woman model cocktail drink wine 1064664
Любопитно,  Моето здраве,  Мотивация

Какво се случва с тялото ни, 1 месец без алкохол

Прочетена: 746
4 0
()
Време за четене:3 минути, 40 секунди

За хората, които обикновено пият алкохол всеки ден, отказването от алкохол е голямо предизвикателство.

 

Да се ​​откажете изцяло от алкохола за известно време или да запазите консумацията ниска само по себе си е добра идея. По принцип няма такова нещо като безопасна консумация на алкохол. Защото дори малки количества алкохол увеличават риска от увреждане на клетките в черния дроб.

 

“Едно нещо е сигурно: колкото по-висока е консумацията, толкова по-вредна е тя“, обяснява д-р Георг Попеле. Михаела Гьоке, ръководител на звеното за превенция на пристрастяването към BZgA, подчертава: „Консумацията на алкохол увеличава риска на повече от 200 различни заболявания, особено сърдечно-съдови заболявания и рак.”

Избягвайте бирата, виното и твърд алкохол – но за колко време?

Във виното въглехидратите идват от малко количество захар, което или остава от гроздето, или е добавено по друг начин, за да балансира киселинността. Освен ако не става въпрос за десертно вино, това количество захар е малко и не добавя значително количество калории.

Бирата се прави от зърно, което съдържа въглехидрати под формата на нишесте и по-конкретно на захарни молекули, които се разбиват от ензими по време на варенето. По-малките захари се превръщат в алкохол от маята, но някои от по-големите остават. Като цяло бирата има повече калории от виното, но разликата идва основно от въглехидратите в бирата, защото захарта във виното е сравнително малко.

Твърдият алкохол (водка, ракия, джин, ром…) съдържа 7 калории на грам – това е по-малко от грам мазнина, в който има 9 калории, но повече от грам протеин и въглехидрати, които съдържат по 4 калории. Колко ще е калорична напитката ви вече зависи от количеството алкохол в нея, както и въглехидратите и захарта.

Как се отразява пълното въздържание и какво се случва ако отново злоупотребим

„В рамките на два месеца пълно въздържание може също да доведе до увреждане на черния дроб, като възпаление, свързано с алкохолен глад, или мастен черен дроб“, казва Попеле.

От две до четири седмици въздържание може да помогне на имунната система да се възстанови.

„Ако се въздържаме един месец и след това, се започне на ново да се пие и то повече в по големи количества за компенсация на въздържанието, то си правим лоша услуга“, предупреждава проф. Фалк Кифер медицински директор на Клиниката за пристрастяващо поведение и медицина на зависимостите към Централния институт за психично здраве в Манхайм. Той съветва, че е по-добре да избягвате редовното приемане на  алкохол, и ако човек не може да се въздържи, то поне само два дни от седмицата да се пие алкохол и то в много малки количества.

Прочетете още: Как да се отървем от лошите навици

Какви забележими ефекти има след като спрем пиенето на алкохол?

Гьоке казва, че отказването е полезно, особено за хора, които обикновено пият ежедневно или повече от препоръчаното: „Един от ефектите след спирането на злоупотреба с алкохол е намаляване на собственото тегло”. Това се случва не само защото алкохолните напитки често са с високо съдържание на калории, но и защото свързаният с алкохола глад може да изчезне.

„Много хора също спят по-дълбоко и по-добре без вечерната чаша вино или бира.“

Кийфър посочва и психологическите ефекти:

“Временно въздържане от алкохол може да повлияе на психиката и на концентрацията”.

„Много хора подценяват силата на навика. Бавният преход към рискова консумация често остава незабелязан.”

woman sitting near table with wine glass and bottle

Избягване на алкохол в ежедневието – как можете да направите това?

„Промяната на поведението е фундаментално трудно“, казва Гьоке. „Ако успешно сте се въздържали за известно време, можете да се наградите, например с посещение на кино.

“Малки трикове помагат да овладеете желанието за алкохол: ако направите нещо с което да се разсеете (гледане на хубав филм, компанията на любим човек…) то, жаждата за алкохол преминава бързо. Алкохолът често е част от социалните събирания.

Така че, трябва ли да останете вкъщи по време на въздържание от алкохол?

Социалните събития не трябва да се избягват по принцип. „Но трябва ясно да представите своята позиция: под формата на приятелско, но твърдо „не“ на алкохола“, казва Гьоке.

person holding clear drinking glass

„Не е, неучтиво, ако не пиете алкохол на парти, семейно събиране и др..“ Има и много алтернативи на обичайните алкохолни напитки.

 

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.


В тази статия са използвани материали от: (dpa/tmn) в интервю с (д-р Георг Попеле, Михаела Гьоке, проф. Фалк Кифер) от Централен институт за психично здраве в Манхайм, Германия

Фотоматериал: Unsplash, Pixabay, Pexels

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!