person hugging tree
Любопитно

Какво се случва, когато умрем?

Прочетена: 1722
0 0
()
Време за четене:3 минути, 51 секунди

Какво се случва, когато умрем?

  • В това изследване констатациите досега идват главно от преживявания близо до смъртта.
  • Известен мит е, че животът ни в последните мигове минава в снимки на това което сме преживели.
  • Случайно откритие предполага, че това е вярно.

Въпрос, който тревожи много хора:

Какво е усещането за смъртта? Виждаме ли светлина в края на тунел или собственото си умиращо тяло или животът минава отново пред очите ни като на кино лента?

Някои хора съобщават за това след преживяване близо до смъртта. Резултатите от американско проучване показват, че в момента на смъртта мозъкът ни наистина предизвиква спомени. Поне това предполагат мозъчните вълни, записани при умиращи пациенти в болница.

Фактът, че тази мозъчна активност изобщо е регистрирана, се дължи на съвпадение след като, лекуващите лекари направиха няколко електроенцефалограми (ЕЕГ) на 87-годишен пациент, който е бил подложен на операция на главата след падане, той е страдал от епилептични припадъци. ЕЕГ записва електрическата активност на мозъка. По време на такъв запис пациентът получава инфаркт и умира.

Последна среща с важни спомени

Общо, съобщават учените в списанието “Frontiers in Aging Neuroscience”, са били записани 15 минути мозъчна активност, преди човекът да почине. „Фокусирахме се върху това, което се случи през 30-те секунди преди и след спиране на сърцето“, обяснява ръководителят на изследването Аджмал Земар, неврохирург от университета в Луисвил. „Точно преди и след като сърцето спря да бие, видяхме промени в определен честотен диапазон на невронни трептения, наречени гама осцилации, но също и в други като делта, тета, алфа и бета осцилации.

Тези мозъчни вълни картографират модели на ритмична невронна активност. Различните вълни са свързани с различни функции, като честотните модели, описани в изследването, са подобни на тези, наблюдавани при медитация или припомняне на спомени. Това предполага, че малко преди смъртта мозъкът може да възпроизведе последните спомени за важни житейски събития, като генерира такива трептения, “подобни на преживяванията близо до смъртта”.

Не е изненадващо и “лесно обяснимо”

Франк Ербгут, медицински директор на университетската клиника по неврология в Нюрнберг, не е изненадан от наблюденията и споделя „Не е нищо ново, че човешкият мозък създава свой собствен свят от образи в определени ситуации“. Това се знае например от пациенти с мигрена, но и от употребяващи наркотици. „Съответно, преживяванията близо до смъртта са едно от редицата много различни явления, при които мозъкът произвежда образи“, казва ученият.

Това, което се случва в мозъка, е лесно да се обясни. Със смъртта съдържанието на въглероден диоксид в клетките се увеличава, това води до промяна в електрическата система на мозъка и мозъчния метаболизъм – преживяванията близо до смъртта се намират на тези две нива. Това може да се изпита и от хора, които са особено добри в медитацията. При тях ЕЕГ показват увеличени гама спектри – подобно на тези, докладвани в проучването, казва Ербгут: “И ние знаем, че тези гама дейности показват, че спомените се извличат.” Говори се за гама вълни с честота 30 херца – това е 30 трептения в секунда. „Гама лентата не може да се види в конвенционална ЕЕГ“, казва неврологът. Следователно диференцираната оценка на диапазоните на вълните, предприета в изследването е нов аспект.

Изследванията върху момента на смъртта привличат много внимание

Друго проучване през 2013 г. показа подобни резултати, с изключение на това, че тези промени в гама вълните са настъпили при плъхове. Авторите на настоящото изследване посочват това като възможност мозъкът да извърши биологичен отговор при смърт, който може да бъде еднакъв при всички видове.

Като цяло проучването предоставя още един аспект на познанието за умиращия мозък, който вече не получава жизнено важни кръв и кислород. Ако кръвообращението спре, мозъкът спира комуникацията между нервните клетки, някои ритми на мозъчното електричество се сменя.

Още през 2018 г. германски и американски невролози описаха в списанието “Annals of Neurology”, че това се случва под формата на разпръскваща се вълна на разряд. Ербгут обяснява вниманието, което подобни изследвания получават, като обещава да надникне зад завесата на смъртта: „Но всичко, което гледаме, се случва пред завесата“. Дори хората с преживявания близо до смъртта, са просто близо до смъртта.

Надежда за красиви последни мигове преди смъртта

Неврологът Ербгут сподели също: “Нашият мозък поне е в състояние да произвежда образи отново.” Въпреки това, проучвания от реанимационната медицина установиха, че докато две трети от хората, които са имали преживяване близо до смъртта, са видели приятни образи, една трета съобщават за лоши сцени. „Бих бил доволен, ако преходът към смъртта беше придружен от красиви преживявания“, каза Ербгут. — Но се опасявам, че това не е във вашите ръце.

Споделете с нас в коментар какво е мнението Ви за смъртта и преживяванията близки до смъртта. В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!