Любопитно,  Моето здраве

Как да се мотивираме, за по добър успех

Прочетена: 1835
2 0
()
Време за четене:1 минути, 51 секунди

Забелязали ли сте преди състезания как някои спортисти „се напомпват“ психически? И сигурно сте се питали дали това ударно зареждане със самоувереност помага. Да. Така твърди неотдавнашно проучване, проведено не с професионални спортисти, а с множество хора с най-различни поприща и интереси – 44 хиляди души. 

Участниците трябвало да играят компютърна игра, при което учените установили: хората, които си казвали, че могат да станат по-добри постигнали най-добрите резултати. Този подход често се използва от психолозите.

Визуализацията, при която участниците си представяли как постигат върхов резултат, също била от ползва, но не толкова, колкото вътрешният диалог.

Екипът, включващ учени от различни британски университети и служители от BBC Lab UK, отбелязва също и че подкрепящият вътрешен диалог е донесъл и други ползи, освен по-доброто представяне, защото е толкова лесна техника, която всеки може да използва. Той е довел не само до подобряване на резултатите в играта, но и до повече положителни емоции, посочва изследването, публикувано във Frontiers in Psychology.

Броят на участниците в изследването – общо 44 742 души е много по-голям от обикновения брой хора, които участват в психологическите изследвания – стандартно по-малко от 300 души. Доброволците можели да се включат в експеримента от домашния си компютър.

Няколко предишни изследвания са подчертавали ползата от малко „самонавиване“, когато става дума за достигане на личния потенциал – било е доказано, че това намалява тревожността, увеличава самоувереността и подобрява справянето със самата задача.

Ако искате да използвате вътрешния си диалог за подобряване на представянето, старайте се да използвате кратки изречения, и колкото може по-конкретни и ясни фрази, съветва спортният психолог Антонис Хатцигеоргиадис за Psych Central.

„Въпрос на лично предпочитание е какви думи да използвате, но като цяло съветът е вътрешните послания да са формулирани положително, а не отрицателно и да се фокусират върху това, което трябва да направите, а не върху това, което трябва да избегнете“.

Проучването има своите ограничения – липсва надзор, тъй че учените няма как да знаят точно какво се случва в дома на всеки играч. Също така не е ясно дали справянето с конкретната задача може да се пренесе и върху други области и умения.

И все пак, малко самонадъхване никога не е излишно. Със сигурност, когато става дума за спорт.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!