Любопитно,  Моето здраве

Как да преодолеем зимната умора?

Прочетена: 1812
3 0
()
Време за четене:1 минути, 52 секунди

Умереното движение и натоварване (особено в сутрешните часове) води до освобождаване на ендорфини, които помагат на организма да се справи с умората, облекчават стреса и напрежението и ни носят спокойствие и добро настроение. Ако спортуваме в края на работния ден, това подобрява качеството на съня.

Витамини и минерали

Балансираната диета е добре да се допълни с прием на витамини B-комплекс, рибено масло или ленено семе (Омега 3 мастни киселини) и витамин D. Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт за препоръчителния им прием.

Яжте повече риба за витамин D

По-малкото слънчеви дни означават, че в тялото на човек попада по-малко количество витамин D. Ето защо е хубаво да си набавяте това ценно хранително вещество и през зимата. Добър източник на витамин D е сьомгата. За този витамин се знае, че играе роля в укрепването на имунната система и че се свързва с подобрено настроение. В сьомгата пък се съдържат също така омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето и психическото здраве.

Заредете тялото си със серотонин

През зимата много хора страдат от депресия. Отчасти това се дължи на по-кратките светли часове от денонощието и ниските температури. За да се предпазите от зимна депресия, вие трябва да обърнете внимание на своя хранителен режим. Ако искате да оптимизирате производството на серотонин (хормон на щастието), вие трябва да получавате достатъчно количество триптофан от храната си. Триптофанът е аминокиселина, която е градивен елемент за серотонина. Яжте повече риба тон, тофу, спанак, черен боб, зеле и храни, богати на полезни въглехидрати, за да повишите абсорбацията

По-малко захар и повече фибри

Когато посягаме към кафето или към любимия десерт, първоначално усещаме прилив на енергия и се чувстваме чудесно. Но крайният резултат е катастрофален. За да имаме постоянен прилив на енергия през целия ден, важно е да започнем деня си с подходящата закуска – например овесени ядки. Те са източник на витамини от групата В, които помагат за превръщането на храната в енергия, и на бавни въглехидрати и фибри – с тяхна помощ се чувстваме заситени за по-дълго време, имаме стабилни нива на енергия и избягваме неконтрулируемия глад през деня. Ето още кои храни ще ни помогнат да се чувстваме бодри и енергични през целия ден: бадеми, банани, спанак, мазни риби, ябълки, кафяв ориз, бобови храни.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!