man and woman holding hands
Връзки,  Любопитно

Имате ли страх от обвързване

Прочетена: 1786
2 0
()
Време за четене:2 минути, 31 секунди

Не е необичайно връзките да се провалят поради страха на един от партньорите от обвързване.

Влюбени сте, но партньорът или партньорката ви не е отворен/а за по-сериозна връзка? Страхът от обвързване е широко разпространено явление. Много терапевти и психолози също се занимават с темата. Мъжете, но също и жените, които се страхуват от обвързване, трябва първо да осъзнаят това и да признаят, че имат този проблем. Също така е важно да се справите с причините и да излекувате проблема във вашата връзка. Защото страховете от обвързване не изчезват с времето и раздялата също не е решение, защото те ще се появят и в следващата връзка.

Какво предизвиква страхът от обвързване у хората?

Хората, които се страхуват от обвързване, независимо дали са мъже или жени, са имали неприятни преживявания на близост и обич в детството и юношеството. Огромно влияние имат и родителите, които в повечето случай са пример за подрастващото дете. В зряла възраст тези преживявания водят до факта, че ако има твърде много близост, твърде много ангажираност и връзка в партньорството, те се дистанцират, защото старата рана е докосната. Най-добрата и здравословна стратегия за адаптация в детството е да се защитиш, да се дистанцираш, да станеш независим и да не позволяваш на никого да се доближава до теб. Този защитен механизъм се проявява и в зряла възраст, ако човек не е излекувал тези емоционални рани.

Мъжете страдат ли повече от страх от обвързване от жените?

Причината може да се открие в детството. Момичетата често изпитват отсъстващ, (емоционално) недостъпен баща. Следователно тези жени често носят дефекта „Искам повече от баща си, мъжа“. Момчетата често се сблъскват с майка, която е твърде близо, твърде властна или неспособна да пусне своето малко “мъжле”. В този случай мъжете по-късно носят болката и се дистанцират с мисълта “трябва да внимавам с прекалено голямата близост и женственост”. Но това също е и тенденция, защото има и мъже, които се страхуват от загуба, и жени, които се страхуват от обвързване.

Дали връзката изобщо има шанс, ако единият партньор страда от страх от обвързване? 

Да, това определено е възможно – при следните условия:

Ако човекът със страх от привързаност се довери малко повече с партньора си и се опитат заедно да се справят с възникналия проблем. Това е дълъг процес и не може да се постигне резултат за няколко седмици, когато страхът от обвързване е много силен. Но не е възможно. Тъй като обикновено не се раждаме със страх от обвързване, т.е. ние сме го „придобили“ като стратегия за справяне в детството, ние също можем да го „отучим“ отново и да се освободим от него. За да се справим с този проблем са ни необходими правилната експертиза, правилните методи, достатъчно търпение и постоянство.  

В статията е използван материал от: 1&1 Mail & Media/Новини

Споделете с нас в коментар какво е мнението Ви или вашият партньор имате страх от обвързване, и как се справяте с проблема. В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!