Моето семейство,  Полезно за дома,  Празници

Игнажден – поверия, традиция, празнична трапеза

Прочетена: 1864
4 0
()
Време за четене:5 минути, 47 секунди

Църквата почита на 20 декември Свети Игнатий . Наричат го още Богоносец , защото той е казвал, че сам носи Бог в сърцето си. Загива разкъсан от лъвове, по заповед на римския владетел Траян.

От Игнажден до Бъдни вечер продължили родилните мъки на Богородица. От Игнажден започват и коледните и новогодишни празници. Според народното поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат Нов ден.

 

Поверия

От Игнажден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат Нов ден.

Може би няма друг празник, който да е свързан с толкова поверия и ритуали. Ето и най-разпространените от тях:

Първото и най-популярно поверие е свързано с това, кой първи ще влезе в дома ни на 20 декември. Ако е добър човек – чака ни добра и успешна година.

Интересен обичай има в някои части на страната – полазникът, или първият влязъл в дома, сяда и „мъти” пред огнището върху слама и съчки, които сам е донесъл. Идеята на този обред е двойна – да мътят квачките през годината и да дойдат момци, които да вземат момите. На други места в България, човекът който пръв влиза в къщата, се нарича “полезник”. На него домакинята дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата.

Ако първият влязъл в дома е домашно животно, например, го посрещат с признателност и присъствието му се смята за добра предзнаменование.

Ако в дома ви влезе бременна жена или с малки деца, животът ви ще е повече от хубав.

Вярва се, че ако на Игнажден срещнем циганин, цяла година ще сме щастливи.

Добре е също така, ако пътят ви пресече лисица.

В Родопите Игнажден се нарича и “хайвански празник”. „Хайванчета” наричат домашните впрегатни животни. Поради това на този ден добитъкът не се впряга, за да е здрав и силен през идната година.

Както на повечето подобни дни, традицията повелява на Игнажден да не се работи. Това се отнася най-вече за младите жени, които не са раждали. Ако днес си почиват, раждането им ще е по-леко.

Не изнасяме нищо от вкъщи днес – най-вече сол и огън, за да не излязат от дома сполуката, късметът и берекетът.

Не даваме и не взимаме нищо назаем.

Не се пере, за да не се настани в дома ни болест.

Не се вари боб, за да не бие градушка.

Не се местят кошери, за да не избягат пчелите.

Погледнете през прозореца – ако времето е ясно, през април ще има суша. Ако е облачно, чака ни успешна и обилна година.

Трапеза

Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб, от което омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. На Игнажден се приготвят също така малки гевречета (“подкови”), поръсени със сусам.

Родопски колаци

Необходими продукти
  • 3 яйца
  • чаена лъжичка сол 
  • мая за хляб колкото половин кибритена кутийка 
  • 1 кафяна чашка прясно мляко 
  • 3 чаени чаши брашно 
Приготовление Приготовлението на тези колаци е много лесно и много бързо. Първо разбийте с дървена лъжица яйцата и прибавете към тях солта. Разтворете маята в прясното мляко и в една кафяна чашка хладка вода и я прибавете към яйцата. 

Постепенно поръсвайте брашното и бъркайте с лъжицата, докато се получи рядко гладко тесто, което покрийте с кърпа и оставете за половин час на топло. След това отново го разбъркайте и го оставете за още половин час на топло да втасва. Това действие се повтаря пет пъти. 

От втасалото тесто гребете с дървена лъжица и го изсипвайте върху нагорещена печка с твърдо гориво (както са правили бабите ни) или върху загрят електрически котлон на място намазано с олио или с жълтък разбит с малко вода. 

Разстелете  тестото на тънък пласт и печете. Щом се образуват мехури, обърнете колака с лопатка и от другата страна. Изпечените колаци трябва да подредите един върху друг, като ги намазвате с разтопено краве масло. Някога за печене на колаци са използвали специален железен съд – “сач” – плитък железен тиган, който е бил нагорещяван направо на пламтящ огън. 

 

В областта около Стара Загора хората приготвят за Игнажден сусамени кравайчета. Предлагаме ви една стара оригинална рецепта, с която ще изненадате приятно гостите си, които никога не са опитвали българско ястие или закуска.

 Сусамени кравайчета

Необходими продукти 
  • 5 яйца, 1 чаена чаша захар
  • 1 чаена чаша стопена свинска мас
  • 1/4 кг. кисело мляко
  • 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
  • 1 лимон
  • 3 кафени чашки сусамено семе
  • 1 кафяна чашка пудра захар
  • брашно
Приготовление Приготовлението на сусамените кравайчета е много лесно за изпълнение, при положение че спазвате точните указания. Първо разбийте четири от петте яйца с кристалната захар. Когато сместа побелее, прибавете на части като продължавате да бъркате стопената свинска мас. Ако не разполагате със свинска мас или по някакви причини вие или член от семейството ви не може да яде тази животинска мазнина, използвайте същото количество растително масло – зехтин или слънчогледово олио. 

Към сместа прибавете и добре разбитото със сода кисело мляко. Сложете сока и настърганата кора на лимона и с брашно колкото поеме замесете тесто. 

Разточете полученото тесто на кора с дебелина 1/2 сантиметър. Изрежете кравайчета, като използвате за тази цел две стъклени чаши – по-голяма и по-малка. Намажете кравайчетата с разбитото яйце, което ви е останало, поръсете ги със сусаменото семе, наредете ги в намазана с краве масло тавичка и ги печете в умерена фурна. 

Опечените кравайчета поръсете обилно с пудра захар. Тези кравайчета са подходящи и за новогодишната ви трапеза, както и за всякакви празнични случаи. 

Като основно ястие на Игнажден можете да приготвите ПАТАТНИК. През студените зимни месеци една от основните храни на българите са картофите.Честит имен ден на Игнат, Игнатка и техни производни!

Пататник

Необходими продукти 6 супени лъжици брашно
1/2 кафяна чашка олио
1 супена лъжица разтопено краве масло За плънката
1 1/2 кг. картофи
4 глави кромид лук
3 яйца
1 супена лъжица пресен джоджен (ако не разполагате с пресен, вземете една щипка сушен джоджен)
1/2 лъжица олио
1/2 чаена лъжичка сол. 
Приготовление След като сте приготвили необходимите продукти, можете да пристъпите към приготвянето на пататника. Замесете меко тесто от брашното, олиото и вода, колкото е необходима. Оставете го на стайна температура за четвърт час, после го разделете на две части, като едната трябва да е малко по-голяма. 

От втората част, която е по-малка разточете кора с четири-пет сантиметра по-голяма от дъното на тавата за пататника. 

Пригответе плънката като настържете картофите на едро ренде (картофите трябва да са предварително обелени) и ги смесете с настърганите на ренде лук, разбитите яйца, джоджена и солта. 

Поставете голямата кора в намазаната с разтопено краве масло тава, сложете плънката и я покрийте с втората, по-малка кора. Обърнете навътре краищата на първата кора и защипете двете кори така, че да не излезе плънката при печенето. Печете пататника в умерена фурна до порозовяване. 

Източник: интернет

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!