Любопитно,  Моето здраве

Как да повишим интелекта си?

Прочетена: 1944
4 0
()
Време за четене:2 минути, 14 секунди

Нашият мозък е феноменален орган, чиято гъвкавост се определя от това, което правим и всеки ден. Ето няколко полезни съвета, които можем да правим всеки ден, за да повишим цялостно своето физическо и психическо благоразположение. На мозъчната активност също, влияе физическата активност. Ежедневната физическа натовареност способства за растежа на нови нервни клетки. 

Навиците са заразни. Добре известен факт в науката,е че затлъстяването например се разпространява чрез социалните мрежи. Без да искате, прихващате навиците и мисловните модели на хората, с които общувате често. Затова намерете такива хора, които са по-умни от вас, за да се възползвате от техните способности.

Безспорно най добрият начин да подобрим ефективността на нашето мислене е четенето. Ние четем, за да получаваме информация. Надяваме се, че тя ще подобри нашето мислене, интелекта ни, а това, на свой ред, ще подобри нашия живот. В днешния информационен век материалите за четене са изключително много и затова ни е трудно така да разпределим времето си, че да изчетем всичко.

Четенето на книги, които повишават интелектуалните ни способности и ни даряват с мъдрост е труд, който се възнаграждава през целия ни живот. Да се четат новините безспорно е нужно, за да се информираме за ставащото в света. Но то бързо остарява и не разширява интелектуалните ни способности. Затова трябва да се четат книги, които помагат за растежа на интелекта ни и повишават качеството на живота ни.

Както са казали старите хора “в спора се ражда истината” то, влезте в (приятелски) спор с хора, които не са съгласни с вас по някоя тема. Спорът с тях ви позволява да:

 – изострите вашите аргументи

 – бъдете убедени, че грешите

И в двата случая печелите. В първия успявате да убедите другия човек в правотата си, а във втория – отървавате се от невярната логика, която сте следвали досега.

Медитацията е друг полезен начин за стимулиране развитието на сивото вещество и добрата памет. Според учени този метод на релаксация помага за подобряване на концентрацията, намаляване на тревожността, както и за „изчистване“ на съзнанието от негативните мисли.

Дрямката помага на ума да си почине. Доказано е, че дрямката по време на учене увеличава скоростта на възприемане. Умът ви има ритъм, който определя кога ви се доспива. На хората обикновено им се доспива между обяд и 16:00. Това е идеалното време да подремнете, за да може да увеличите бдителността и продуктивността за останалата част от деня.

Важно за подобряване на интелекта ни е също, храната. Нашият организъм просто му трябват такива продукти като хляб, салата и протеини. Голямото количество антиоксиданти, съдържащи се в салатата предотвратяват смъртта на невроните. 
Специална роля за подобряване на интелектуалните способности играе тлъстата риба, защото е богата на не-наситени мастни киселини. 


 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!