Любопитно,  Моето здраве

Защо диетите не помагат за трайно намаляване на теглото

Прочетена: 594
1 0
()
Време за четене:4 минути, 10 секунди

Диетите са популярен начин за отслабване. Но те не винаги са най-доброто решение за трайно отслабване. Днес ще разгледаме защо диетите не работят за трайно отслабване и защо други методи могат да бъдат по-ефективни.

  • Защо диетите не работят за трайно отслабване

Всички ние искаме да поддържаме здравословен и подходящ начин на живот, но понякога е трудно да постигнем трайно отслабване. В началото диетите може да са решение, но за съжаление те не работят като нещо повече от временно решение. Проучванията показват, че повече от 90% от хората, които опитват диета, възвръщат теглото си след няколко месеца. Важно е да се разбере защо диетите не работят за трайно отслабване.

Една от причините, поради които диетите не работят е, че те не се адаптират към тялото ви. Много от диетите разчитат на строг, монотонен хранителен режим, който не предлага голямо разнообразие и следователно не е подходящ за дългосрочен успех. Твърде малкото разнообразие в диетата може да доведе до недостиг на основни хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви. Освен това диетите често се възприемат като бърз начин за отслабване, но те не са създадени, за да бъдат успешни в дългосрочен план.

Друга причина, поради която диетите не работят е, че те не са устойчиви в дългосрочен план. Хората не могат да се откажат завинаги от едни и същи храни и да се придържат към строго контролиран хранителен режим, без телата и умовете им да се съпротивляват. Ако ядете твърде малко, тялото ви в крайна сметка ще спре да гори мазнини, защото организмът ви смята, че не получавате достатъчно храна. Важно е да уважавате тялото си и нуждите си, ако искате да отслабнете в дългосрочен план.

Важно е да се отбележи, че диетите не са непременно лоши. Те могат да бъдат добър начин за започване на здравословен живот и могат да ви помогнат да отслабнете в краткосрочен план. Но ако искате да задържите теглото си трайно, трябва да имате правилно хранене и редовни физически упражнения в ежедневието си, вместо да спазвате диети. Здравословното хранене и планът за упражнения могат да ви помогнат да отслабнете трайно и да подобрите благосъстоянието си в дългосрочен план.

  • Недостатъчни резултати

Може би сами сте го изпитвали: въпреки че сте спазвали всички правила на диетата, не получавате трайни резултати. Или пък сте достигнали желаното тегло, но веднага щом се върнете към нормалното хранене, отново качвате килограми. Причината за това е, че диетите не са предназначени да регулират теглото ви в дългосрочен план. По-скоро диетите са краткосрочни методи, предназначени да ви позволят да отслабнете бързо и ефективно.

Какво проваля диетата ни

 

Диетите обаче не са предназначени да помогнат на тялото ви да поддържа желаното тегло. Когато спрете диетата, старите ви хранителни навици се връщат, което от своя страна води до повишаване на теглото. Освен това често е трудно да се придържате към строги правила на диетата, особено за дълъг период от време.

Така че, ако искате да контролирате теглото си  за по дълго време, трябва да се стремите към здравословно и балансирано хранене. Това ще ви помогне да поддържате теглото си стабилно, а също така ще ви позволи да отслабнете здравословно и безопасно.

  • Дългосрочни промени в хранителния режим вместо краш диети

Краш диетите са на мода, но когато става въпрос за отслабване в дългосрочен план, те не са най-добрият избор.

Защо?

Защото дългосрочната загуба на тегло изисква дългосрочна промяна в начина на хранене. Краш диетите обещават бързи резултати, но е много малко вероятно да успеете да задържите теглото си за постоянно. Организмът не може да се адаптира бързо и бързо ще се дебалансира, ако ограничите твърде много диетата си. Краш диетите ограничават калориите, мазнините и въглехидратите и обикновено са свързани с много жертви. Понякога те дори са вредни за здравето ви. В дългосрочен план те няма да ви помогнат да достигнете и поддържате здравословно тегло – за това са дългосрочните промени в храненето.

Колко калории трябва да приемате всеки ден?

 

  • Заключение

Важно е да запомните, че диетите не са предназначени за цял живот. Много хора правят грешката да изберат дадена диета като постоянен начин на хранене. Това обаче обикновено води до напълняване, когато спрете диетата, защото промените не са постоянни. Затова вместо да се подлагате на диета, която обикновено дава само краткосрочни резултати, по-добре е да се съсредоточите върху здравословно, балансирано хранене.

Този начин на хранене може да ви помогне да отслабнете и да задържите теглото си, без да се налага да се отказвате от определени храни за постоянно. Така че, като се съсредоточите върху здравословното хранене, можете да отслабнете в дългосрочен план и трайно и да постигнете целите, които сте си поставили.

Най-добрият подход е да следвате хранителен режим, който ви прави щастливи и ви кара да се чувствате добре и най-важното, режимът да е такъв, към който можете да се придържате в дългосрочен план.


 

В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

В тази статия са използвани различни източници от интернет, има информативна цел и не представлява индивидуален здравословен съвет!

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!