Любопитно,  Моето здраве

Ефективен начин за подмладяване и предпазване от високо кръвно с жито

Прочетена: 2244
0 0
()
Време за четене:3 минути, 10 секунди

67,4 на сто от смъртните случаи в България са именно вследствие на сърдечносъдови заболявания.

Процентът е най-висок в целия ЕС – 28, сочат данни на Евростат. Болестите на кръвоносната система засягат сърцето, кръвоносните съдове, артериите и често са в резултат на натрупване на плака, която е съставена от, наред с другото, холестерол или мастни вещества, натрупани във вътрешните стени на артериите. Най-честите заболявания, които засягат кръвоносната система, са исхемична болест на сърцето, инфаркт и мозъчносъдови заболявания (мозъчен удар или инсулт).

Физическите упражнения, хранителният режим, тютюнопушенето и стресът могат да окажат положително или отрицателно влияние върху нивото на смъртност от заболявания на кръвоносната система. Диетата наистина играе важна роля, защото нивата на смъртност са по-високи в регионите, в които хората консумират повече наситени мазнини, млечни продукти и месо.

Пшеницата (житото) е една от най-старите видове култури, използвана от човека за храна. В зърната й се синтезират около 10 – 14% белтък, въглехидрати под формата на нишесте – от 54 до 80% и прости захари, не повече от 0,15 на сто. В зърното са концентрирани различни макро и микроелементи и се синтезират витамини от групата В, каротиноиди и никотинамиди. Процентният състав на макро- и микроелементите зависи от различни фактори – типа почва или климатичните условия.

100 г пшеница съдържат:
Белтъци – 12,1 г
Въглехидрати – 69,1 г
Мазнини – 1,7 г
Целулоза – 2 г
Калории – 349

Витамини и минерали в мг :
Витамин В1 – 0,48
Витамин В2 – 0,14
Витамин РР – 5,10
Витамин Е – 3,20
Натрий – 7,8
Калций – 43,7
Желязо – 3,3
Калий – 502
Магнезий – 173,0
Фосфор – 406,0

 

Тъй като пшеницата е една от най-старите култури на земята, тя е напълно съвместима с потребностите на човешкия организъм и се явява естествено природно лечение за редица заболявания. Тя има способността да държи кръвното налягане в допустимите здравословни параметри. Като всяко природно средство обаче, не бива да се забравя, че постигането на ефекта изисква по-продължително прилагане на конкретното фитолечение. Прогресирането на хипертонията може да бъде спряно в ранен стадий с помощта на пшеница.

За целта измийте 2 – 3 чаени чаши пшеничени зърна (жито), изсушете ги и ги скълцайте ситно в дървено хаванче. От скълцаното жито приемайте по 3 – 4 супени лъжици на денонощие. Лечението продължава два – три месеца, през което време кръвното налягане постепенно започва да се приучава да бъде в безопасни норми.

Проявите на стенокардия (гръдна жаба) са едни от симптоматичните белези на зараждаща се коронарна недостатъчност. Като превантивна мярка, народната медицина препоръчва консумацията на пшеничена каша.

За да си я приготвите са необходими 3 -4 супени лъжици ситно смляно жито. Сложете го в горещ тиган. Бъркайте го често, за да не загори. Когато видите, че леко се е зачервило, прибавете 6 супени лъжици гореща вода и продължавайте да разбърквате, докато заври. Така приготвената „каша” трябва да се изяде в продължението на едно денонощие на равни промеждутъци.

Например, първият прием може да бъде в 8.00 ч. сутринта, а следващият след четири чаша. Терапевтичният ефект започва да се чувства минимум след двуседмична консумация на пшениченото зърно, приготвено по този начин. Целият курс е два месеца.

„Засега по-здравословна храна от житото няма. Обаче тъй както днес мелят житото и приготовляват хляба, голяма част от хранителните му вещества се губят. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Когато житото се мели, голяма част от маслата, както и от хранителните му сокове изчезват. След като смелят житото, турят брашното в чували, дето стои по пет–шест месеца. Това брашно вече не е живо. То е изгубило всякаква жизненост, всякакъв живот от него изчезва.
Житното зрънце съдържа в себе си потенциална енергия, която като влезе в организма на човека ,се превръща в кинетическа.
В житото се крият най-мощните, най-благородните сили на живота.  Житното зърно е емблема на човешката душа.”
Петър Дънов

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!