския орех

Бразилските орехи имат всичко със съдържание на мазнини над 60 процента, те са особено калорични. Въпреки това, тъй като това са предимно мононенаситени и полиненаситени мастни киселини, бразилските орехи са здравословни в умерени количества. Те също така съдържат минералите калций, магнезий и фосфор и по този начин насърчават растежа на костите и мускулите. Съдържанието на цинк в бразилския орех също е в голямо количество.

Ядките на бразилския орех са особено ценени заради високото съдържание на селен, тя е най-големият естествен доставчик на микроелемента и само една ядка покрива дневните нужди. Селенът помага за укрепване на имунната система и детоксикира тялото. Селенът за сравнение се намира в подобни количества в риба, месо и яйца . В допълнение, бразилският орех съдържа много растителни протеини. Поради това е особено подходящ за вегетарианска и веганска диета.

Радиоактивни орехи

Бразилските орехи са естествено радиоактивни. Съдържанието на радий в тях е хиляди пъти по-високо от това на другите храни. Въпреки това е безвредно, ако ядете максимум два бразилски ореха на ден.

Между другото: бразилските орехи не са ядки, а спадат към капсулните плодове.

Бразилски орех: Токсичен или не?

Въпреки многобройните здравословни съставки, бразилският орех също има репутацията на вреден за здравето. В бразилските орехи от Бразилия са открити повишени нива на плесенния токсин алфатоксин, който може да бъде канцерогенен дори в малки количества. В резултат на това през 2003 г. ЕС наложи ограничения върху вноса на бразилски орех. Тъй като много страни на произход не могат да отговорят на високите изисквания, търговията с бразилски орехи рязко намаля.

Алфатоксините се намират в много сухи продукти, като зърнени храни, бобови растения, ядки и чаени листа, и могат бързо да се образуват, ако се съхраняват неправилно. Те също са устойчиви на топлина, така че могат да издържат на процеси на готвене и печене. Най-добре е да съхранявате белените бразилски орехи на хладно и сухо място и да ги консумирате бързо.

Ако имат мухлясал, гранясал вкус, спрете да ги ядете. Можете да съхранявате необелени бразилски орехи за около два до три месеца.

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!