Bild von Shutterbug75 auf Pixabay
Любопитно,  Моето здраве

Здравословни храни – Кресон

Прочетена: 1816
0 0
()
Време за четене:4 минути, 35 секунди

Едно от първите растения, които хората започнали да култивират, кресонът бил използван от гръцките и персийските войници като средство за по-добър тонус и издръжливост. Кресон (Lepidium sativum) е бързорастящо едногодишно градинско растение от семейство Кръстоцветни. Индианците от Северна Америка използвали кресона при болки в бъбреците и черния дроб и за разбиване на жлъчни камъни. За негова родина се смята Иран, или по скоро Персия. Бил е известен и на египтяните и на римляните. В древността се е използвал за набавяне на полезни вещества чрез храната, за успокояване на нервната система, както и за подобряване на съня.

Кресонът е водолюбиво растение, което се среща в близост до извори и бавно течащи потоци, той често е пренебрегван. В Англия по време на кралица Виктория, преди портокалите да станат достъпна стока, той се е консумирал като средство за предпазване от скорбут. И действително, растението си е спечелило прозвището „хлябът на бедняците” заради традицията хората от работническата класа да закусват сутрин със сандвич с кресон или са консумирали само кресон, ако не са могли да си позволят хляб. Казват, че Хипократ е основал първата болница близо до поток, край който растяла билката, за да използва свежите стебла на растението за лечение на пациентите си.

Кресонът се култивира от хилядолетия в Европа, Централна Азия, Северна и Южна Америка, както за храна, така и с лечебна цел.

В кулинарията се предпочита заради своята многостранна употреба. Може да се използва в зелена салата в комбинация с пресен спанак, да се приготви на пара и консумира като зеленчук, както и да се използва като добавка към супи за леко лютив привкус.

През първите години на XVIII век Николас Кулпепер (автор на Culpeper’s Herbal) вярвал, че кресонът може да пречисти кръвта. Съвременната наука е открила повече от 15 есенциални витамини и минерали само в това растение – повече желязо от спанака, повече калций от млякото и повече витамин С от портокалите.

Кресон – здравословни качества

  • Той е добър диуретик, при употребата му се стимулира отделянето на урина и така помага за очистването на организма от токсини. Подпомага добрата работа на бъбреците, улеснява уринирането и облекчава проблемите с пикочния мехур. В много култури кресонът се е използвал и за разбиване на камъни в бъбреците или пикочния мехур.
  • Помага при лечение на обриви по кожата, екзема, акне и други кожни инфекции.

    Bild von Sandra Franck auf Pixabay
    Bild von Sandra Franck auf Pixabay
  • Кресонът се използва за подобряване на отделянето и потока на жлъчката, която подпомага работата на черния дроб, за облекчаване на болки в жлъчния мехур, а е известно, че е полезна и за храносмилането.
  • Високото съдържание на желязо в растението е полезно при анемия и в съчетание с фолиева киселина, на която също е богато, прави растението много подходящо за бременни жени.
  • Кресонът е най-богатият природен източник на специфично етерично синапено масло фенилетил изотиоцианат (PEITC), което при опити с животни и по-късно с хора, показва, че се бори с раковите клетки. Намалява риска от рак на гърдата и рак на простатата.

Витамин К е най-изявен в растението, той формира и заздравява костите и намалява невронните увреждания на мозъка, което подпомага лечението на Алцхаймер. Съдържа и витамин С с 72% от препоръчителната дневна доза, близко следван от витамин А с 64%. Витамин С е незаменимо оръжие в борбата с инфекциите, като потушава симптомите на настинка и грип, спомага за поддържане на здрава съединителна тъкан и предотвратява недостига на желязо. Витамин А е от изключително значение за правилното функциониране на имунната система и произвежда пигменти в ретината на окото, липсата на които може да доведе до нощна слепота.

Всекидневната консумация на кресон има способността значително да намали ДНК уврежданията на кръвните клетки, както и да предотврати ДНК уврежданията, причинени от свободните радикали.

Как се консумира Кресон? 

Често се използва за гарнитури и за салати. Кресонът е прекрасна добавка към билкови масла, заливки, печени на фурна ястия, супи и сосове за риба, както и за освежаващ и хранителен чай. Древните римляни, както и техните потомци, са обичали кресон, гарниран със зехтин и оцет.

Като нискокалоричен зеленчук кресонът може да бъде основна съставка на различни диети. Освен това 85% от калориите в растението са под формата на протеини, което е изключително голямо количество. Освен това стимулира метаболизма, подобрява издръжливостта, помага за изхвърляне на излишните течности от организма и е чудесен антиоксидант.

Салата от кресон, спанак и круша

Съставки:

  • 2 чаши нарязан кресон, използвайте и стъблата
  • 2 чаши спанак, нарязан на едро
  • 1 голяма или 2 средни круши
  • сол и пипер на вкус
  • 1 настърган морков
  • 1 супена лъжица печен сусам

Дресинг:

  • 1 супена лъжица пресен джинджифил, нарязан на едро
  • ¼ чаша овкусен оризов оцет
  • ¼ чаша бадемово масло
  • 1 ½ супени лъжици суров мед
  • 2 супени лъжици вода или повече, ако е необходимо
  • Чили на вкус
  • ½ чаена лъжица хималайска сол
  • 3 супени лъжици зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Поставете кресона и спанака в голяма купа. Нарежете крушите на плътни резенчета с големината на кибритена клечка. Внимателно ги поставете при кресона и спанака. Овкусете със сол и пипер на вкус.
  2. Поставете всички съставки на дресинга в блендер и блендирайте до получаването на хомогенна смес. Овкусете салатата с дресинга и украсете с настърган морков и печени сусамови семена.

(От Healthy Recipes for Your Nutritional Type от д-р Джоузеф Меркола)

Може да намерите това често пренебрегвано зелено листно растение в повечето супермаркети, така че пробвайте го със следващата зелена салата или сандвич. Запомнете, че кресонът от застояли води може да бъде гостоприемник на вредни паразити или патогенни организми, така че го изплакнете обилно и накиснете преди употреба.

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!