Аз готвя,  Моето здраве

Правилно хранене

Прочетена: 2582
1 0
()
Време за четене:1 минути, 58 секунди

Правилното хранене и здравословния начин на хранене може да компенсира доставката на основни хранителни вещества в организма. Поддържане на нормалното функциониране на всички системи и доброто състояние на кожата, косата, ноктите и така нататък. Балансираното хранене е ключът към жизнеността, тонуса и доброто настроение.

Придържайки се към конкретен хранителен план, важно е да знаете кои храни могат да се комбинират и кои комбинации трябва да се избягват. Много продукти напълно се абсорбират заедно и такива комбинации имат положителен ефект върху здравето. Въпреки това, грешните комбинации могат да бъдат много вредни за нашето тяло и да предизвикат противоположни реакции.

[widgets_on_pages id=”wop-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%bb%d0%b0%d0%bc%d0%b0″]

Кои храни не бива да смесваме и на кои да намалим количеството или въобще да се отървем от тяхната консумация?

 

Сирене и спанак

Спанакът съдържа специални вещества – оксалати , които пречат на нормалното усвояване на калция от тялото. Поради тази причина не е много разумно да комбинирате спанака със сирене и други млечни продукти

 

Напитки

Важно е да знаете, че прекомерният прием на течности по време на хранене е вредно за доброто храносмилане. Течността разрежда стомашния сок, а храната се усвоява много по-бавно, което е опасно за здравето на храносмилателната система и може да доведе до подуване на корема, тежест и други симптоми. Ако не можете да изключите напитките то, сведете до минимум обема им.

 

Захар

Необходимо е да се избягва добавянето на захар към вече сладък продукт, това значително увеличава съдържанието на калории и следователно може да провокира появата на наднормено тегло, затлъстяване, диабет, телесните мазнини, целулит и други нарушения.

 

Продукти, богати на магнезий

Зърнените храни и всички продукти, които съдържат магнезий, никога не трябва да се комбинират с използването на газирани напитки. В допълнение към прекомерните количества захар, содата съдържа фосфати, които предотвратяват нормалното усвояване на магнезий от тялото ни.

 

Сосове

В готовите сосове се съдържа голямо количество мазнини, което значително забавя храносмилателния процес. Те неутрализират ензимите на стомашния сок, което усложнява храносмилането на храната в нормален режим. Препоръчва се да се сведе до минимум употребата им и да се използват естествени подправки и добавки.

 

За да имате дълъг живот, ограничете или направо спрете бялото брашно, бялата захар и месото. Животинска храна се яде само веднъж седмично

Следвайте тези прости правила и ще донесете големи ползи за вашето здраве.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Редактор

Всички права запазени!