море
Аз пътувам,  Любопитно,  Моето здраве

Защо почивка на море?

Прочетена: 1839
1 0
()
Време за четене:3 минути, 46 секунди

Защо почивка на море?

Едва ли този въпрос би затруднил при избора ни, къде да прекараме едно незабравимо лято.

За всички ни лятото е любим сезон за отдаване на пълна почивка и релакс. Взимаме си отпуска и заминаваме за морето, за да се порадваме на игривите вълни и топлия пясък.

Много хора предпочитат морето и плажа и не грешат в избора си, където йодните изпарения са доста наситени а и витамин D е в изобилие. Морската вода и парите и имат редица полезни за нашето тяло и здраве значение.

море
Фото: @vens_kolev

Реално погледнато морето не е витамин, но има способността да „зарежда“ тялото с положителна енергия и разтоварва отрицателната. В солената вода има над 80 компонента, всеки от които има своето въздействие върху организма.

Витамини, минерални соли, аминокиселини, полезни бактерии, йони, са концентрирани в морската вода, в която прекарваме часове с голямо удоволствие.

За съжаление 2020 година, бе белязана от пандемия от корона вирус, която също повлиява на нашите планове за отпуск на море или балкан.

Ще ходим ли това лято на море в България? И как властите ще организират и контролират условията за безопасна почивка? Твърде много хора си задават тези въпроси а те са буквално на живот и смърт.

Всеки може да вземе мерки за собствената и обща безопасност като спазваме разпоредбите на здравните органи при пандемия.

Но все пак да не забравяме и ползите от самото море и морска вода, защо са толкова полезни?

Пясъка и водата си е същинска спа процедура, която е много по-ефективна от тези, които предлагат някои салони. Вместо да ползвате продукти с морски соли, водорасли или луга, може да се доверите на лечебните свойства на солената вода за вашата кожа.

Солената вода прави кожата по-здрава. Натрият в нея е естествен ексфолиант, който не само премахва мъртвите клетки, но и насърчава регенерацията, освен това почиства от токсини.

Богата на минерали, водата има антисептични свойства и помага при рани и раздразнения. Затова дерматолозите препоръчват на хора с алергии, атипичен дерматит, розацея, псориазис и други да ходят на море всяко лято. Тогава заболяването остава в ремисия.

5 неща който да не забравим и направим преди да заминем на почивка на море:

  1. Маршрут на пътуването –

При пътуване с кола, трябва да изберете най-подходящия маршрут до желаната дестинация. Ако идвате от по-крайна точка на страната или чужбина, най-удобно и бързо ще е пътуването по автомагистрала. Не забравяйте да използвате карта, хартиена или електронна, за да се ориентирате достатъчно добре. Това ще предотврати изпускането на отбивки и пътища, по които най-бързо се стига до морските райони. При изготвянето на маршрута, по който ще пътувате, е добре да отбележите местата за почивка, на които ще можете и да хапнете нещо вкусно.

  1. Слънце защитна козметика –

Друго нещо, което не трябва да пропускате. Слънце защитната козметика се продава навсякъде, но ако кожата ви е по-чувствителна, по-добре не рискувайте да си вземете лосион от магазинчето до плажа. По морето има и риск да попаднете на нещо, което е с изтекъл срок на годност или пък да дадете много повече пари.

За да сте добре защитени от вредните слънчеви лъчи, погрижете се да се заредите с подходящата козметика за плаж и след това.

  1. Лекарства –

Никой не иска да се разболее точно по време на отпуска, но и това се случва. Понякога заради смяната на климата, от морските дарове или некачествена храна, може да получите стомашен дискомфорт, някоя алергична реакция по кожата или температура. Не допускайте да тръгнете на път без аптечка. Вземете си хапчета, които са от първа необходимост, лепенки и някакъв крем, който се използва след изгаряне на кожата.

  1. Добра колекция от книги –

Без значение дали предпочитате “леките четива” или ползвате времето за самоусъвършенстване чрез професионални книги, сложете поне 2-3 в сака. А ако все пак забравите, попитайте на рецепцията – ние ще ви предложим някои от най-актуалните заглавия на книжния пазар.

  1. Сигурността на дома –

Преди да заминете не забравяйте, че домът ви трябва да бъде защитен. Предупредете само най-близките си хора и съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате за определен период. Помолете някой от тях да наглежда дома ви, но не забравяйте да се уверите и в изправността на алармената система. Свържете се с охранителната компания, за да ви съдейства в проверката дали работи изправно. Не забравяйте преди да тръгнете да я включите, а след това да се отдадете пълноценно на заслужената почивка.

Списъкът може да продължи доста, но основното е това.

Забавлявайте се и прекарайте едно незабравимо лято 2020!

Снимки: @vens_kolev

Колко полезна беше тази публикация?

Кликнете върху звезда, за да я оцените!

Средна оценка / 5. Брой гласове:

Досега няма гласове! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като сте намерили тази публикация за полезна...

Последвайте ни в социалните мрежи!

Редактор

Всички права запазени!