Vegetables Basket Food Harvest  - furbymama / Pixabay
Любопитно,  Моето здраве,  Моето семейство

Внимание – тези плодове и зеленчуци не трябва да се консумират сурови

Прочетена: 1767
1 0
()
Време за четене:3 минути, 24 секунди

По-добре е да не консумирате сурово месо и сурови яйца поради повишения риск от микроби. 

Но знаете ли, че има и зеленчуци и плодове, които са негодни за консумация сурови или дори отровни? Разберете тук с кои храни трябва да внимавате.

Последователите на диетата със сурова храна се въздържат от готвене на храната и основно консумират веган ястия в сурово състояние. Суровата храна може да бъде много здравословна, но някои плодове и зеленчуци са дори отровни, когато не се готвят. Ето кои храни определено трябва да бъдат сготвени преди консумация.

Бобовите растения са много здравословни – при условие, че обръщате внимание на тяхната подготовка. По принцип готвенето е необходимо за бобовите растения, почти независимо от сорта, тъй като те съдържат отровния фазин в сурово състояние. В частност зеленият фасул съдържа много лектинова смес, която може да бъде вредна за здравето дори в малки дози. Ако фазините попаднат в тялото, те могат да причинят стомашно-чревни проблеми, коремна болка, гадене и в тежки случаи треска. Фазините причиняват също залепване на червените кръвни клетки и в резултат на това транспортът на кислород в организма е затруднен и може да запуши кръвоносните съдове. При тежки случаи може да доведе до кървене в лимфната тъкан, задържане на вода или чревно възпаление. Ако обаче варите зърната поне четвърт час, фазините стават безвредни.

Тъй като фазините също могат да останат във водата за готвене, тя винаги трябва да се изхвърля и да не се използва повече.

Докато тиквичките могат да се ядат сурови, патладжаните не трябва да се консумират сурови.

Eggplant Plant Dew Dewdrops  - sendywulandh / Pixabay
sendywulandh / Pixabay

Патладжанът принадлежи към семейство Кучешко грозде и съдържа токсина соланин, слаба нервна отрова. Трябва да изядете няколко сурови патладжана, за да изпитате сериозни симптоми на интоксикация. Но соланинът не е съвсем безвреден.

Патладжанът, наричан още син домат е растение от род Кучешко грозде (Solanum) на семейство Картофови (Solanaceae).

Делът на соланин в основата на стъблото и в неузрелите патладжани е по-висок. Главоболие, стомашно-чревни оплаквания и повръщане могат да бъдат резултат от отравяне със соланин. Патладжанът няма място в салатата, когато е суров. Също така много бързо ще забележите, че вкусът на суровият патладжан е неприятно горчив.

В допълнение към патладжана, доматите и картофите също са част от семейството на Кучешко грозде. Макар че едва ли някой би се сетил да яде сурови картофи, доматите много често се ядат сурови. В това няма абсолютно нищо лошо – стига доматите да са узрели.

Можете да разпознаете незрелите домати по зеления им цвят (да не се бърка със сорта зелени домати). Когато са зелени, доматите също съдържат соланин и могат да бъдат отровни. Тук разбира се, зависи от количеството, най-вероятно няма да се разболеете от един неузрял домат. Но е по-добре да не приготвяте цяла доматена салата от незрели домати.

При картофите се събира много соланин, особено под люспата и в зелените или покълващи зони. Но това не е единствената причина, поради която трябва да избягвате суровата консумация. Картофеното нишесте също се усвоява трудно и има горчив вкус. Консумацията на покълнали картофи трябва да е само след добре обелване и отстраняване на кълновете.

Внимавайте със спанака, листните зеленчуци са добре дошли в салатите от сурови зеленчуци. Въпреки това, по-старите дръжки, външните листа и ребрата на спанака могат да съдържат високи нива на нитрати, които тялото преобразува в нитрити, стимулиращи рака. Това е от особено значение за бебета и малки деца.

В допълнение към нитрата, спанакът съдържа веществото оксалова киселина. Всъщност то не е токсично, но в големи количества може да доведе до недостиг на калций и камъни в бъбреците. В младите и зелени листа на спанака оксаловата киселина не е в много големи количества и може да се консумират без проблемно но листа с жълти или цветни петна, както и по-стари листа с големи листни жилки – те трябва да бъдат премахнати от суровата салата или сварени.

Дори черният бъз няма място във вашата диета, когато е суров. Той съдържат токсина самбунигрин, който може да освободи циановодород. Ако ядете сурови бъз в големи количества, рискувате стомашен дискомфорт, повръщане, студени тръпки и диария.

 

 

 

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!