Моето здраве,  Моето семейство

Как да прилагаме рефлексотерапията на ушите

Прочетена: 2125
2 0
()
Време за четене:3 минути, 58 секунди

Рефлексологията на ушите не е толкова известна като рефлексологията на краката или ръцете, но може да облекчи стреса и болката. Прилагането на ушната рефлексотерапия е бързо и лесно. Масажирате точките на натиск върху ухото, за да лекувате болки в цялото тяло. Не забравяйте, че рефлексологията не е лек. Ако имате хронично заболяване, посетете лекар.

Начало на процеса на рефлексология

 

Изображение със заглавие Прилагане на рефлексотерапия към ушите Стъпка 1

1.Имайте под ръка карта за рефлексология, ако е възможно. Карта за рефлексология ще ви помогне ако забравите някоя от точките на натиск върху ушите, да можете бързо да се консултирате с нея. Поставете картата на удобно място в стаята, докато правите рефлексология на ухото.

  • Ако нямате карта за рефлексология на ухото, можете да я отпечатате от интернет.
  • Не се притеснявайте – тези точки на натиск ще бъдат на едно и също място при всеки човек.

Изображение със заглавие Прилагане на рефлексология към ушите Стъпка 2

2.Заемете правилната позиция. Трябва да правите рефлексология в тиха стая, където няма да ви безпокоят. Намерете удобен стол или диван. Седнете изправени в удобна позиция, за да правите ушна рефлексология.

Изображение със заглавие Приложете рефлексология към ушите Стъпка 3

3.Подгответе ушите си за масаж. Започнете с лобовете. Внимателно натиснете лобовете си между показалеца и палеца. Издърпайте ги леко надолу, докато ги натискате. Правете само леко дръпване. Спрете да дърпате, ако почувствате болка.

Изображение, озаглавено Прилагане на рефлексология към ушите Стъпка 4

4.Проверете за чувствителни зони. Не искате да извършвате рефлексология на възпалени области на ушите си. Прокарайте пръсти покрай ушите си. Обърнете внимание, дали има възпалени или чувствителни зони, драскотини или ожулвания. Ако откриете такива зони, просто ги прескочете и ги оставете за следващата терапия. Рефлексологията трябва да намалява, а не да увеличава болката и дискомфорта.

Метод 2

Масажиране на точките на натиск

Изображение със заглавие Прилагане на рефлексотерапия към ушите Стъпка 5

1.Фокусирайте се върху гърба и раменете си. Ако гърбът и раменете ви притесняват, масажирайте ушите си върху точките на натиск, които са насочени към тези области. Точките на натиск се намират в горната част на ухото ви, близо до върха му. Масажирайте върховете на ушите си, за да разрешите проблеми с гърба и раменете.

  • Можете да масажирате ушите си от няколко минути до половин час. При много болки в гърба и раменете, фокусирайте се върху тези точки на натиск по-дълго. Ако гърбът и раменете ви не представляват сериозен проблем, задръжте се близо до върховете на ушите си само за няколко минути.

Изображение със заглавие Прилагане на рефлексология към ушите Стъпка 6

2.Справете се с болките в ставите. Ако имате болки в ставите, точката на натиск за това се намира в горната средна част на ухото. За да се справите с болката в ставите, внимателно масажирайте тази област. Приложете натиск върху тази област само за няколко минути, за да видите потенциална промяна.

  • За най-добри резултати прилагайте натиск веднъж на ден.

Изображение със заглавие Прилагане на рефлексотерапия към ушите Стъпка 7

3.Обърнете внимание на вашите органи. При силна вътрешна болка винаги трябва да говорите с лекар. Въпреки това, ако болката продължава след медицинско лечение, рефлексологията може да ви помогне да облекчите част от тази болка. Точката на натиск за болка на даден орган е мястото, където мостът на ухото ви се среща с външната част на ухото. Масажирайте тази област за няколко минути.

Изображение със заглавие Прилагане на рефлексология към ушите Стъпка 8

4.Помогнете със синусите и гърлото. При проблеми със синусите и гърлото, фокусирайте се върху точката на натиск в долната вътрешна част на ухото. Приложете лек натиск тук. За някои това помага за изчистване на синусите и позволява по-лесно дишане.

  • Всички хронични проблеми със синусите или гърлото трябва да бъдат консултирани от лекар.

Изображение със заглавие Прилагане на рефлексотерапия към ушите Стъпка 9

5.Справете се с храносмилането. Храносмилателните проблеми могат да бъдат подпомогнати чрез натиск върху точката точно над ушната мида. Прекарайте няколко минути в нежно масажиране на тази област.

  • За най-добри резултати масажирайте тази област, тъй като се появява храносмилателен дискомфорт.

Изображение със заглавие Прилагане на рефлексотерапия към ушите Стъпка 10

6.Съсредоточете се върху главата и сърцето. Ушната мида е тясно свързана с главата и сърцето. Главоболието от натиск може да бъде облекчено чрез масажиране на ушните миди.

  • Ако имате много интензивно главоболие или болки в гърдите, посетете лекар.

Вземане на предпазни мерки

Изображение със заглавие Прилагане на рефлексотерапия към ушите Стъпка 11

1.Въздържайте се от рефлексология, ако имате здравословни проблеми. Не всеки трябва да прави рефлексология. Ако имате някое от следните здравословни проблеми, въздържайте се от рефлексология:

  • Дълбока венозна тромбоза
  • тромбофлебит
  • Целулит на краката или ръцете
  • Инфекция
  • Висока температура
  • Високорискова бременност
  • Две седмици след инсулт

Изображение със заглавие Прилагане на рефлексология към ушите Стъпка 12

2.Посетете лекар за постоянни симптоми. Рефлексологията не е медицинска наука. Въпреки че някои хора смятат, че ефективно помага за справяне с болките, не трябва да разчитате на него за лечение на хронични заболявания. Всеки вид болка, която не изчезва сама, трябва да бъде оценена от медицински специалист.

Изображение със заглавие Прилагане на рефлексология към ушите Стъпка 13

3.Разберете, че рефлексологията не е лек. Ако имате хронично заболяване, не забравяйте, че рефлексотерапията няма да го излекува. Нещо като хронични проблеми със синусите, например, ще продължат да бъдат проблем дори при използване на рефлексология. Мислете за рефлексологията като за средство за облекчаване на симптомите, а не за лечение на медицинско заболяване.

Източник: wikiHow

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!