man in blue crew neck shirt covering his face
Моето здраве

Как бързо да се отървете от главоболието

Прочетена: 1657
1 0
()
Време за четене:2 минути, 57 секунди

Причините за главоболие

Повечето хора имат главоболие от време на време. По правило то се появява само временно и в повечето случаи е безвредно. Това често са тензионни главоболия. В случай на по-леко главоболие, можем да се лекуваме сами бързо и ефективно с естествени домашни средства.

Тензионното главоболие е едно от основните главоболия. Това означава, че не се дължат на конкретна причина. Вторичните главоболия, от друга страна, са причинени от друго заболяване. Това може да е например нараняване на главата.

Клъстерните главоболия или мигрена са сред първичните главоболия. Те обаче трябва да се разграничават от тензионното главоболие, тъй като мигрената и клъстерното главоболие често се появяват периодично и могат да причинят по-силна болка.

Какво помага срещу главоболие?

Липсата на течност често стои зад главоболието. Много хора пият твърде малко вода, когато са под стрес. В резултат на това кръвта се сгъстява и снабдяването на мозъка с кислород не е гарантирано. Ако след това пиете много минерална или чешмяна вода, със сигурност можете да прогоните главоболието, свързано със стреса. Минералната вода съдържа, наред с други неща, микроелементите желязо, калий, натрий и фосфат. Те засилват обмена на невротрансмитери. За да прогоните главоболието, количеството, което пиете, трябва да се увеличи до максимум три литра. Това показа и американско проучване с 20 000 участници. Доказано е, че ако пиете повече вода мисловната дейност значително се подобрява.

Маслото от мента помага и при главоболие. С него се намазват слепоочията и челото няколко пъти през интервал от 15 минути. След 20 минути има значително подобрение и интензивността на болката продължава да намалява след около час. Този ефект се основава на различни съставки в ментата.

Вкусното еспресо обикновено се смята за вътрешен лек срещу главоболие. Отдавна се знае защо е така. Учените открили, че кофеинът блокира образуването на специфичен ензим, отговорен за освобождаването на простагландини. Това са хормоноподобни вещества, които наред с други неща, участват в овладяването на болката. Следователно колата или кафето също са подходящи.

Един от най-старите домашни лекове за главоболие е лавандулата. Растението може дори да помогне при мигрена, както е потвърдено от плацебо-контролирано проучване на страдащи от мигрена. При по-леко главоболие пациентът използва чай от лавандулов цвят. Една чаена лъжичка се попарва в чаша вода, покрива се и се оставя да кисне около 10 минути. Този чай има и спазмолитично и успокояващо действие.

Лавандуловото масло има по-силен ефект, когато се прилага чисто. Това може да се използва за постигане на релаксиращ и болкоуспокояващ ефект при всякакъв вид главоболие.

При първите признаци на главоболие се втриват няколко капки от маслото върху горната устна и след това се вдишва аромата.

В същото време няколко капки лавандулово масло могат да се капнат върху кърпа и да се постави на челото. Използваното масло трябва да е естествено чисто и в идеалния случай да идва от биологично земеделие.

Магнезият също е универсално средство срещу главоболие. Минералът активира повече от 300 ензима и значително контролира отпускането и напрежението на мускулите, потиска възбудата на нервите и може да контролира освобождаването и начина на действие на ендогенни хормони. Различни проучвания показват ефективността му при силно главоболие. Но това е възможно само във високи дози. Ето защо, когато започне главоболие, една таблетка трябва да се приема със 120 до 240 или да се добави към водата като ефервесцентна таблетка.

Споделете с нас в коментар какво е мнението Ви за това колко често страдате от главоболие и какви природни методи използвате, за да се справите с проблема. В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!