Моето дете,  Моето семейство

Защо детето се изпотява много

Прочетена: 1977
1 0
()
Време за четене:2 минути, 50 секунди
Въпросът за изпотяването често се поставя от майките. Обикновено те съобщават следните подробности – детето и когато е болно, и когато е здраво, обилно се изпотява, като това изпотяване се засилва по време на сън; по време на хранене челото на детето се покрива с капчици пот; принудена съм постоянно да го преобличам и т. н.
Потенето е нормална функция на кожата и тя се изпълнява от многобройните потни жлези. При някои деца броят на потните жлези е по-голям, отколкото при други. Има също така значителни индивидуални различия в склонността към изпотяване.




Потоотделянето е един от механизмите за поддържане на постоянна телесна температура – при изпарението на потта от повърхността на тялото се отделя енергия и организмът се предпазва от прегряване. В значителна степен потенето зависи от околната температура. То се засилва при увеличена двигателна активност, при игри, при усилено хранене и пиене на течности и при претрупаност с дрехи и завивки.
Кои деца се потят по-обилно? У някои деца склонността към изпотяване е много подчертана. При деца с невровегетативна лабилност също е налице по-усилена склонност към изпотяване. Тези деца показват и други прояви. Цветът на лицето им бързо се мени, понякога изглеждат бледи, без да имат анемия. При висока околна температура, при тичане и игра и даже при трудности и емоционални вълнения тези деца още по-усилено се изпотяват. Такива деца трудно се приспособяват към по-високата околна температура и са склонни към чести боледувания с повишена температура и усилено потене (без потене състоянието им се влошава). Повечето от тези боледувания обаче са свързани с неправилното отглеждане и недостатъчното закаляване. Силното изпотяване се последва от леко охлаждане на организма и това повишава склонността към «простудни» вирусни инфекции. Голяма грешка, която майките допускат при тези деца, е непре-къснатата и прекалена грижа за пазене от простуда – претрупване с дрехи и завивки, претопляне на стаята, ограничаване на двигателната активност. Всичко това намалява защитните сили на организма и предразполага към заболявания.

Усилено потене при някои болестни състояния.

При оздравяването от редица инфекциозни заболявания децата се потят по-обилно. Това изпотяване е свързано с подобряване на общото състояние. При някои редки заболявания на щитовидната жлеза, съпроводени с усилване на нейната функция, може да се стигне до усилено потене, което преди това е липсвало. Такива деца се нуждаят от лекарски преглед. Приеманетона някои лекарства (ацетизал) и даването на топли течности също довежда до временно засилване на потенето. При силни коремни болки (колики) изпотяването също може да се засили. Усилено изпотяване се наблюдава и при някои дълготрайни заболявания като туберкулозно възпаление на бронхиалните лимфни възли, рахит, ревматизъм и други болести. Както рахита, така и туберкулозата и ревматизмът сега се срещат рядко, така че при обилно изпотяване е неоснователно на първо място да се мисли за тези заболявания.

При захарна болест у деца, когато се инжектира по-голяма доза инсулин, може внезапно да се появи прилошаване, придружено със силно изпотяване. Това прилошаване е свързано с бързото понижаване на кръвната захар и до идването на лекаря на детето трябва да се даде захарен разтвор. Изводът от всичко казано е, че потенето е нормална защитна реакция на организма, с която се осигурява добра терморегулация и детето се предпазва от прегряване. Склонните към обилно потене деца се нуждаят от често преобличане, но не и от навличане с много дрехи и отрупване със завивки. Закалявайте ги и ги привиквайте да спят при температура 16-18 °С.

Източник: kak-da.com

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!