hamburger p french fries belly 2683042
Моето здраве,  Мотивация,  Факти

Как да се отървем от лошите навици?

Прочетена: 1832
2 0
()
Време за четене:4 минути, 4 секунди
  • Ние хората сме създания на навиците, но не всичките ни навици са полезни за нас.

  • Да се ​​отървем от лошите навици е предизвикателство. До колко е трудно, зависи от различни фактори.

Пушенето и алкохолът увреждат нашето здраве, твърде малко движение също. Знаем това – и въпреки това много хора все още пушат, пият и предпочитат асансьора пред стълбите. Трудно ни е да се откажем от лошите навици. Нашият мозък обича навиците – защото без тях щяхме да сме претоварени в ежедневието.

Създаването на нови навици отнема от 14 до 250 дни

Колко трудно ни е да се откажем от лошите навици зависи от различни индивидуални фактори. Например колко силен е даден навик и от колко време го имаме. „Колкото по-дълго имате един навик, толкова по-трудно е да се отървете от него или да научите ново поведение“, казват психотерапевтите. Така че някой, който е пушил в продължение на 40 години, ще му е по-трудно да се откаже от този си лош навик и ще трябва повече време отколкото някой, който е пушил от няколко седмици или месеци. „Необходими са ни около 14 до 250 дни, за да създадем нов навик“, е мнението на специалистите. Освен воля, понякога е необходимо и много търпение, за да променим поведението си.

Решаващият фактор не е, че имаме лош навик, а че не искаме да се откажем от него и да променим нещо в себе си. Но какъв е най-добрият начин да се справим с лошите навици и как да го направим това?

Идентифициране и анализиране на лошият навик

Първата стъпка е да разберем повече за причините и причинителите за навика. На първо място, трябва да идентифицираме и анализираме лошия навик. Това може да стане самостоятелно, заедно с приятели или като част от психотерапия. Запитайте се: Какво точно искам да променя и как да се откажа от този си навик? Какви стимули задействат моя навик? И защо всъщност правя това? Лошият ни навик може да ни носи някакво краткотрайно удовлетворение, един вид „награда“, но в дългосрочен план е вреден.

Направете план

Логично е да измислим план за прекъсване на лошия навик. Важно е планът да е максимално конкретен и реалистичен. Нашите цели често се провалят, защото не са реалистични или защото не планираме достатъчно време за тях. Експерти препоръчват дефинирането на целта чрез така наречения СМАРТ метод. Акронимът означава специфичен, измерим, привлекателен, реалистичен и навременен.  Ако плановете се правят според тези правила, е по-лесно за нашия мозък.

СМАРТ метод:

  • Конкретен: Как бихте искали да се откажете от този навик? Направете целта си възможно най-конкретна.

  • Измерим: Как може да се измери успехът? Кога е постигната целта?

  • Мотивиращ: Защо искате да се откажете от лошият навик? Каква е вашата мотивация?

  • Реалистичен: Целта може да е амбициозна, но не и непостижима. Не прекалявайте – ако никога не сме спортували, не можете да пробягаме маратон за две седмици.

  • Ограничен във времето: Задайте времева рамка, в която целта трябва да бъде постигната. Имайте предвид, че може да отнеме до 250 дни, за да научим нови поведения.

Създаване на алтернативни поведения

Стимулите, които предизвикват лошите ни навици, не винаги могат да бъдат изключени или избегнати. В тези ситуации може да помогне да се обмислят алтернативни и по-здравословни поведения. Например, ако сме склонни да похапваме много сладкиши, когато сме стресирани, можете да ги заменим с плодове или зеленчуци и най доброто решение е да излизаме навън по време на почивките. Ако винаги палим цигара в почивката, то вместо това да излезем на разходка. „Такива добри навици могат да се изградят с времето“, казват психотерапевтите.

Не си поставяйте твърде много цели наведнъж

Колко различни цели може да си поставим е много индивидуално. Ако нещата вървят добре, може да сме в състояние да се откажем от навика да похапваме, както и да пушим – може също така да се наложи първо да се съсредоточим върху една цел. Успехът често повишава чувството за само ефективност, ставаме по-уверени в себе си. Това ни мотивира да си поставяме по-нататъшни цели.

Да бъдем търпеливи, когато имаме неуспехи

Трудно е да се отървем от навиците – винаги може да има рецидиви към старите модели на поведение. Тогава са необходими търпение и воля за да сме силни. Приоритетът е да искаме да променим нещо и да направим нещо добро за себе си. Не трябва да гледаме на неуспехите като на слабост или провал. Тази взискателна, наказваща част от нас не винаги е полезна. Просто трябва да продължаваме напред с плана и целта съвсем скоро ще бъде постигната.

Използвани източници: Изследване на Филип Лиознов психотерапевт със специалност поведенческа терапия във Виена. В допълнение към работата си, той изследва темата за самотата като част от докторска дисертация в Частния университет Зигмунд Фройд във Виена.

Споделете с нас в коментар какво е мнението Ви за лошите навици, и как се справяте с проблема. В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!