Моето здраве

Какво да правите, ако не можете да спите?

Прочетена: 1704
0 0
()
Време за четене:4 минути, 17 секунди

Всички сме го изпитали – лежим на дивана и си подремваме пред телевизора… Накрая решаваме да си легнем, но вместо да заспим лежим будни с часове. Насилваме се да заспим, като периодично поглеждаме часовника, защото утре трябва да ставаме рано за работа…

И така, какво можете да направите, за да избегнете това?

На първо място, важно е да се отбележи, че усещането за това какво ви помага да заспите винаги е субективно и следователно не може да бъде обобщено. Така че трябва просто да опитате различни неща и да разберете сами какво наистина ви помага.

Можете да намерите някои от тези съвети по-долу:

  1. Спете по-добре с топли крака! Проучване доказа, че топлите крака могат да допринесат изключително много за бързия и добър сън. Това може да бъде само малко неудобно при по-високи температури, например през лятото – така че не е съвсем оптимално.

  2. Не е необичайно да се ровим отново в Instagram или да проверяваме новините във Facebook, може би да гледаме филм, когато страдаме от безсъние. Опитайте да премахнете цялата електроника от спалнята за напълно тиха среда. Така или иначе рядко се случва нещо ново в социалните мрежи посред нощ.

  3. Откривали ли сте някога, че една аудио книга е наистина уморителна? След това се опитайте да заспите. Скучна аудио книга, скучен документален филм, всичко, което не ви интересува.

  4. На кой не се е случвало, когато става въпрос за заспиване? Проверявате часа през цялото време, надявайки се, че агонията е свършила и най-накрая можете да се заемете с ежедневните си дела. Но това само създава повече натиск и безпокойство и прави още по-трудно заспиването. Затова се опитайте да не проверявате редовно часа и да не броите минутите, докато алармата прозвучи.

  5. Не е необичайно все още да имаме задачи, които не сме свършили през деня или имаме други грижи. Ако се тревожите твърде много за това в леглото, запишете нещата и ги оставете за следващия ден. Така или иначе не можете да промените повечето от тях късно вечерта, нали?

  6. Температурата също е важна. Ако ви е твърде студено или прекалено топло, това може да е причината да заспивате по-трудно и сънят ви като цяло да е по-малко спокоен. Затова добавете още едно одеяло или преминете към тънък чаршаф, за да постигнете идеалната температура за сън.

  7. Децата обичат да се заравят в планина от възглавници. Проучване потвърждава, че много меки възглавници наистина могат да подобрят съня. Почувствайте се отново като дете и се хвърлете в множество възглавници.

  8. Избягвайте източници на светлина. Телевизорът често има слаба светлина или мобилният ви телефон все още е настроен много ярко. Може би сте забравили да изключите верига от светлини? Независимо от вида на източника на светлина, опитайте се да го изключите или да го покриете. Разбира се, това не винаги е възможно, но маската за сън би помогнала например. Тогава ще имате пълен мрак и няма редовно да се взирате в тавана.

  9. Ако обичате да посягате към естествени успокояващи растения, тогава лавандуловото масло може да ви помогне да заспите. Доказано е, че този аромат забавя сърцебиенето и по този начин понижава кръвното налягане. Опитайте да капнете няколко капки върху възглавницата си.

  10. Релаксиращата музика може да бъде доста приятна за заспиване. Било то естествени звуци като дъжд или шум на море или пеене на делфини или може би дори спокойна музика на пиано. Просто опитайте коя музика наистина ви отпуска.

  11. Друг начин да заспите е да използвате дихателни техники. Например, едно от тях е следното: Вдишайте и пребройте вътрешно до три. Задръжте дъха си и пребройте до пет, докато издишвате. След около три минути обаче трябва да се върнете към нормалния си ритъм на дишане. Тази дихателна техника отпуска тялото ви и по този начин намалява сърдечната честота и кръвното налягане. Не се опитвайте на всяка цена да издишате до пет… Не се насилвайте да постигнете този резултат за да не провалите цялото упражнение . Освен това разберете за други релаксиращи дихателни техники, които могат да ви помогнат.

  12. Един парадоксален съвет за заспиване всъщност е – станете отново! Ако въпреки усилията ви все още не можете да заспите, тогава няма смисъл да продължавате натрапчиво да се въртите в леглото. Опитайте се да станете и да правите по-тихи неща. Направете кратка разходка на лунна светлина или подредете някои приоритети. Но се въздържайте от включването на телевизори и друга електроника, тъй като те ще ви направят по-бдителни и по този начин ще ви бъде трудно да заспите дори след вашата активност.

  13. Какво ще кажете за топла напитка в леглото? Децата също често пият горещо мляко с мед, за да заспят бързо. Защо не опиташ и ти? Трябва да се въздържате само от кафе и чай с кофеин или други стимуланти, тъй като те също могат да обърнат ефекта на горещата напитка. Горещо какао или горещо мляко с мед са идеални за приспиване.

Дадохме ви някои съвети, които определено могат да ви помогнат да заспите. Въпреки това, трябва сами да разберете кои процедури и инструменти наистина работят за вас. Защото не всяка идея е подходяща за всеки. Има много начини да ви помогнат да заспите, а ние изброихме само няколко от тях. Така че експериментирайте с това, което наистина ви помага.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!