Аз жената,  Моето здраве

Целулит – кошмарът за всяка жена

Прочетена: 1984
0 0
()
Време за четене:4 минути, 48 секунди

Целулитът е известен като “портокалова кожа”. Повечето жени са засегнати от този проблем. Само комбинация от много неща може да работи срещу целулита. Сега има много козметични чудодейни лекове, но те не действат сами по себе си. Да видим  какво наистина е полезно.

Какво причинява целулита?

Целулитът се причинява от слабост на съединителната тъкан. И слабите, и пълните жени страдат от този проблем. Портокалова кожа често се образува по задните части, бедрата, горната част на ръцете или бедрата. С възрастта вдлъбнатините стават все по-интензивни. Женските лимфни и кръвоносни съдове имат намален поток, което води до слаба съединителна тъкан. Липсата на движение и лошото хранене обаче също често са причина за образуването на целулит.

Друг проблем при жените е хормонът естроген. Мъжете рядко имат целулит, защото имат мускули и силна съединителна тъкан. Женските нишки на съединителната тъкан вървят успоредно и перпендикулярно една на друга – при мъжкия пол е като мрежа. Естрогените в кръвта насърчават образуването на целулит, тъй като почти привличат натрупвания на мазнини и вода. Женските мастни клетки могат да умножат обема си до 200 пъти. Това, разбира се, пречи на околната тъкан. В резултат на това намаленият кръвен поток и безполезните отпадъчни продукти стават фатални.

Лимфните блокажи се благоприятстват от неправилна диета. Излишните мазнини, вредните киселини и захари се съхраняват в съединителната тъкан и поради това тя губи своята еластичност с времето. Вдлъбнатините по кожата са последствията, които човек трябва да понесе.

Целулитът се образува в подкожната тъкан, т.е. в най-дълбокия слой. Тук се намират корените на косата, мастните депа, жлезите, нервите, съединителната тъкан, както и кръвоносните и лимфните съдове. Подкожната мастна тъкан предлага енергийни резерви, предпазва от студ и предпазва органите и костите от удар. Тази мазнина обаче е отговорна и за целулита.

Защо мъжете не са засегнати от този проблем? Жените имат повече мастни натрупвания, защото се нуждаят от резерви по време на бременност и кърмене. Кожата при жените е по-отпусната и по-мека, за да позволи разтягане по време на бременност.

Понякога обаче не външните фактори водят до целулит, а по-скоро генетиката, която сте наследили от вашите предци. Поради това често причина е генетичното предразположение. Жените от азиатските страни почти нямат целулит, защото азиатските жени имат по-твърда съединителна тъкан.

Мерки срещу целулита:

Единственото нещо, което жените наистина могат да направят срещу целулита, е да контролират степента му. Ултразвуковите процедури, антицелулитната козметика и липосукцията не са здравословно решение в дългосрочен план. Въпреки това би било добре да си осигурите повече движение в ежедневието и да се храните здравословно и богато на фибри. Особено ако жените имат заседнала работа, те трябва да променят нещо в ежедневието. Кафето трябва да се замени с вода, защото водата е важна за клетъчната детоксикация. Хранителните добавки помагат например за детоксикацията на клетките и за производството на креатин и колаген. Най-добрите добавки биха били тук:

  • глицин
  • метионин
  • аргинин

Добавките, които засилват метаболизма и загубата на мазнини, помагат и при целулита. Те включват, например, L-карнитин, кофеин, екстракт от зелен чай, витамин B, ниацин, ботин, цинк, омега 3, витамин D3, креатин, магнезий и EAA.

Глицин, метионин и аргинин са аминокиселини, които действат като поддръжници в предотвратяването на целулита. Можете също така да започнете антиейджинг още в средата на двадесетте години. Съветите с един поглед за целулита биха били:

  1. Пийте поне два литра вода на ден, за да предпазите кожата си от изсушаване
  2. Нежните масажи на плитки са доказано домашно средство за справяне с целулита, защото подобряват вида му
  3. Здравословната диета тук върши чудеса. В менюто трябва да има много зеленчуци, плодове и фибри, вместо сладкиши, месо и бързо хранене
  4. Седалищните мускули трябва да се тренират редовно, за да стегнат кожата в проблемните зони
  5. Плуването и многото упражнения като цяло помагат да се избегне затлъстяването и по този начин и целулита
  6. Всеки, който пуши, трябва да спре този вреден навик, защото замърсителите само увеличават целулита

Какво друго можете да направите?

Като цяло човек трябва да се научи да се сприятелява с целулита и да не се обвинява за външният си вид. В края на краищата жените не могат толкова да си помогнат, защото техните анатомични особености причиняват това неприятно обстоятелство. Това е просто естетически недостатък.

Ако обаче настоявате и искате да се отървете от целулита си със спорт, трябва често да сядате до стената под ъгъл от 90 градуса и да задържате тази позиция за 30 секунди. Десет ефективни клякания също могат да помогнат, както и напади. Тук правите огромна крачка напред с един крак и държите торса си изправен. Добре е да се повтори 20 пъти.

Масажът е естествено средство за борба с целулита. Редовните масажи на краката със суха четка или валяк могат да накарат портокаловата кожа да изчезне. Но това е възможно само с контрастен душ сутрин.

Заключение

Както във всичко в живота и тук не бива да се отчайвате и да се борите стриктно за желаната цел. Ако се придържате към горните съвети, ще видите подобрения за нула време. Допълнително могат да се използват ултразвукови апарати и козметика против стареене. Това се разбира от само себе си.

И по този въпрос превенцията е по-добра от сериозната козметична хирургия. Никой не трябва да ляга под ножа за целулит. Единственото, което има значение, е да живеем по-здравословно и да се грижим за себе си. Всичко ще се нареди добре, ако не се фокусирате само върху проблема, а промените обстоятелствата и избегнете причините.

Тази статия е с информативна цел и не служи за диагностициране на заболявания. Предоставената информация не може да замести консултация с лекар или диетолог. 

Споделете с нас в коментар какво е мнението Ви за това колко често страдате от главоболие и какви природни методи използвате, за да се справите с проблема. В случай че статията Ви харесва и мислите, че би могла да бъде полезна за приятелите Ви, подкрепете я чрез споделяне.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!